Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (236)

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Ano, to byly ještě doby, kdy pan režišér Soukup točil koukatelné filmy. Pěsti ve tmě jsou pro mne jeho nejpovedenější film. Skvělá hudba lehce připomínající francouzské sedmdesátky... k tomu skvělý Havelka v jiných doprovázejících fázích. Atmosféra mi přišla taky velmi uvěřitelně dobová. Asi bych měla zmínit i výkon frajírka Vašuta. Dobrý, velice dobrý. I ostatní... Škoda, že pak přišly Dagmary, poldové... Modrava a spol. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V mistrovství ČR dramat bez rozdílu vah účastník širšího finále, ve své kategorii sportovních dramat nepřekonatelný Mistr republiky, opírající se hlavně o melancholickou jazzovou křídlovku Z.Bartáka ml. a dobře vystavěný příběh. Co se režiséra týká, lze Pěsti ve tmě označit za vrcholný moment jeho boxerského zápasu nazvaného "filmařská kariéra" a pak… takhle přiletěl do ringu ručník, pane Soukup.. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Opět špatně udělaná dobovka, kde funguje jen ta Eliška Balzerová jako Ema Gabrielová a ďábel Pepa Nedorost jako Kurt Schaller. Co na tom, že po Holešovicích rozestavěli pár reto aut, reklam a pokusili se rekonstruovat Lido-Bio a uvedli Pokušení - když se půl filmu Vašut producíruje v tý svý kožený bundičce a vypadá jak Patrick Swayze? Maskéři a rekvizitáři by se měli stydět a porozhlédnout se po reáliích roku 1936 a zapomenout na zřejmý Soukupův vzor - film Rocky. Hudební podkres operuje neustále dokola s jediným hudebním motivem a autentickou taneční hudbu supluje Havelka. Ale těšila jsem se na český příběh o jiném Schmelingovi a dala jsem tomu opakovaně šanci. ()

Nettrass 

všechny recenze uživatele

Nechtěl bych potkat pěsti ve tmě. Zvláště pokud by byl majitelem občan, který je v noci špatně vidět, pač by byl maskován tmavším zabarvením. Co to tady zase plácám, tohle se asi dneska nesmí říkat. Zítra jdu zrovna do drogerie kupovat barvy. Safra jak si mám říct o bledě-modrou barvu??? Je ještě přizpůsobivá, nebo už je nepřízpůsobivá? Jinak Vašut, ač ho jako člověka, kterého jsem trochu poznal, nemusím, je zde opravdu ve vrcholné formě. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má koule a společně s pro mně nepochopitelně podhodnoceným Řádem (1994) se jedná asi o nejlepší filmy Marka Vašuta. Jo, to bylo ještě v dobách kdy netrajdal v kačeně po Francii coby znalec vín a po hospodách nenabízel modré růže odbíhajícím prostatikům.... Pěsti ve tmě jsou velmi solidním sportovním dramatem o velké touze vyhrát. Už jen z principu. Ačkoliv snímek je zařazen do roku 1936, lze myšlenku aplikovat i na dnešní dobu... Nechce se věřit, že ten samý režisér pak už plodil jen sračky, což korunoval ultrashitem Jak ukrást Dagmaru.... Dávám čtyři údery. * * * * ()

Galerie (5)

Zajímavosti (27)

  • Pavel Nový (Tomi) povedal, že vo fáze príprav filmu mal najlepšiu kondíciu v celom jeho živote. V tom čase trénoval niekedy až trojfázovo, pričom základy boxu sa učil pod profesionálnym dohľadom na sídlisku vo Vítkoviciach v miestnosti, ktorá sa pôvodne využívala ako práčovňa. (Santino7)
  • Počas natáčania sa na pľaci utvorili veľmi dobré vzťahy, pričom herci si vraj obľúbili najmä Jaroslava Tomsu. Marek Vašut (Vilda Jakub) sa dokonca raz vyjadril, že keby nemal toho svojho, chcel by za otca práve jeho. (Santino7)
  • Scenárista Jaroslav Vokřál povedal, že režisér Jaroslav Soukup síce k boxu pôvodne nemal absolútne žiadny vzťah a do točenia sa mu vraj ani príliš nechcelo, nakoniec ho daný šport uchvátil. (Santino7)

Reklama

Reklama