Reklama

Reklama

Clint Eastwood jako nemilosrdný polda na stopě zločinu, jehož nejlepším parťákem je ráže 44 Magnum. Neznámý střelec ohrožuje San Francisco. Žádá výkupné, jinak bude dál zabíjet. Policie nemá zpočátku proti šílenci žádnou šanci. Vyšetřování přebírá Harry Callahan, který je schopen použít jakékoli metody, jen když protivníka zneškodní. Jde po vrahovi brutálně a naprosto nekompromisně. Mimořádný divácký úspěch filmu veterána americké žánrové kinematografie, Dona Siegela (Invaze lupičů těl, Zářivá hvězda, Cooganův styl), podnítil výrobu hned čtyř pokračování s detektivem Harrym Callahanem, jehož nezapomenutelným způsobem ztvárnil Clint Eastwood. Kriminalista vyzbrojený suchými hláškami a revolverem Smith & Wesson 29 .44 Magnum proslavil typ antihrdinského policisty, který ačkoliv stojí na straně zákona, nikdy neváhá při honbě za spravedlností mantinely zákona překročit. Scénář inspirovaný dobovým případem sériového vraha zvaného Zodiac se sice odehrává v New Yorku, avšak půdorys thrillerového vyprávění nezapře vyostřenější parafrázi na klasické westerny i noirové detektivky 40.–50. let. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (476)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý (až detinsky banálny) príbeh, ale skvelý Eastwood, geniálne hlášky (predovšetkým tá hlavná) a výborná hudba, ktorá dokresľuje atmosféru 70. rokov. Na Dirty Harrym je krásne vidieť, čím sa inšpirovali neskoršie akčné hity, ako Smrtonosná pasca, Smrtonosná zbraň či paródie s Leslie Nielsenom. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kde by byli všichni na šéfy kašlající detektivové bez Harryho Callahana? A kým by se inspiroval Bruce Willis pro Smrtonosnou past nebýt chlapíka v saku, který střílí padouchy čtyřiačtyřicítkou a ještě jim přitom nadává? "Vím na co myslíš, hajzle. Vystřelil šestkrát nebo jen pětkrát? Abych pravdu řekl, v tom fofru jsem to nestačil počítat..." Klasika klasik, která neomrzí a časem zraje a zlátne. Eastwood je bůh, Siegel je bůh, Schifrin je bůh... ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tento film mě kdysi blíže přivedl k Eastwoodovi, takže mu nepochybně náleží pět hvězd, mé veliké uznání a čestné místo v osobní síni slávy. Clint, v černých brýlích, jako namyšlený superpolicajt, který žvýká hot dog a jen tak si při tom postřílí několik negrů (to natočit dnes?!), přesně tak ho mám nejradši. I díky jeho suchým hláškám. Drsný Harry je kriminální old-school thriller ze začátku 70. let, který byl ve své době považován za velmi brutální a násilný, ale přesto se dočkal ještě čtyřech kvalitních pokračování. V neposlední řadě je důležité zmínit, že Harry učinil prvotřídní filmovou hvězdu z Clinta Eastwooda a ovlivnil spoustu akčních či kriminálních snímků natočených poté. A co víc, čerpá se z něho prakticky dodnes. Nehynoucí krimi klasika. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

DivX/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 8/10 Akce 8/10/// PLUS: první setkání s drsným Harrym má své neodolatelné kouzlo, hrdina je tak dobrý, jak zlý a silný je jeho soupeř a Andrew Robinson vytvořil opravdového šílence a zdatného soupeře, Harryho styl a způsob řešení situací vás dostane, film i dnes má spád a napětí MÍNUS: ve vedlejších postavách najdeme spíš už pozapomenuté herce/// Shrnutí: Poprvé je to muž proti muži a svým způsobem je to ta nejsilnější rovnice, kde Clint Eastwood poprvé představil svého hrdinu a zaznamenal u diváků úspěch. Další díly budou variovat, někde přidávat, někde ubírat, ale kouzlo a způsob výstavby narace zůstane./// Celkem 80%/// ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vo vrcholnej forme, hláškujúci a charizmatický Drsný Harry vlastne ťahá celý film. Tak nejak si predstavujem správneho policajta. Medzi riadkami je cítiť aj silnú kritiku spoločnosti, hlavne čo sa týka nefungujúceho právneho systému, to všetko pod maskou spravodlivosti a demokracie. Výborný snímok, môžem len odporučiť. 80/100 ()

Galerie (115)

Zajímavosti (80)

  • První měl hrál roli zabijáka Škorpióna Audie Murphy, ale zemřel při leteckém neštěstí dříve, než stihl na nabídku kývnout. (Kulmon)
  • Harry Callahan (Clint Eastwood) používá revolver Smith & Wesson Model 29 v ráži 44. magnum a to se šestipalcovou a v některých scénách s osmipalcovou hlavní. Také o své zbrani prohlásí, že je to nejsilnější pistole na světe. Pravdou je, že v roce 1970 byl silnější náboj pouze 454. casull, nicméně první zbraň této ráže se začala komerčně prodávat, až o deset let později, takže Harryho tvrzení je pravdivé. (HectorHagman)
  • Ačkoli Harry měl používat zbraň SandW Model 29 .44 Mag, ve skutečnosti se ve filmu objevila Model 57 .41 Magnum. (Kulmon)

Související novinky

Důchodci vracejí úder

Důchodci vracejí úder

26.03.2008

Varování na úvod: tahle zpráva je už tak trochu rozcvičkou na 1. apríl. To ale neznamená, že bychom si z vás otevřeně dělali srandu. Jen je potřeba zvěsti o těchto dvou projektech brát s jistou… (více)

Reklama

Reklama