Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (192)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladí a neklidní. Tací jsou Ondřej a Cyril - čerstvě dostudovaní středoškoláci, kteří si myslí, že složením maturity skončily povinnosti a konečně mohou začít uskutečňovat své velké plány. Cyril chce navštívit své příbuzné v Paříži a Ondřej by rád pracoval na zaoceánské lodi. Zatím ale oba tvrdě zařezávají v místní fabrice. Ale i zde dokážou, že jsou sehraná dvojka ... Sagvan Tofi a Lukáš Vaculík - asi nejznámější dvojka konce dvacátého století. Kdo by neznal jejich Kamaráda do deště a nebo právě Vítr v kapse (i když Vítr je jen slabý odvar Kamaráda do deště). Když se to vezme kolem a dokola, tak je to film bez nějakého děje, zaměřujíce se pouze na kousky, kterými oba vyvádějí své kolegy z míry. Kdybych film hodnotil před dvaceti lety, tak se budu rozmýšlet mezi jednou a dvěma hvězdičkami (= film o ničem), ale dneska v něm vidím náhled na onu dobu pozdního socialismu.... ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Přivezli mančestr.“ Vyšli zo školy, majú veľké plány... ale skončili vo fabrike na poobednej. Tvrdia, že dočasne. Ale to tvrdili aj ich otcovia. Oni dvaja budú ale iní. Alebo nebudú? Výborné dialógy a rozkošné vtipy/postavy spôsobili, že som sa uchechtával každých päť minút („Někdy jindy.“ – „Jak jindy, kdy jindy?“ – „No proste jindy no.“). Plus ma zaskočil zvrat ku koncu, ako vystrihnutý zo života. "Jak to děláš s holkama?" - "Normálně, ne?" ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ač bych se neodvážil říci, že to je nějaké vrcholné dílo, dávám za 4* hned z několika důvodů. Prvním z nich je samozřejmě trocha té nostalgie. Ještě si tu dobu trochu pamatuju. Jako v jejich dílně to vypadalo u nás na základce, když jsme měli praktické práce - stejné nadšenecké transparenty a plakáty plné entuziasmu, stejnej přístup a i v ty pracovní soboty jsme museli chodit do školy. Dalším důvodem je to, že postupem času se z tohoto filmu stala nechtěná (sebe)parodie - ten časovej odstup udělal svý a já se u toho filmu dost často nasmál. Až mě překvapuje, jak ten film sám o sobě zesměšňuje tu dobu (ač to evidentně nebylo prvotně v plánu, tehda se to bralo normálně a je až neuvěřitelný, že si ta parodičnost a rejpavost prošla) ve které vznikl. Dneska to je mnohem větší komedie než tehdy. Třetím důvodem - je-li vůbec možné srovnávat tehdejší a dnešní filmy o mládeži, než na všechny ty povrchní, vnitřně vyprázdněné (a často sexistické) snowboarďáky, rafťáky, gymply atd., to se radši podívám na tohle. A v neposlední řadě, ač dvojku Vaculík - Tofi nějak zvlášť nemusím, tohle je asi jejich nejlepší film. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Socialistická filmová tvorba pro tehdejší mládež v jednom z nejlepších zpracování. Vítr v kapse není přehnaně tendenční a libí se mi i z pohledu "dokumentárního", kdy vcelku pravdivě vypovídá o tehdejší době. Přitom se neuchyluje ani k přílišné oslavě komunismu ani k velké rebelii. Navíc ústřední dvojka funguje více než dobře. Jinak je to vcelku slušný příběh v ucházejícím zpracování, který si zaslouží tři hvězdy. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Zatím co za velkou louží se omladina pod taktovkou Francise Forda Coppoly rekrutovala do pouličních gangů, u nás vlhly dospívajícím pionýrkám kalhotky při pohledu na štěněcí kukuč Lukáše Vaculíka, kterak sundajíc montérky jde za doprovodu tónů Michala Davida bojovat o dívčí srdce s Marcelem Vašinkou....no nic, takhle to prostě bylo. Vlastně je to docela sranda. Hrdinové plakátů holčičích pokojíčků Tofi s Vaculíkem vůbec neumějí hrát (Vaculík se to nakonec nikdy nenaučil a Tofi to nakonec nikdy nepotřeboval), příběh takový, aby nedráždil soudruha....nakonec to držej takový ty lidový postavičky jako ta Augusty nebo Vochoče. Je to úsměvné, ale patří to ke koloritu doby........a svým zvráceným způsobem jde o kult. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Keď Ondrejov otec (Karel Vochoč) pozerá na začiatku filmu futbal, môžeme počuť z TV, že Rummenigge dáva gól a Bayern postupuje do ďalšieho kola. Išlo o odvetný zápas z druhého kola Poháru majstrov európskych zemí (predchodca Ligy majstrov) medzi klubmi Ajax Amsterdam a Bayernom Mníchov. Rummenigge vtedy iba znížil už iba na konečný stav 2:1 pre Ajax, ale nakoniec postupoval Bayern, lebo on doma zvíťazil 5:1. Neskôr Ondrejov otec sleduje zostrih z tretieho kola odvetného zápasu Poháru majstrov európskych zemí Baník Ostrava proti Bayernu Mníchov, ktorý v skutočnosti Bayer vyhral 2:4. Komentátor síce zahlási, že jedno gólový rozdiel stačil Bayernu k postupu do ďalšieho kola, ale po súčte obidvoch zápasov bol pomer gólov 6:2 pre Bayern. Z časového pohľadu to takisto nesedí, lebo v skutočnosti medzi zápasmi Ajax Amsterdam - Bayern Mníchov a Baník Ostrava - Bayern Mníchov uplynulo viac ako 4 mesiace, ale vo filme uplynulo iba niekoľko týždňov. (Raccoon.city)
  • Režisér Jaroslav Soukup si do filmu vybral ako prvého herca Lukáša Vaculíka (Ondřej Bystřický) a dlho k nemu hľadal herca, s ktorým by si pasovali. Po dlhšej dobe našiel študenta konzervatória Sagvana Tofiho (Cyril Čech), ktorý chodil do tej istej školy ako Vaculík iba bol o tri roky mladší ročník, ale napriek tomu ho Vaculík vôbec nepoznal. Keď režisér povedal Vaculíkovi meno Sagvan Tofi, ten si myslel, že je to talianske meno a že sa bude natáčať v koprodukcii a že sa bude možno točiť aj v Taliansku a on sa dostane aj k moru. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama