Reklama

Reklama

Želvy Ninja

(seriál)
  • USA Teenage Mutant Ninja Turtles (více)
USA, (1987–1996), 73 h 57 min (Minutáž: 21–47 min)

Tvůrci:

David Wise

Předloha:

Kevin Eastman (komiks), Peter Laird (komiks)
(další profese)

Série(10) / Epizody(192)

Želvy Ninja – kdo by je neznal? ovládají bojová umění a zachraňují celý svět! Leonardo, Donatello, Michelangelo a Rafael jsou nejsenzačnější želvy na světě, které statečně bojují se svým úhlavním nepřítelem Krangem a jeho pravou rukou Trhačem. Mají jen jednu slabost – pizzu. (oficiální text distributora)

Recenze (361)

AdaMM 

všechny recenze uživatele

dal bych i pět, ale přece jen, teď mi kazí dojem to, že to mám anglicky s holandskými titulky... a i jako malej jsem se smál těm, co to žrali až moc. ale koukal jsem se taky, to je jasná věc. a obrázky ze žvýkaček jsou pořád nalepené na skříni v pokoji (nejdou sundat). jen mi bylo vždycky líto Trhače - jako jedinej měl styl a přitom vždycky prohrál... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Želvy Ninja - v dětství jeden z nejkultovnějších seriálů. Ještě než se objevily Akta X, Krajní Meze, Xena a další věci jsem miloval Opičího krále, Arabelu a Ninje želvy. Na začátku 90. let nebylo nic lepšího - akční figurky, žvýkačky, samolepky, automatová mlátička, komix, filmy a hlavně seriál. Čtveřice želv pojmenovaná po renesančních malířích, pizza, legendární zbraně (bo, sai, katany a nunjaky - kdo neměl doma jedny vyrobené ze dvou klacků a provázků?), krysí mistr, dvojice tupých mutantů, sexy April a hlavně dvojice záporáků Trhač a Krang. Bojové umění se potkalo se sci-fi a humorem a stvořilo bezpochyby pětihvězdičkový dětský kult. A jak seriál dopadl z dnešního pohledu? Dal jsem si práci a skouknul všechny natočené díly - a seriál strašně zestárl. Oproti Kačerům, kteří jsou klasikou dodnes se drží stále stejného schématu - Trhač vymyslí plán, Rocksteady a Bebob vše zkazí, želvy plán překazí, Trhač uteče, April natočí reportáž a nás čeká ponaučení a vtip na konec. Tvůrci to naštěstí časem začnou střídat, takže se objevuje pestrá škála padouchů a poslední tři série značně přítvrdí, ztemní a místo Trhače nás čeká boj z docela našlapaným mimozemským vládcem ale... seriál je těžkopádný, přes spoustu zbraní a bojových umění nikdy nikdo nikoho nezabije, nezraní ani mu vážně neublíží, veškerá likvidace padouchů probíhá v komediálním stylu, padouši střílí, ale nikdy netrefí, humor je značně infantilní. Tohle je zkrátka seriál pro děti, a z nostalgie by se na něj nikdo neměl koukat, protože si zkazí vzpomínky a uvědomí si, že něco se vrátit zpět nedá. Z dnešního pohledu tak maximálně za dvě hvězdy, ale nemám to srdce dát svému dětskému kultu tak málo, takže průměrem za 3. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Čtveřice zmutovaných, fosforově zelených a po umělcích pojmenovaných želv, které umí parádně kung-fu. K nim jedna krysa (rovněž zmutovaná), sexy reportérka (nezmutovaná), tuny pizzy (převážně nezmutované) a proti nim hromady mutantů (zmutovaných) a zlounů (povětšinou zmutovaných). To vše odehrávající se v New Yorku a pod ním. Neuvěřitelná slátanina, která však pro jednu generaci znamenala kult a důvod proč být každý úterní podvečer před televizí "stůj co stůj". Nostalgie sice v tomto případě působí mohutně, ale jisté guilty pleasure kvality i zábavnost želvákům upřít nelze ani po letech. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Otázka na tělo.¬         Asi nejpřípadnější poznámkou, co mohu napsati o želvách Ninja, je otázka "Proč se mi průměrná animovaná tvorba Japonců zamlouvá podstatně víc, než animovaná tvorba vzniklá v hranicích soustátí USA; vždyť bych měl míti kulturně daleko blíže ke svým bílým bratrům než ke žlutým barbarům?" ()

pekas 

všechny recenze uživatele

193 dílů - tak to bych chtěl znát někoho ze zdejších, kdo je viděl všechny. Zřejmě nikdo. No jo, je to dnes už klasika, ale ruku na srdce, kolik z hodnotitelů hvězdičkovalo jenom z mlhavé paměti a nostalgie? Zřejmě většina. U mě nemůže být o nostalgii řeč a hodnotím dle nedávno viděných cca 50 dílů. No po pár dílech už to byla celkem pruda. A tak snad jenom za tu nostalgii dávám tři : ))))) ()

Galerie (6)

Zajímavosti (30)

  • Seriál vznikl podle undergroundového komiksu pro dospělé, který násilím ani nadávkami nešetřil. (liebgott)
  • 2. listopadu 1996 se staly nejdéle vysílaným animákem v USA. Byly překonány až 1. března 1998 seriálem Simpsonovi (od r. 1989) – epizodou s názvem „Jak napálit pojišťovnu“. (Poker_Face)

Související novinky

Želví ninjové se dočkají rebootu

Želví ninjové se dočkají rebootu

02.07.2020

Želvy Ninja už se za ty roky dočkaly tolika rebootů, že by další verze klidně mohla vyprávět o čtveřici stárnoucích želv, co místo karate cvičí jógu a prochází si krizí středního věku. Naštěstí to… (více)

Reklama

Reklama