Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Clint Eastwood jako neúprosný šerif stíhající zločince v ulicích New Yorku. Pomocník arizonského šerifa, samotářský sympaťák Walt Coogan, odvádí dopadeného vraha z vězení, aby jej v New Yorku předal spravedlnosti. Zatčený muž mu ale s pomocí bývalých kumpánů uprchne v ulicích Manhattanu. Coogan se rozhodně nechce vrátit domů s pokaženou profesionální ctí a pokouší se uprchlíka najít v prostředí velkoměstské džungle. Jde vytrvale po jeho stopě, přitom potkává místní holky, pasáky, zloděje, mladé hippies i místní policajty… Představitel tvrdých, svérázných a osamělých mužů Clint Eastwood je dobře znám z kriminálek Drsný Harry, Neúprosný, Každý způsob je dobrý, Náhlý úder a celé řady dalších titulů. Největší úspěch si získal ve westernech Sergia Leoneho Pro hrst dolarů a Pro hrst dolarů navíc. Právě film Cooganův trik, který byl natočen v roce 1968 režisérem Donaldem Siegelem, předurčil Eastwoodův typ (drsňáckého detektiva), jak jej známe z dalších titulů. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (123)

Jino 

všechny recenze uživatele

Don Siegel a Clint Eastwood opět bodují v kriminálce ze staré školy. Jasně daná zápletka je rozepsána do chvályhodné délky 93 minut. Scénář sice ničím vyjímečným nepřekvapí, za to však nechává zbytečnosti daleko stranou. Díky tomu tak děj působí stručně a úderně jako Eastwoodova zaťatá pěst někde v kulečníkovém baru. Tady se dostávám k výraznému pozitivu a tím je Eastwoodova postava (připomínající drsného Harryho), která téměř nesleze z obrazovky. Jestli někoho nemlátí nebo neklátí, tak se alespoň typicky bezvýrazně tváří anebo roznáší drsné kecy. A aby těch pozitiv nebylo málo, je tady opět slyšet nadmíru dobře odvedená práce hudebního mága Lala Schifrina. Na plný počet to však bohužel nestačí, protože filmu chybí jistá vyzrálost a nápaditost převážně seriálových scénáristů, ale jinak mi tento příběh o arizonském kovboji v New Yorku sedl. 75% ()

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu sebeparodie na Clintovy westernovky a musím říct, že vydařená. Hlavně první půlka, kdy se Clintův "vidlácký" hrdina protlouká New Yorkem a vše je doprovázeno malými vtipnými (a jen opravdu několika málo trapnými) scénkami, je nesmírně zábavná. Hmatatelně tu jsou rovněž cítit už začátky Dirty Harryho. Konec už trošku ztrácí dech, přesto se jedná o dobrý film, ze kterého atmosféra šedesátek (hlavně v onom hippie podniku) dýchá plnými doušky. Jen nějak nevím, v čem měl spočívat onen trik... ()

Reklama

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Clint, jakožto kovboj vyslaný do města provést zdánlivě zcela jednoduchý úkol. Neznámé prostředí velkoměsta a byrokracie jsou však těžký oříšek. Vcelku zábavné, zejména ve sváděcích kličkách. Nenapínavé. Skvělý drsňák, který se dřív nebo později s ničím nepáře. Pouze toho triku jsem se tak něják nedočkal. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Eastwood coby venkovský balík přijede do velkoměsta ukázat těm měšťáckým buranům, zač jsou toho vidle. Jako celek mě film zase až tak moc nezaujal, spíše jednotlivé postavy (fěťačka Raven, psycholožka) nebo scény (hippie klub). Eastwoodův slabší kousek. Na tisící komentovaný film, jsem si mohl vybrat trochu lépe :-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Cooganův trik je výrazný mezník a jeden z přelomových filmů herecké kariéry Clinta Eastwooda, tradiční Eastwoodův kovboj totiž přichází do amerického velkoměsta už jako drsný muž zákona. Coogan je natažené lano mezi spaghetti-westernovým kovbojem a nadpolicajtem, abych parafrázoval velkého Nietzscheho. Westernový hrdina je mrtev a na scénu pomalu přichází drsný Harry. Tady tedy ještě pod jménem Coogan, s vizáží texaského rančera, ač všem do omrzení opakuje, že přilétá z Arizony. Hrdina z rodu pravých chlapů, ze zlatých dob, kdy emancipace byla ještě cizím slovem a osamělý hrdina měl ještě sílu a možnosti měnit svět, přemoci ty zlé a dojít až do konce za svým cílem, byť systém (a zkažené velkoměsto) byly proti němu. Tehdy se to ještě dalo dělat po chlapsku. Clint Eastwood - poslední mohykán starých dobrých časů... ()

Galerie (50)

Zajímavosti (5)

  • Původně měl film režírovat Alex Segal, který ale odstoupil těsně před začátkem natáčení. (facojurka)
  • Ve filmu vejde šerif Coogan (Eastwood) do nočního klubu kde se na plátně promítá Tarantula, v němž si Eastwood střihl malou roli (nebyl uveden ani v titulcích). (Roztržitý Luke)
  • Podle Eastwooda režisér Don Siegel během natáčení neustále vtipkoval. Dokonce Clintovi říkal: „Pokud ten plán vyjde a film bude úspěšný, všechnu chválu shrábnu já. Ale jestli to fungovat nebude, byl to tvůj nápad.“ Eastwood a Siegel byli dlouholetí přátelé. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama