Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 484)

Lima 

všechny recenze uživatele

Má kamarádka mi sdělila, že při úvodní scéně vylodění na Omaha Beach chtěla utéci ze sálu, ale byla tak hypnotizovaná tím, co se děje na plátně, že zůstala sedět jako přibitá. Tohle je film vysloveně pro velké plátno a kvalitní zvuk, kdy kolem vás lítají kulky a vy máte pocit, že jste tam fyzicky s nima, že jste součástí děje. První půlhodina Ryana se stala legendou. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, nebýt příslovečné scény z pláže Omaha (a jakš takš i finální bitvy), neposuzoval bych to tak dobře. Děj je náborová glorifikace armády, kdy nevidíme negativní stránky armádního života (tedy kromě smrti samozřejmě) ani jakkoli záporné či rozporuplné charaktery. Generálové a vysloužilci mluví, vlajky vlají, hudba burácí. Naštěstí Spielberg je přece jen mnohem vyzrálejší filmař, než nějaký Woo nebo Bay, takže i při patetickém hřímání o návratu ztraceného syna jeho matince je to celkem snesitelné. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Po čtyřech zhlédnutích to zkrátím. Kašlu na stížnosti na patos, amerikanismus a kdoví, co ještě, Zachraňte vojína Ryana je příkladný kus mistrovské kinematografie. Je to film, který nás má spoustu co naučit o lidskosti a jeden z nejpádnějších důvodů, proč vůbec mít kinematografii. 10/10 ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V okamžiku, kdy kamarád vedle vás v zákopu dostane kulku do hlavy, necítíte smutek. Cítíte radost, že jste to nebyl vy.. Spielberg ve své nejlepší formě a s umírněným dávkováním patosu. Fascinovala mě kamera snoubená se zvukem při legendární scéně vylodění (ta konfrontace řevu bitevní vřavy a uklidňujícího ticha pod mořskou hladinou). ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Myslím že dôvod prečo tento film Spielberg natočil bolo sprostretkovať dnešnej generácii (ktorá pomaly ale isto zabúda) peklo druhej svetovej vojny a zároveň udeliť poctu veteránom, ktorý môžu s kľundým svedomím povedať že po nich niečo ostane. Čo tam po príbehu, veď nejaký byť musí, dôležité je ale to ako film zobrazuje krutosť vojny. A to sa mu darí tak ako žiadnému inému vojnovému filmu pre ním. Myslím že porovnávať Ryana s psychologickými vecami ano bola Čata, alebo Apocalypse Now je úplne scestné. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (156)

  • Působivost filmu výrazně ovlivňuje jeho zvuková stránka, k čemuž Steven Spielberg řekl: "Na tom jsme si dali hodně záležet. Veteráni vyprávěli, jak krátce po vylodění ztratili kvůli explozím sluch. Slyšeli jen takové zvonění a všechny ostatní zvuky velmi slabě a jakoby z dálky. Ale i když voják dočasně neohluchnul, rozhodně nemohl v té kanonádě rozumět rozkazům svých velitelů. Ani ve filmu není mnoha dialogům rozumět a pokud je nedokážete odečíst ze rtů, máte prostě smůlu. Přesně jako vojáci tehdy. Výsledná přesvědčivost scény invaze je složena právě z takových detailů." (NIRO)
  • Ve skutečnosti dostal za úkol najít jediného přeživšího bratra Fritze kaplan 501. praporu Francis Sampson. (Duoscop)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čo väčšinou nebýva zvykom. Steven Spielberg zvolil túto metódu, aby mali herci pocit, že prežívajú reálny dej, vrátane úmrtí spolubojovníkov. To im tiež pomohlo vykresliť ich nevôľu voči vojakovi Ryanovi (Matt Damon), ktorý s nimi nezdieľa útrpnú cestu. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama