Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (395)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Předesílám, že Špílberga upřímně nesnáším, z jeho odporných komerčních a podbízivých sračkofilmů je mi na zvracení a jeho osoba je pro mě symbolem toho nejnižšího a nejhnusnějšího druhu tvorby, která se v Hollywoodu vyrábí pro průměrné a tupé lidské stádo. Ale tenhle film žeru, a to právě proto, že mi Špílberga vůbec ničím nepřipomíná; nízkorozpočtová záležitost s výborně vygradovanou atmosférou, která vypráví o tom, že není dobré předjíždět svým nablýskaným fárem zlověstně vyhlížející truck, když nevíte, jaké šílené hovado může sedět za jeho volantem. A rozebírat tu, jak asi mohla ta stará šunka jezdit tak rychle a mít takovou hybnost? No, to má asi stejnou logiku, jako kriticky rozebírat létání nadsvětelnou rychlostí ve scífkách, čáry a kouzla v pohádkách, nebo ožívání mrtvol v zombiárnách. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Matheson .. Šílenec a jeho oběť. Debutantsky určitě podařený snímek, přesto kromě studijního materiálu na téma budování filmového napětí nic extra nepřináší. Až na začínajícího mistra režie. Už zde zcela jasně načrtl, co se v něm skrývána potenciál a především dokáže výsledek práce skvěle prodat. V čem jiném je dnes Duel nej-x nechám na vás. ()

Reklama

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Tak tomu říkám napínák jako hrom. Takhle nervózní už jsem u filmu delší dobu nebyl. Perfektní honička, kterou se zřejmě inspiroval nejeden film v současnosti. Steven prostě umí a uměl i na začátku své režisérské kariéry. Minimalistická hudba, až skoro smrtící střih a dobré obsazení. A ty závěrečné, skoro westernem dýchající souboje. Pastva pro oči. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vezměme to sestupně. Vypiplané záběry kamery a střih, všimněte si pečlivého rámování, dokonale pasujícího nebe, oslava americké krajiny jak má být. Zvuk (v dabingu o polovinu ošizený) a hudba, která na konci vykrádala Psycho. No a námět, scénář a dialogy = vysíračka na ntou. Můžete mít pocit na zbláznění, bude vás to štvát, budete bezmocně zatínat pěsti. Věřím, že přesně o tohle Spielbergovi šlo. I tohle je důvod, proč bych chtěl z Ameriky vidět nejvíce středozápad. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Mistrovsky natočený road thriller. Zatímco já dělám párky v rohlíku a nalívám fernety, mistr Spielberg si ve stejném věku střihnul televizní celovečerák. A ani se nedivím, že jej dostal později do kin. Na Duelu je dobře vidět, kde Spielberg natrénoval na Čelisti. Nezatížen vizuálními efekty a jinými necnostmi "velkých" filmů předvádí čistokrevnou filmařinu. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Původně se mělo jednat o klasický velkofilm pro kina, když však dostal režii na starost Spielberg, film natočil pouze pro TV. (Chrustyn)
  • Ve finální honičce, kdy osobní auto prchá před kamionem do kopce a poté zase z kopce, se jedná o stejný kus silnice. Jednou jedou auta nahoru, podruhé zase dolů. (DominikV)
  • Když se Carey Loftin, jenž tahač řídil, ptal Spielberga, jaký má motiv k pronásledování řidiče Plymouthu, režisér mu odpověděl: „Jsi prostě mizerný, zlý a zkažený bastard.“ Loftin spokojeně odpověděl: „Chlapče, najal sis toho pravého.“ (Cherish)

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno