Reklama

Reklama

Nadaný žák

  • USA Apt Pupil (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sir Ian McKellen a Brad Renfro se představují v hlavních rolích tohoto znepokojivého psychologického thrilleru, natočeného na motivy románu Stephena Kinga. Todd Bowden (Renfro) je nadaný šestnáctiletý středoškolák, jehož začnou zvráceným způsobem fascinovat zvěrstva nacistického Německa poté, co tuto látku začnou probírat v hodinách dějepisu. Jeho záliba se však nebezpečně zvrhne, když odhalí v osamělém starém sousedovi nacistického válečného zločince Kurta Dussandera (McKellen). Bývalý velitel koncentračních táborů se již mnoho let skrývá pod falešnou identitou v mírumilovném americkém městečku. Todd však své závažné odhalení neohlásí a výměnou za to přinutí Dussandera, aby odhalil temná tajemství, která jsou už celá desetiletí pohřbena v hlubinách zapomnění. Mezi mladíkem a starcem s otřesnou minulostí pomalu vzniká zvláštní pouto, jehož důsledky budou strašlivé... (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

Falko 

všechny recenze uživatele

Tak, ako uz mnohi uzivatelia pisali, vsetko zachranili herci, skvely McKellen a taktiez Brad Renfro, ktoreho poznam z filmu NEBEZPECNY KLIENT (1994) ako doleziteho svedka po boku Susan Sarandon, ale este dolezitejsiu ulohu tu zohrala aj hudba Johna Ottmana. Dej sa postupne stupnuje a mna ako divaka zaujima, co sa bude diat dalej a hlavne ako to skonci, takze je to vynikajuci psychologicky thriller, len mi k tej piatej hviezdicke nieco chybalo. Brad Renfro zomrel vo veku 25 rokov na predavkovanie heroinom a morfinom 15.01.2008 len tyzden pred smrtou Heatha Ledgera... _________ Brad Renfro - (Todd Bowden) +++ Ian McKellen - (Kurt Dussander) +++ Joshua Jackson - (Joey) +++ Bruce Davison - (Richard Bowden) +++ Ann Dowd - (Monica Bowden) +++ David Schwimmer - (Edward French) +++ Elias Koteas - (Archie) +++ Jan Triska - (Isaac Weiskopf) +++ Joe Morton - (Dan Richler) +++ Produkcia: Brian Singer +++ ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Hlavný problém filmu je v jeho očakávaniach. Očakával som výpoveď o (neo)nacizme, ale pritom nacizmus je len príčina filmu, nie jeho téma. Téma je zahrávanie sa s "diablom" - a na to som prišiel neskoro. Síce dej je zaujímavý, avšak ani v jednej stotine sekudny nie je film šokujúci. Herci sú nadpriemerný, ale nad všetkými vyniká utiahnutý a smutný David Schwimmer ako školský poradca. Zatienil aj všade vychvaľovaného, v skutočnosti však iba mierne nadpriemerného Iana McKellena. Celkovo som sklamaný, keďže som čakal niečo úplne, ale úplne iné. ()

Reklama

viperblade 

všechny recenze uživatele

Sakra, tak to byl zase jednou film. Herecké výkony naprosto brilantní, (McKellen v nacistické uniformě, to je scéna, kterou si budu ještě dlouho pamatovat), do Renfra, které jsem do teď neznal, bych nečekal, že to zahraje tak skvěle. Abych to vysvětlil, když jsem ho viděl poprvé na plátně, tak jsem si pomyslel "o můj bože, další klučina, který se bude snažit hrát", ale to jsem se mýlil. Singer mi tímto potvrdil, proč bych se měl těšit na jeho nový film, Valkýru. Takže doufám, že zážitek bude minimálně stejný, jako u žáka. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A já si říkám, co se u nás na ulici pořád ztrácejí kočky. Jestli on za tím nebude soused - taky se rád po domě producíruje v uniformě elektrikáře.. Singer začal zhmotnění Kinga brilantně, nicméně postupem času mírně ztrácí vypravěčský dech a hlavně odvahu opustit vyjeté koleje žánru přitlačením na pilu fatálností knižní předlohy. Není ovšem pochyb, že legendární McKellenův "kuchyňský marš" je jedna z nejděsivějších filmových scén vůbec - dvojnásobně silná v tom, že byla natočena jen za pomoci těch nejzákladnějších prostředků (hudba, střih, herectví obou protagonistů). Co si budeme nalhávat, menší, či větší míra fascinace zlem je v každém z nás a jen na nás taky záleží, zda se dokážeme udržet za hranicí a nestaneme se jeho součástí.. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Málo platné, Stephen King je prostě géniální spisovatel (ikdyž i on občas vypotí nečitelnou sra*ku). To však není případ "Nadaného žáka". Příběh o morbidní fascinaci zlem a o tom, jak snadné může být zlu propadnout, převedl Bryan Singer do filmové podoby skutečně zdařile. Povedl se výběr herců (Ian McKellen i Brad Renfro mi svým přesvědčivým výkonem zježili chlupy na zádech, pokud tam nějaké mám:-)), zachována zůstala myšlenka i atmosféra literární předlohy. Z mé strany tedy naprostá spokojenost, ovšem ani film ani povídka "Nadaný žák" prostě nepatří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy viděla (nebo četla), nemůžu proto hodnotit nad 4*. 75% ()

Galerie (49)

Zajímavosti (26)

Související novinky

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

Režisér Bryan Singer se chystá vrátit úder

07.06.2023

Režisér Bryan Singer byl dlouhý čas jedním z nejnadějnějších mladých tvůrců v Hollywoodu a jeho kariéra se zdála být neotřesitelná. Rodák z New Yorku se proslavil už začátkem devadesátých let svým… (více)

Reklama

Reklama