Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý číšník Michal, který pracuje v restauraci, se dostane do maléru, když je přepaden a okraden o tržbu, kterou měl na šéfův příkaz doručit do banky. Protože je v podmínce, je mu jasné, že mu nikdo neuvěří, a předstírá, že je vše v pořádku. Současně požádá o pomoc kamaráda, taxikáře Tomáše, který si kvůli němu půjčí od nebezpečného veksláka Adamce šedesát tisíc korun. Protože půjčka je jen na týden a s dvacetiprocentním úrokem, začnou oba shánět peníze. Všichni, na které se obrátí, je odmítnou a Tomášovi se nepodaří prodloužit lhůtu splatnosti. Navíc ho dva Adamcovi kumpáni zmlátí. Náhodou kamarádi zjistí, že v přepadení má prsty jeho kolega Kadlec se svým zetěm, garážmistrem Burešem, který šmelí s ukradenými vozy. Michal zavolá Burešovi jako náhodný svědek, a ten je po krátkém váhání ochoten zaplatit za mlčení. Vzápětí však naivní mladíky oklame, a ještě se dostane na stopu Tomáše. Kamarádi vymyslí s pomocí Michalovy dívky Magdy podraz, kterým by vytrestali veksláckého šéfa i zdánlivě bezúhonné ničemy Kadlece s Burešem a předali je i s důkazy policii. (TV Nova)

(více)

Recenze (292)

Decker 

všechny recenze uživatele

Sice s tvorbou Jaroslava Soukupa (krome filmu Pesti ve tme) nemam nic spolecneho, tak musim uznat ze tento film ma v mem osobnim hodnoceni mnohem vyssi postaveni nez takovy Diskopribeh ci Byl jednou jeden polda. Asi ma na tom zasluhu dobre vybrane duo "hajzliku" v podani Tofi/Vaculik a dobre vymysleneho deje, ktery stavi na prekvapivych momentech a dobrych dialozich. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Když dávali nedávno v televizi, neodolal jsem a po delší době se na tento film (i následné pokračování) podíval. Dvojka Vaculík – Sagvan Tofi byla svého času velmi populární, zvláště pak u děvčat, ale před kamerou jim to celkem klapalo. Zvláště když se objevovali ve filmech s velmi čerstvým a aktuálním tématem té doby. Veksláci – zlodějíčci – ráj to na zemi pro vybrané. Běda když ses zpozdil se splátkou, nebo nedej bože ses je pokoušel podfouknout…Kamarádství se však cenilo – to opravdové. V mých očích jde o trošku lepší průměr, fajn film, na který se tu a tam podívám rád znovu.60% ()

Reklama

MM11 

všechny recenze uživatele

Za víc to nestojí. Tofi nestíhá a Bony a klid ukradlo většinu trumfů už rok předtím v čele s výraznou hudbou. Stojí to za jedno ospalé nakouknutí, protože řada postaviček je vykreslených vcelku povedeně. Paradoxně však platí, že na základě tohoto filmu by mě nesmírně zajímalo fungování postav za nového režimu, což měl splnit "Brooklyn". Ovšem udělal to dost tristně. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Já vím, příběhově to není žádný zázrak, Tofi a Vaculík nejsou žádní extra herci a tak celkově je to tak nějak až moc socialisticky laděný, ale já si nemůžu pomoct, tenhle film mám rád a vždycky se na něj rád podívám znova. Jestli je to titulní skladbou, písničkami, hláškami ("Jdu si pro odpověď.", "To jste neměl dělat, paní Syřišťová už je několik let po smrti.") nebo zápletkou ve stylu "komorní český filmový Podraz", to vážně určit nehodlám, film mám rád jako celek a to je pro mne důležité. :) ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Není to moc chytrej film, herecký výkony jsou spíš ochotnický a technická stránka úplně do deště taky není. Přesto jsem Kamaráda viděl už snad stokrát a ještě ho párkrát uvidim, stejně jako Vítr v kapse a první Discopříběh - raný soukupovky jsou totiž výpovědí doby z trochu jinýho úhlu pohledu a maj adolescentní šmrnc, kterej trefil mládež a zároveň moc nenasral soudruhy - win win. Osmdesátková atmosféra lehkýho podsvětí, životů mladých frajírků a zasmrádlých barů je tu prostě skvělá. Škoda, že Soukupovi po revoluci jeblo a začal točit Dagmary. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Jaroslav Soukup spomína: "V roku 1986, keď som dokončil Discopríbeh, som zavolal scenáristovi Mirkovi Vaicovi, že by som chcel natočiť film s Lukášom Vaculíkom (Tomáš) a Sagvanom Tofim (Michal). Mal som v hlave určitú predstavu o námete, ktorý by mal byť akčný a štýlom vychádzať z Lásky z pasáže. Takže sme si začiatkom roku 1987 s Mirkom sadli a začali pracovať na príbehu. Scenár bol písaný priamo na telo Lukášovi, Sagvanovi a tiež Karlovi Augustovi, ktorý hral podvodníka Kadleca. Po niekoľkých mesiacoch začalo v Prahe natáčanie. Celý príbeh je vymyslený, nie je v ňom nič, čo by bolo inšpirované skutočnosťou." (Raccoon.city)
  • Ako autori filmu spomínajú, diéty k filmu bývajú rôzne a Karel Augusta, ktorý si zahral zloducha Kadleca, ju mal veľmi špeciálnu – zahŕňala iba jednu fľašu bieleho vína denne. Bolo tak logické, že bez dostatočnej výživy nepodával stopercentný výkon. Keď už sa zdalo, že sa v ten deň nič nenatočí, poslal režisér Soukup Augustu do šatní, aby sa napil. A išlo sa ďalej. (Raccoon.city)
  • Hovorí sa, že titulnú skladbu k filmu ("Dávaj, ber") mal pôvodne spievať Lukáš Vaculík (Tomáš) so Sagvanom Tofim (Michal), nakoniec sa ale do sveta pustila len nahrávka s hlasom Tofiho, načo režisér filmu Jaroslav Soukup v jednom rozhovore ostro zareagoval: "Neviem, kde sa toto vzalo. Bol som v bratislavskom hudobnom štúdiu, keď sa tá pesnička nahrávala a spievali ju Lukáš so Sagvanom. Pravdou je, že Sagvan dominoval a Lukáš hral trochu druhej husle... K tej pesničke som potom s oboma natočil videoklip, ktorý niekoľko týždňov dominoval na prvom mieste vtedy populárnej slovenskej hudobnej súťaže Triangel." (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Reklama

Reklama