Reklama

Reklama

Království Planeta opic

  • USA Kingdom of the Planet of the Apes (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Režisér Wes Ball přichází s čerstvým a strhujícím příběhem z Planety opic, který se odehrává několik generací v budoucnosti od vlády lidoopa Cézara. V té době jsou opice na planetě dominantním živočišným druhem a lidé musejí přežívat v úkrytech. Zatímco nový opičí tyran buduje své království, jistý mladý lidoop podniká strastiplnou cestu, během níž se musí vyrovnat s minulostí a učinit náročná rozhodnutí, která budou mít zásadní vliv na budoucnost opic i lidí. (Falcon)

(více)

Videa (20)

Trailer 1

Recenze (286)

Trevor 

všechny recenze uživatele

Tak predsa len ďaľšia zo ság prešla svojim vývojom, po technickej a filmárskej stránke dospela, príbehom o čosi menej. Nemohol som sa zbaviť pocitu že pocas sledovania v kine v susednom meste s kinoparťákom som sa akoby v niektorých momentoch ocitol naspäť v čase pri hraní Crysis 3, nakoniec prevláda spokojnosť a do kina sa oplatilo. Hádam Mad Max sága s Furiosou prekvapí ešte viac, za mňa spokojnosť. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Scénář, na který by vystačilo bez problémů 100 minut stopáže. Minimálně v první třetině tady totiž hrdinové občas tápou v dechberoucím způsobem udělaném vizuálním aranžmá plném rozpadlých mrakodrapů v zarostlém pralese a trvá sakra dlouho, než to začne mít grády a nějaký systematický směr, kterým se nové Opice chtějí ubírat. X-té pokračování, které díky bohu nedegradovalo ve stylu Fast and Furious a jiných podobných mega-ság, ale pořád si drží střídmé, relativně minimalistické vedení děje a velmi rozumnou akci, která není na úkor story-telingu. Závěr to solidně rozhýbal, ale chyběla mi tam nejvyšší rychlost. Navíc v některých momentkách se tvůrci silně inspirovali posledními příspěvky do Mad Max série. ()

Reklama

maddy 

všechny recenze uživatele

Po druhej Dune ďalší z tých inteligentnejších hollywoodskych blockbusterov za tento rok. Wes Ball mal sakra ťažké naviazať na jednu z najlepších trilógií akú sme v dvetisícich rokoch dostali, a úprimne, Kráľovstvo planéty opíc vyzeralo na prvý pohľad ako jeden z tých filmov a svetov, do ktorých sa vraciať nikto nepotreboval. Režíjne žezlo od Matta Reevesa však prebral s veľkou poctou. Kráľovstvo je tak akýmsi mixom hravejšieho Zrodenia a zároveň seriózneho Úsvitu, aby zároveň dokázalo obstáť aj ako samotný film a začiatok novej trilógie (pevne dúfam, že ju dostaneme). Prvá dobrodružná polovica pripomenie takmer až The Last of Us - vzhľadom na svet zničených miest, ktoré si postupne berie príroda, druhá polovica sa zároveň skvelo inšpiruje v pôvodnej Planéte opíc bez toho, aby ju vykrádala. Dôraz sa opäť kladie na postavy, takže každá a jedná je zaujímavá, mierne nejednoznačná a s vlastnými motívmi v príbehu, ktorý stále dokáže aj prekvapovať. Teda až na pomerne urýchlený záver. Ono asi nie je na škodu v závere šlápnuť na plyn, no zároveň to pôsobí trochu rušivo oproti pracne budovaným predošlým minútam, resp. takmer dvom hodinám, kde som si pokojne želal s postavami stráviť ešte o niečo viac času a u niektorých (hlavný záporák) viac rozobrať ich konanie. Vo výsledku avšak veľká spokojnosť a takto má vyzerať novodobý blockbuster. Famózny vizuál bez prvoplánovaného ohurovania, skvelá hudba, herecké výkony, dokonalá kamera, zaujímavý svet, plnohodnotné postavy, pár myšlienok na zamyslanie a skvelý world-building. Nie je to rozhodne úplne dokonalé, navyše s trochu klišoidným samotným zakončením a lákaním na ďalší film, ale zároveň si neviem predstaviť čo by to malo robiť inak ... okrem toho, žeby sme mali dostať trojhodinový režisérsky zostrih na Blu-Ray. Wes Ball sa ukázal ako prvoligový režisér, ktorý dokáže natočiť bezproblémové veľkorozpočtové  dobrodružné sc-fi so známou značkou, a ktorá sa môže hrdo postaviť vedľa pôvodnej trilógie a zároveň ďaleko nad tohtoročnú opičiu konkurenciu. CELKOVO: 9/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ano, je pravda, že se poslední třetina dvěma předcházejícím nevyrovná, ačkoliv se o to vážně snaží, ale jinak se vlastně zopakovalo 13 let staré překvapení ze Zrození Planety opic, od kterého jsem také moc nečekal. Tentokrát jsme se totiž konečně dostali do fáze, kdy prim hrají opice a na lidi zbyly jen druhé housle (ačkoliv v pokračování to zase může být jinak), a je to skvělé. Triky opět čarují, postavy jsou díky nim stoprocentně uvěřitelné, příběh je zajímavý a prozkoumávání cizího, avšak povědomého světa má rozhodně své kouzlo ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

[90%] Viděno v kině. Od roku r. 2011 je toto čtvrtý film o opicích. Na původní trilogii to skoro vůbec nenavazuje, jen nějaké zmínky okolo opičáka Ceasara a tak. Zde tu máme nové opičí postavy v čele s ústředním opičákem Noem, který mi krásně sedl. Akční scény - tech je opravdu hodně. K tomu ta nádherná vizuální stránka ... Má to i smutné a drsnější scény, ale je to silné a skvěle zahrané. Finále je sice trochu už táhlejší a ne moc překvapující, ale za mě dobré. Herecké obsazení je na tom dobře, lidí je zde méně, spíš zde převažují opice ... Freya Allan mi zde moc neseděla, ale ok. Je to tak na hraně mezi 4 a 5 hvězdy, ale přikláním se k té páté. Přeci jen se dnes točí horší a méně zajímavé filmy s vyšším rozpočtem. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (8)

  • Opice využívajúce pozostatky lode na brehu ako obydlie je odkazom na cintorín lodí použitý ako úkryt vo filme Útek z planéty opíc (1971). (Arsenal83)
  • Výroba snímku podpořila v Austrálii až 400 pracovních míst. (fiLLthe3DD)

Související novinky

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

Ani Furiosa nezabrala, lidé do kin nechodí

29.05.2024

Pohled na celosvětové tržby kinařů je tento rok týden od týdne smutnější. O potenciální blížící se krizi kin i velkých filmových studií se mluví už poměrně dlouho a důvody jsou nasnadě. Vzestup… (více)

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

The Legend of Zelda putuje do filmu

The Legend of Zelda putuje do filmu

11.11.2023

Nejspíš to bylo jen otázkou času. Po letošním obrovském úspěchu snímku Super Mario bros ve filmu, jenž se díky miliardě a dalších 362 milionech dolarů stal nejúspěšnější herní adaptací vůbec, studio… (více)

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

Osmá Mission: Impossible se o rok odkládá

24.10.2023

Mise: Posunuta. Tak by klidně mohl znít název příštího filmu v sérii Mission: Impossible herce a producenta Toma Cruise, který byl studiem Paramount nejenže čerstvě odsunut z června příštího roku až… (více)

Reklama

Reklama