Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Děj těchto čtyřdílných sérií vychází z novely britského autora Mervyna Peakea. Popisuje události na britském panství Gormenghast. Hraběti se zrovna narodil syn a dědic Titus, jenomže vůbec není jisté, že se do čela panství dostane. Pomocník z kuchyně, Steerpike (Jonathan Rhys Meyers) využije série drobných náhod a pokusí se pomocí intrik a zločinů dostat k moci. Klíčem k jeho úspěchu je Titova sestra Fuchsia. Ta ovšem k mladíkovi začne pojímat silný odpor, zvláště poté, co zjistí, co všechno způsobil... (Morien)

(více)

Recenze (14)

Deschain 

všechny recenze uživatele

Gormenghast je tradícia. A hrad. Sú to rituály, ktorých dôvod a pôvod si už nikto nepamätá. Gormenghast je všetko. A na Gormenghaste vládnu Žalovia. Lord Žal, ktorého život je riadený knihou rituálov, ktoré dávno stratili svoj zmysel a ktorý postupne prichádza o rozum; Lady Žalová, ktorej sú vtáky a mačky prednejšie ako jej dve deti; Fuchsia túžiaca po romantickom rozprávkovom svete, v ktorom nebude obklopená starými ľuďmi, ktorí o ňu nejavia záujem a malý Titus, budúci Lord Gormenghastu s fialovými očami. Obklopení sú nemenej zvláštnymi a výstrednými služobníkmi, k tým sympatickejším patrí Lee v úlohe Lordovho komorníka, pofidérne sa vyjadrujúci doktor s neuveriteľne strašnou sestrou a sympatický Titov profesor hraný úžasným Fryom. A ten z kuchyne, spolu so samotným hradom najdôležitejšia postava kníh aj seriálu: Koncíř/Steerpike, ktorý napriek svojmu nízkemu pôvodu rozbúri stojaté vody hradného života. Peakovi sa bezpochyby podarilo vytvoriť jednu z najkrutejších, najvytrvalejších a najambicióznejších postáv vo fantastickej literatúre. A Myers ho zahral výborne, jeho fešáckosť je tu schovaná za úlisnosť, takže ani nevadí, že nie je vyložene škaredý. Mám prečítanú trilógiu a prehrýzť sa ňou nebolo jednoduché. Aj kniha aj seriál je podivnosť nad podivnosť. Gormenghast si síce ako seriálový hrad neuchoval svoju temnotu a sivosť a skôr hrá v odtieňoch Titových očí, no čo je dôležité, postavy, ich motivácie a podstata ostali zachované. Fungujú tu 100%ne všetky kruté, smutné, absurdné, vtipné či temné momenty. Pri niektorých úmrtiach postáv si poviete, že boli zbytočné, tak ako sa to deje v živote. Veľmi milo ma inak prekvapila tretia epka, takú vtipnú vec nabitú konverzačným a situačným humorom by som teda nečakala. Takže hold fast to the law, stones atď a pozrite si Gormenghast. Je jedinečný. A knihu odporúčam, iba ak ste naozaj vytrvalí čitatelia. Veľmi veľmi slušné 4*. (2.6.-4.6.2012) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Už Obelix říkal, že Angličani jsou blázni a já to po něm zopakuji. Jsou blázni, jsou šílení, jsou démoničtí, jsou uhrančiví a já je žeru. A Iry taky - viď, Jonathane. Celkově mi tenhle pološílený seriál připomíná nějakého Shakespeara - a zvláště teatrální a řekla bych i tragikomické výstupy hlavního hrdiny Steerpikea. ♥♥♥ ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Naprosto ulítlý svět spíše na rozhraní pohádky než fantasy, s bláznivou poetikou, v němž se odehrává jinak pohádkový, ale i thrillerový příběh kuchtíka, který se na zámku Gormenghast snaží po narození nového earla dostat k moci. Těžko se to popisuje, je tu suchý britský humor, výprava jak z ruských pohádek, a přesto to funguje a má říz. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Velmi atmosférická omalovánka, i když se v druhé polovině lehounce bortí a z rozsáhlé a hluboké předlohy vybírá jen zkratkovitě. Doufám, že nové Gaimanovo zpracování dojde až do realizace, a že ten v o něco vícedílné sérii vše úspěšně prováže a obohatí vlastní imaginací. Zpátky ale k tomuto dílu s obrovskou poklonou všem zúčastněným hercům! ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nemusel číst předlohu; stačí kouknout na obsazení a člověk hned ví, že ho čeká další nezapomenutelný let na křídlech BBC. Ilustrace Peaka se mi příliš nelíbí, ale v jejich převedení na obrazovky je cosi kouzelného. Výborný John Sessions v roli doktora, profesorský sbor složený ze známých tváří britského humoru (poslední role Spike Milligana, dlaždič Pemberton, jeho Frysterstvo, M. Williams, ...). I hlavní představitelé předvádějí co mají. Dominuje slizkost, tupost, naivita a gormenghastnost. Protože Gormenghast je vším. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama