Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Stephen King patrí medzi najplodnejších holywoodskych scenáristov a možno najlepších. Z jeho pera vzišli perly ako Zelená míľa, Vykúpenie z väznice Shawshank, Misery nechce zomrieť, Osvietenie a tiež Nadaný žiak. Mrazivý a bezmocnosť vzbudzujúci príbeh chlapca a bývalého esesáka vyniká aj vďaka hereckému výkonu Iana McKellena. Bolo zaujímavé sledovať to napätie a rozhovory medzi bývalým nacistom a dospievajúcim chlapcom, ktorý bez toho, aby si to poriadne uvedomoval sa s ním nejakým spôsobom snažil stotožniť a cítiť to čo cítil on keď zabíjal. A potom už je len malý krôčik k tomu, aby sa z nadaného žiaka stala kópia toho skrývaného zla. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hlavný problém filmu je v jeho očakávaniach. Očakával som výpoveď o (neo)nacizme, ale pritom nacizmus je len príčina filmu, nie jeho téma. Téma je zahrávanie sa s "diablom" - a na to som prišiel neskoro. Síce dej je zaujímavý, avšak ani v jednej stotine sekudny nie je film šokujúci. Herci sú nadpriemerný, ale nad všetkými vyniká utiahnutý a smutný David Schwimmer ako školský poradca. Zatienil aj všade vychvaľovaného, v skutočnosti však iba mierne nadpriemerného Iana McKellena. Celkovo som sklamaný, keďže som čakal niečo úplne, ale úplne iné. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Perfektní snímek, který má tu smůlu, že se nevyrovná předloze od Stephena Kinga. V první polovině Nadaného žáka to díky precizní Singerově režii a úžasným hercům nevadí, ale v té druhé již, bohužel, ano. Atmosféra (jejíž naprostým vrcholem je mrazivá scéna s vynuceným pochodem v obýváku) netradičního vztahu žáka a učitele je zbytečně narušena klasickým thillerovým syžetem, který jsme již stokrát viděli a ještě nejednou uvidíme. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejsem vylozene zklamanej, ale cekal jsem drobet vic. Hlavni problem je v pribehu, to mi bylo jasny uz par minut po zacatku filmu. On tady totiz zadnej vyraznejsi pribeh neni, proste skolak a bejvalej nacista a vyvoj jejich vztahu. To bohuzel neni tak vyzivny, aby to dokazalo udrzet napeti tech 110 minut. Proto tu jsou nekdy hluchy mista a konec je lehce protahovanej. Bohate to ale vyvazuje solidni atmosfera, par skvele mrazivejch az horororvejch momentu a spickovej McKellen v hlavni roli nacka. Renfro je sice v jeho stinu, ale rozhodne nehraje spatne a misty docela slusne drzi krok. Celkove zajimavej thriller a bejt tu trochu slozitejsi pribeh, mozna bych tu hvezdicku prihodil, takle jen 4. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Singer a spol. při adaptaci stejnojmenné knihy podstatně ubrali na brutalitě, kvalitám výsledného produktu to ovšem nic neubírá. Obzvláště chválím konec, který vynáší své poselství ještě mrazivěji, než fatální závěr knihy - kolik potenciálních, ale i skutečných hrůz se může ukrývat za těmi navenek obyčejnými tvářemi, které denně míjíme na ulicích? Inteligentní zlo. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

  • Film je adaptací stejnojmenné novely Stephena Kinga, která byla původně vydaná v publikaci nazvané "Different Seasons", která obsahovala také novely "Tělo" (které bylo později zadaptováno jako Stůj při mně) a "Rita Hayworth and Shawshank Redeption" (později zadaptováno jako Vykoupení z věznice Shawshank. (novoten)
  • Střihač a autor hudby k tomuto filmu John Ottman měl mít původně ve snímku dvě malé role, ale nakonec byly obě vyškrtnuty. Nejdříve měl být slyšet mimo záběr jeho hlas na začátku, ovšem na poslední chvíli byl vyměněn za hlas Christophera McQuarriea. Dále měl být viděn jako dirigent orchestru ve scéně maturity, avšak i z této scény byl vystřižen. (Othello)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama