Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (387)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mi (hlavně při scénách z internačního tábora) připomněl Pianistu. Ovšem Říše má o mnohem lepší obrazovou složku a tak se vlastně vyrovnávají :-) Za (malý) zápor považuji chladnější a šedivý rozjezd, který ale netrval příliš dlouho. Je to tak 4 a 1/2, ale za scény "Bůh fotografuje" a "setkání" prostě...prostě přidám! P.S. Christian Bale je úúúžasnej! IMHO si v ničem nezadá (ale spíš zastiňuje) Johna Malkoviche i Mirandu Richardson. Délka naprosto nevadí. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Potvrzeno: Tenhle film mě dojme úplně vždycky. Za ohromný zážitek, který mi Říše slunce pokaždé připraví, může určitě i moje fascinace letadly (při scéně "cadillac of the skies" mě vždycky zamrazí, imaginární letecká bitva v havarovaném letadle nemá nejmenší chybu.... atd.), ale největší podíl má stejně Spielbergova preciznost, Williamsův hudební doprovod a Bale s Malkovichem. K málokterému filmu se přídavné jméno "krásný" hodí tak jako sem. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Film sa aj napriek nesporným kvalitám zaradil, spoločne s ďalším Spielbergovým filmom odohrávajúcim sa počas 2. svetovej vojny (1941), medzi najmenej úspešné režisérove projekty dovtedajšej tvorby. (Tomco)
  • Záběry ze Šanghaje se natáčely přímo ve městě, které si v tu dobu ještě zachovávalo svoji původní architekturu. Jako komparz se zúčastnili tisíce místních obyvatel i vojáci Čínské lidové armády. (Lumpy)
  • Ve filmu se objeví jak skutečné letouny P-51 Mustang a Zero, tak jejich modely včetně bombardéru B-29 v měřítku 1:3 řízené na dálku. Jejich výroba zabrala 4 měsíce a mnohé byly při natáčení zničeny při nehodách. (Lumpy)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama