Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (194)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herci Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi sa prvý krát objavili spolu v jednom filme v roku 1982. Bolo to v snímku režiséra Jaroslava Soukupa "Vítr v kapse". Je to príbeh o dvoch mladíkoch, ktorí po ukončení stredoškolského učilišťa nastúpia do ich prvého zamestania. Zisťujú, že život sa s nikým nemazná. Neskôr režisér Soukup natočil so zohratou dvojicou Vaculík - Tofi ďalšie dva filmy ("Kamarát do deště" a "Kamarát do deště 2 - Príběh z Brooklynu"). Mne osobne sa z toho najviac páči práve ich prvý "Vítr v kapse". *** ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film si tak blbý hodnocení nezaslouží. Jasně Vaculík s Tofim nikdy neuslyší "a cenu akademie za nejlepší herecký výkon získává..", ale tady to nebylo až tak podstatný, film zachycuje poměrně vydařeně tehdejší realitu, hlavně scény z frabriky a různé nárážky "co budeme dělat ? Přeměříme to ještě jednou" nebo vyhlašování pracovní soboty" to bylo fakt dobrý. Povolávák, holky, dospívání, kdo tu dobu zažil ví svý. Nečekaně trefný. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Poměrně zdařilý film o socialistické mládeži a jejího zapojení do pracovního budovatelského procesu. V rámci možností doby a normalizační cenzury hlavní hrdinové rebelují a ponaučení na konci není ani příliš okatě demagogické, naopak nabízí konec k zamyšlení. Rozhodně zábavný, i když smutný film z té doby a o té době, zapadající do škatulky "ze života". Nedivím se, že mnozí dělničtí kádrové volají po návratu doby, kdy v továrně bylo náplní práce přemýšlení, co vlastně budou dělat a jak to navléci, aby si při tom stihli vyřídit i domácí práce. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z filmu vypreparovala ta příšerná hudba Michala Davida, která dnes jako tehdy je a byla neskutečný škvár, Soukupův film by vlastně nebyl až tak strašný - mainstreamový generační snímek dospívajících v šedi a bezčasí 80. let. Ta doba je tam jakž takž zakonzervovaná. Ostatní filmy ústřední dvojice už jsou naplno umělohmotné... ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Tady to všechno začalo.. První spolupráce Lukáše Vaculíka s Jaroslavem Soukupem, a hned je u toho i Sagvan Tofi. Dospívání je pech a obzvlášť v socialistickém Československu, kde se musí bez výjimek pokaždé plnit plány na 110%, anebo radostně pracovat i v sobotu.. Pokud ovšem nemáte jako naši dva ústřední hrdinové vítr v kapse, to pak práci neřešíte, ulejváte se a neustále vymýšlíte, jak jiného napálit anebo si přivydělat něco bokem.. V Americe měli Rebela bez příčiny, u nás byl ten generační film právě Vítr v kapse. Smutné, ale definuj takhle ty dnešní.. 60% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (34)

  • Sagvan Tofi (Cyril Čech) sa priznal, že tak ako vo filme tak aj v skutočnosti sa mu páčila Zora Ulla Kesslerová, ktorá stvárnila skladníčku Ilonku. Ale pre Sagvana bola nedostupná, lebo to bola manželka Petra Hapku a v Taliansku natáčala veľmi zaujímavé filmy a vtedy bola veľkou hviezdou. (Raccoon.city)
  • Ondrej Bystrický (Lukáš Vaculík) má na osobnom kontrolnom lístku, takzvanej "pichačke", číslo 1712412. (Raccoon.city)
  • Tenkrát stál běžný film 6 milionů kčs, ale tvůrci ho natočili jen za 3 200 000 kčs. (cariada)

Reklama

Reklama