Reklama

Reklama

Sex, lži a video

  • USA Sex, Lies, and Videotape (více)

Obsahy(1)

Komorní psychologické drama o svérázných vztazích mladé čtveřice a jedné kameře. Právníka, který má poměr se svou švagrovou, navštíví dávno ztracený přítel ze studií, jenž má kuriózního koníčka - natáčí ženy debatující o své sexualitě. V erotické komedii se nezvyklý vztah tří hlavních postav odhaluje s doutnající smyslností a kousavým humorem skrze sex, lži a video. James Spader si odnesl Cenu pro nejlepšího herce z Filmového festivalu v Cannes za svůj geniálně nenápadný a svůdný výkon v roli Grahama, dlouho ztraceného přítele ze studií, který se vrací zpátky do města a zásadně ovlivní životy sebestředného sukničkáře Johna, jeho andělské ženy Ann a její vyzývavé sestry Cynthie. Jeden po druhém jsou zataženi do Grahamova velmi "osobního projektu", který všechny vztahy navždy promění. (Cinemax)

(více)

Recenze (131)

LeoH 

všechny recenze uživatele

O uhýbání před blízkostí fyzickou i duševní, o jejich technologických náhražkách – dávno před érou Facebooku a internetového porna, čili z dnešního pohledu málem vizionářsky –, o strachu z vlastního vlivu na okolí a o tom, že před ním a před sebou nejde utéct do žádné osobní splendid isolation, a v neposlední řadě o tom, že nejúčinnější afrodiziakum je opravdový zájem o druhého. Natočeno se skoro (intelektuálové prominou) bergmanovskou úsporností a kořeněno hořkým woodyallenovským humorem. Od chlapíka, kterého jsem dodnes znal jen jako autora prázdné bubliny jménem Traffic a vydařené oddechovky Dannyho parťáci, věru nečekaný zásah do živého. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Steven Soderbergh by měl točit už jen a jen dramata. Traffic a Erin jsou určitě vysoce nadprůměrná díla a Sex, lži a video se rozhodně řadí mezi ně. Komorní drama převážně o sexu, vztazích, falešném přátelství a intrikách. Jak už to v podobných filmech bývá, herci excelují a pro mě jde o zatím nejlepší herecký výkon Andie MacDowellové. Přesvědčivý a chytrý scénář sice na začátku moc nezaujme a trochu jsem se prvních cca deset minut ztrácel, ale po příjezdu dávného kamaráda se to začalo "rozjíždět" a já byl nadmíru spokojen. James Spader hraje svou životní roli (po stránce hereckého výkonu, nikoli roli nejslavnější - Hvězdná brána). Krásný psychologický film o věcech intimních, s perfektními hereckými výkony a komorní atmosférou.. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tohle fakt točil Soderbergh? Protože něco tak povedeného mi k němu moc nesedí a nečekal bych to od něj, většina toho, co jsem od něj viděl, jsou dost průměrné a chladné filmy. Ale tohle mě skutečně mile překvapilo. Velmi dobře to pracuje se svými postavami, žádná z nich není černobílá a jejich charakter se v situaci, ve které jsou, celou dobu zajímavě a uvěřitelně vyvíjí. Věnuje se to skoro jenom 4 postavám a odehrává se to jen na podobném počtu lokací, ale přesto to má dost podmanivou atmosféru a dokáže to svým dějem napínat, ačkoli v tom "o moc nejde". A do toho všeho ještě skvělý soundtrack a hlavně ten naprosto skvěle napsaný scénář... Tohle mi fakt hodně sedlo, až jsem dokonce uvažoval nad plným počtem, jak si mě to po všech stránkách získalo, ale nakonec zůstanu "jenom" u silných čtyř, protože na plný počet bych očekával přeci jenom karapítek silnější dojem. A to ne že by to nemělo silné scény, to rozhodně ne, i ten závěr se mi dost líbil. Ale ten film k tomu nemá daleko, takže až se na něj někdy podívám znova, možná tu pátou hvězdičku pak přidám... Silné 4* ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

„Nemůžu řešit své problémy. Připadá mi to trapné, když vím, že v Africe umírají děti hladem“ Ani ne tak sexu samotného, jako spíše vztahů s ním spojených, si Steven Soderbergh všímá opravdu pečlivě. Herecký kvartet plní své úlohy jako by celou záležitost právě prožíval a kameru Walta Lloyda vůbec nevnímal. Zlatý glóbus, který si Soderberg za svůj scénář odnesl, je v tomto případě naprosto zasloužený, jelikož drobnokresba prozkoumávající mentalitu lidí, jež se snaží vymanit/ustálit/vykoupit v kolotoči nevěry, lží a terapeutického videa rozhovorů na téma sex, je skvělá a díky použité formě statické kamery, pečlivě zvoleného střihu, jednoduchých interiérů a neokázalých kostýmů, taktéž příjemně civilní, čímž se hranice mezi filmem a realitou všedních dnů ztenčuje na minimum a pokud některý z hrdinů pronese větu, u které zažijete pocit déja vu z vlastního života, je citový dopad snímku ještě přímější. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Soderberghova celovečerná prvotina a hneď veľká spokojnosť. Odprostil sa tu od zbytočnej filmovej umeleckosti, vsadil na kartu civilnej, inscenačnej a čo možno najreálnejšej obrazovej formy, vďaka čomu dosiahol veľmi blízke priblíženie jednotlivých charakterov divákovi, priam až na intímnu úroveň. Pavučina rozhovorov o sexe, živote a klamstvách sa tak na konci utká do zaujímavého obrazu. Terapia videom tak u mňa zaúčinkovala výborne. 80/100 ()

Galerie (43)

Zajímavosti (11)

  • Film se natáčel v Baton Rouge (Louisiana, USA). (SONY_)

Reklama

Reklama