Reklama

Reklama

Proč?

  • angličtina Why?
TV spot
Drama / Sportovní
Československo, 1987, 86 min

Režie:

Karel Smyczek

Kamera:

Jaroslav Brabec

Hrají:

Jiří Langmajer, Jan Potměšil, Martin Sobotka, Daniel Větrovský, Pavel Zvarič, Daniel Landa, Pavlína Mourková, Markéta Zmožková-Zahradníková (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své době - v druhé půli 80. let - mimořádně závažný film, věnovaný negativním dopadům fotbalového chuligánství. Režisér Karel Smyczek sugestivně ukazuje, jak lidé spojení primitivním sportovním fanděním snadno podléhají agresivním choutkám, jak vzájemné hecování vede k tragickým činům, jichž by se jedinec sám o sobě nedopustil. Příběh je inspirován skutečným případem, kdy skupina většinou mladistvých vlajkonošů zdemolovala nejen vlakovou soupravu, v němž cestovali na fotbalový zápas, ale ohrožovali navíc spolucestující i osamělou průvodčí. Stále působivá výpověď si všímá i mravní devastace, i rodiče pachatelů odmítají přijmout svůj díl odpovědnosti. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (477)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má ve svém názvu otázku a tu samou jsem si pokládala taky. Existuje na ni velké množství odpovědí. Ale všichni se shodneme v jednom a to, že by se tohle dít nemělo a je úplně jedno kdo komu fandí. Snímek není pouze poplatný době svého vzniku. Je bohužel velmi aktuální i dnes. Výběr mladých herců se opravdu povedl. Nefandím žádnému fotbalovému manšaftu. Chodím se dívat jednou za čas na vesnický fotbal. Tam to občas připomíná seriál Okresní přebor a to mi vyhovuje. ()

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

Film na svou dobu nesmírně šokující, který by i dnešního průměrného českého diváka jistě donutil vypnout po úvodních minutách. S radostí jsem kvitovala, že se snímek neomezuje jen na dění na stadionu a ve vlaku, ale dává nám rovněž nahlédnout do smýšlění a pohnutek fotbalových fanoušků, jejich blízkých a známých, a dojde dokonce i na mínění široké veřejnosti. Marxistické zdůvodnění fotbalového chuligánství je tak jediným odkazem na dobu, ve které dílo vznikalo. I když se vsadím, že i v dnešní době se na fildě najde nějaký kvokal, který vám s radostí odsouhlasí teorii o tom, jak odcizení vede k výtržnostem :) ()

Reklama

Paldini 

všechny recenze uživatele

Velmi moc mě mrzí, že podobná extempore se dějí i dnes. Jsem velký fanoušek fotbalu konkrétně Baníku Ostrava, což se dalo čekat vzhledem k mému rodnému městu, a na zápasy chodím, a vidím, že s tímto pravým "srdcařským" (je to pro všechny imbecily, kterých je opravdu moc, v uvozovkách)fanouškovstvím je to stejné jako v roce 1987. A je mi z toho někdy dost zle. A nejhorší na tom je, že se snažím přivírat oči. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jedem vlakem za Spartou, nebudem se s nikým srát. Když nám dají góla, tak se budem prát. Bij a bij a bij Žoldáka do hlavy, hlavně že se dostanem zpátky do Prahy. Neckerman a Quelle, ať jde do prdele. Co je? Co je? Co je? O tom, že parta prvních českých hooligans zlikvidovala vagón, který patřil dělnickému lidu, se natočil tento jinak vynikající pseudodokument. To by se jim dneska ty kamery snad ani nezastavily. A ještě dodatek. Už vím, odkud má Ráďa Džon ty proevropské ambice. Proč? Protože: BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL, BRUSEL... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Co je? Co je? Co je, co je, co je! No co by, prostě: This IS Sparta! Aneb krutě syrový pohled na fanouškovský zápal z té smutnější odvrácené strany. Aktuální je to i dnes a (ne)herci jsou povětšinou přesvědčiví. Většinou. Bodejť by také ne, když mnohdy vlastně hrají sebe sama. Smyczkův pohled je realistický, mrazivě vtipný a nejen svým vyzněním znepokojující. Nejvíce na pováženou ovšem je, že za posledních dvacet let se nic nezměnilo, ba spíše právě naopak. Proč? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (42)

  • Vo filme mal hrať aj Roman Pikl, vtedy začínajúci herec a muzikant, známy zo snímky Diskopríbeh (1987), ale škola bola proti. (Raccoon.city)
  • Pokřiky „Brusel! Brusel!" a „A-Liver-a-Liver-a-Liverpool!" jsou odvolávky na tragédii, která se stala na fotbalovém stadionu v Bruselu při finále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1985. (Olík)
  • Při promítáních v kinech fanoušci nadšeně aplaudovali při nejdrastičtějších scénách. (Silencia90)

Reklama

Reklama