Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (134)

sigf07 

všechny recenze uživatele

Proč ne. Není to sice to nejlepší, co nám kdy rada Vacátko a jeho mordparta předvedli, ale pořád je to moc pěkná detektivka, která ční vysoko nad těmi ze současné produkce. Pro období první republiky mám odjakživa slabost stejně jako pro dobré herce. A těch je tady více než dost. Jen tak na okraj, kdy se vám tak podaří vidět mladého Josefa Somra? ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tady to vypadá spíš jako tábor lidu než vyšetřování vraždy, pane komisaři." Tak případ je to zapeklitej, jak už to u rady Vacátka bývá. Prostě Král je mrtev, 62.000 korun zmizelo, na šachovnici pobíhá 11 až 12 podezřelejch a vrchní inspektor Bouše exceluje při rekonstrukci prováděný hypermoderní metodou. Pro mě tohle není top z hříšnejch lidí města pražskýho, ale nebudu tomu kazit hodnocení jenom proto, že mě tenkrát do mordparty nevzali kvůli plochejm nohám. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak já mám Vacátka a celou tu partu rád, ale tady mne nejvíc asi bavila ta stará Praha, nebo v té době vlastně předměstí, takové ty špinavé ulice a knajpy. Detektivní příběh není špatný, jen není dost silný, aby to člověka bavilo tolik, jako běžný díly seriálu. V porovnání v dnešní tvorbou je to samozřejmě klenot. ()

Dvojirakri 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější celovečerák s radou Vacátkem a jeho mordpartou. Těžko říct proč, jestli za to může můj milovaný klarinet, jehož podmanivé tóny provázejí celým snímkem, zapeklitost případu, který komplikují čachry továrníka, jeho syna a prokuristy, zištné ambice rodinných příslušníků melancholického a na smrt nemocného Krále v podání Vlastimila Brodského, jednoho z velikánů české kinematografie, a kapsáře Pepi Kapsy, kterého si střihnul žel už nebožtík Stanislav Fišer, pro něhož je to asi nejznámější role před kamerou vůbec. Zkrátka a dobře jsou to pěkné šachy. A k tomu všemu Kočka ze Záběhlic! Nemůžu jinak než za 5! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s některými hodnotícími, že by filmu klidně slušela stopáž dalšího dílu seriálu, zároveň ale musím konstatovat, že film je zajímavou kriminálkou i přes svou délku. Případ pana rady Vacátka je dostatečně zašmodrchaný a postavy mají dost prostoru na to ukázat, co je v nich. Rozuzlení příběhu je uspokojivé, i když se na něj čeká opravdu dlouho. S povděkem kvituji kvalitní herecké obsazení, včetně pana Krále a jeho kamarádů z mokré čtvrti v podání panů Brodského a Kemra. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (10)

Reklama

Reklama