Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Santa je na tom špatně a musí vyrábět náhradní díly pro armádu. Dvanáctiletý pomstychtivý darebák si na něj objedná nájemného vraha. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (133)

Trixinka 

všechny recenze uživatele

Ale jo, proč by vlastně nemohl být americký symbol vánoc Santa Claus vylíčen jako trochu nerudný stařík s finančními problémy :) Když k tomu přidáte milující a chápavou manželku, partu pomocníků v dílně a malého šmejda, který na Santu pošle nájemného vraha, máte na zhruba hodinku a půl o nenáročnou zábavu postaráno. Jen mi nějak mozek nebral fakt, že i přes utržená zranění se dokázal Santa i jeho žena dostat k tomu malýmu šmejdovi (asi kouzla, fajn, ale proč se mu pak "zázračně" neuzdravilo i to oko). ()

Sinusiridum 

všechny recenze uživatele

Mě vůbec nevadí zabíjení ve filmech, naopak :) Ale tady se ptám, proč!!!!? Když bude 50 zastřelených v krvi,tak je to zábavnější komedie nebo akčnější  thriller? Nikoho to ani nemůže zajímat, hlavně že je střílečka na max. Jen mě tak napadlo, že bude zas velký divení až nějakej magor vystřílí školu.  Hlavně že máme černou pani Santa Klausovou, na tom nejvíc záleží. Nápad asi fajn, ale je z toho dost rozháraná trapárna, kde nuda vítězí. ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Výtečný nápad i námět, bohužel scénář a režie je naprosto v neškodném průměru. Jakoby režiséry ani nebavilo ten film točit, žádná štáva, žádné nadšení, jen rutinně vedou výtečné herce do dobrého, leč šíleně průměrného výkonu. Gibson si svého Santu užívá a Gogginsův ujetý nájemný vrah je neskutečný, ale vše kolem je tak šedivé a bez koulí, že dvojice režisérů by potřebovala nakopat do prdele. Chápu to vlažné přijetí, ono je to řemeslně naprosto v pořádku, ale je to jako sledovat Plíškovou při zápase, ona sice možná vyhraje, ale ten její znuděný výraz a povrchnost Váš začne tak srát, že bude fandit nakonec její soupeřce. Já budu smířlivější, ale že tohle mohla být monumentální kultovka asi netřeba připomínat.55%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Vôbec sa mi do toho nechcelo ísť, ale nakoniec som sa celkom (svojím spôsobom) bavil, pretože úroveň faktoru WTF je fakt značne vysoká. Najlepšie je o Fatmanovi nič nevedieť a proste sa len nechať unášať nepredvídateľným (hoci občas nudným a rušivo čudným) dejom. Zvláštne je už žánrové zaradenie. Chvíľu je to drsná vianočná cynická horká komédia, následne dráma zamýšľajúca sa nad tým, aký je dnešný svet (a deti) zlý, potom je to fraška (únos kvôli prvému miestu v súťaži) a občas (ale naozaj iba občas) sa to snaží o kombináciu akčného filmu s trilerom. Divne pôsobí už to, že 99% vrážd nevidíme a keď si na tento vymäknutý prístup zvykneme, nastane finále, ktoré je vcelku drsné (tým pádom sa nehodí k predchádzajúcemu štýlu). Absolútne som nerozumel, v akom svete sa dej odohráva. Predpokladám, že šlo o umelecký zámer, ale i tak to bolo šialené. Zjavne je to normálny a reálny svet, v ktorom ale existuje Santa Claus z mäsa a kostí (!). Avšak z toho, ako vykonáva svoju prácu, nevidíme ani sekundu (a nedozvieme sa, prečo má arzenál á la Rambo). Čo robia elfovia celý rok? Balia darčeky? Alebo ich vyrábajú? Ak dieťa dostane LEGO, znamená to, že ho elfom dovezie kamión, ktorý vyexpedovala firma LEGO a oni ho len zabalia a rozpošlú, alebo toto LEGO vyrábajú? Ak vyrábajú, neporušujú tým autorské práva firmy LEGO? Rodičia tým pádom deťom žiadne darčeky nekupujú? Ak vo februári vyrobia elfovia darček pre dieťa a v októbri spácha niečo fakt fest hnusné a odsúdeniahodné, za čo si zaslúži uhlie a nie darček, čo urobia s už vyrobeným darčekom? Bizarný je Walton Goggins (Predátori), ktorý sa síce fakt snaží, ale v praxi ešte viac komplikuje celkovú neprehľadnosť, keďže hrá relatívne hlavnú rolu, ale zápornú, takže film vlastne de facto disponuje dvoma ústrednými postavami. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když o Fatmanovi vyšly první zprávy, říkal jsem si, že to může být docela slušný úlet, ale tvůrci si musí předem ujasnit, zda se chtějí ubírat směrem zlomyslné rodinné komedie, nebo neortodoxního krvavého thrilleru. Nic mezi tím. A po zhlédnutí musím říct, že to skončilo přesně tam někde mezi, jak jsem se obával. Chvílemi je tento „vánoční western“ docela pesimistický, zadumaný a nešetří chladnou akcí a krvavým vražděním. V jiných minutách je zas přitrouble infantilní a zaplněný naivně komiksovými postavami (záporáci jsou vlastně malý bohatý smrad a dospělák zastydlý v traumatickém dětství, který s sebou nosí křečka). Scénář opravdu působí, jak kdyby ho psaly děti Roberta Rodrigueze. Docela zábavný ten film je a poměrně rychle uteče. Mel Gibson utáhne biják i v netradiční roli a jeho badass Santa Claus je cool, ale ta neujasněná nálada a poměrně jasná přímočarost děje bez nějakých překvapení a zvratů to celé podkopává. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Přibližně na 55. minutě filmu vystupuje nájemný vrah (Walton Goggins) ze sámošky, která nese jméno obou režisérů: „Nelmsova sámoška“. (kowalski)
  • Natáčení vrcholné sekvence přestřelky trvalo čtyři dny, přičemž teplota dosáhla až minus 36 stupňů Celsia. (Untentrauer)
  • Filmovalo sa v januári a februári 2020 v kanadskej provincii Ontario a americkom štáte Vermont. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama