Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický děj filmu, natočeného podle románu Karla Matěje Čapka-Choda „Kašpar Lén mstitel“, se odehrává v Praze před první světovou válkou. Mladý zedník Kašpar se po třech letech vojny vrací do civilu. Chce se ubytovat u přítele Kryštofa, sklepní byt je ale prázdný. Přítel je po smrti a z jeho dcery Márynky, na niž Kašpar celou vojnu myslel, se stala lehká holka. Lén zjistí, že příčinou všeho zla je bohatý kupec Konopík. Po dlouhém a marném hledání spravedlnosti se mladý muž rozhodne vzít zákon do vlastních rukou… Silnou stránkou poměrně neznámého snímku, který v roce 1959 natočil Karel Steklý, jsou výborné herecké výkony představitelů hlavních postav. V titulní roli zazářil Radoslav Brzobohatý: role Kašpara Léna byla jeho filmovým debutem. V roli kupce Konopíka uvidíme skvělého Jana Pivce, nešťastnou Kašparovu lásku Márynku hrála Ivanka Devátá. K přesnému a sugestivnímu vylíčení doby a prostředí přispěla i výborná kamera Jana Stallicha. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Víte, co je to čest? Nedat si nic líbit a radši zahynout, než odpustit křivdu...“ Malé velké drama z posledních let monarchie má v sobě slušnou gradaci a perfektně vybudovanou atmosférou, Steklému se s kameramanem povedlo nabídnout přímo temný exkurs do oné doby. Po několika letech, co jsem Mstitele viděl, jsem si ho zapamatoval jako celkem zdařilý film, s rovněž zdařilým Brzobohatého výkonem v jeho první filmové roli, nicméně kromě Pivcovy postavy jsem si jenom matně vybavoval cokoliv dalšího. Obávám se, že možná ani tentokrát na to už o pár týdnů nebudu lépe. Přes všechny klady vč. hereckých výkonů mi do pevného nadprůměru cosi schází, očekával bych působivější (resp. méně urychlené) zpracování závěrečného zvratu a zejména hlavní záporní postava, tak skvostně zahraná Janem Pivcem, mohla mít více prostoru. V rámci československého dramatu ze sklonku 50. let se za mě jedná spíše o lepší průměr. Největším překvapením pro mě zůstala hudba, která na svou dobu překvapivě opustila škatulku zaměnitelných monumentálních tónů (typických pro valnou část filmové produkce 40./50. let a to nejen domácí...) a vhodně v souladu s atmosférou vyloudila také zajímavou komorní hru na klavír či housle. 65% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava - zedník Kašpar Lén - se vrací z vojny, nachází jen prázdný byt, zjišťuje, že blízký přítel je po smrti a jeho dcera kuplíři zavlečena k prostituci.. Jako sociální drama s hutnou atmosférou tento snímek šlape na 100%, domnívala jsem se, že půjdu do plných, ovšem ten konec v kvapíkovém rytmu mi to malinko zkomplikoval, pokazil.. Nicméně sonda mezi chudé a v podstatě naprosto bezmocné velmi zdařilá, tzn. pocitově nepříjemná.. Radek Brzobohatý na svém hereckém startu na mě místy působil úsměvně, přesto se mi líbil, vlastní totiž zcela nepřehlédnutelné charisma.. Jan Pivec v roli odporného kupce Konopíka výborný, měla jsem z něj husí kůži a budu si ho pamatovat.. No a mladinká Ivanka Devátá je tu odzbrojující, asi bych taky měla pocit, že ji „musím“ chránit.. ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Co se týče filmových adaptací českého naturalismu, dopadl Čapkův-Chodův "Kašpar Lén,mstitel" určitě lépe než Šlejharovo "Kuře melancholik", rozhodně pokud jde o věrnost předloze. Tento snímek stojí především na hereckých výkonech R. Brzobohatého, I. Deváté a Jana Pivce, jehož Konopík je vydřidušská kreatura k pohledání. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dal bych pět hvězd, bez mrknutí oka, kdyby... kdyby Čapek-Chod nepřišel tak zkrátka, kdyby Steklý řádně vedenému naturalistickému příběhu nevnutil romantický (možná i budovatelský) konec, kdyby vynecháním celé dlouhé pasáže soudního přelíčení proti Kašparu Lénovi, nenechal otázku jeho (Lénovy) podstaty ve fázi karikatury (spravedlivost je vykoná - i když někým jiným -, jeho obsedantní představa práva je uspokojena; teď si jen odsedí pár let a život s Márinkou je na dohled). Proč byl tak úzkostně citlivý, proč tak mesiášský zatvrzelý a bohorovně spravedlivý, můžeme sotva tušit. Možná diagnóza: z vojny si přivezl TBC, která díky jeho vzrušivé povaze, nadměrnému pití, neuspořádanému životu a nervovému vypětí při procesu explodovala smrtelným záchvatem chrlením krve. Jaký vliv mívala tubera na psychiku viz třeba Wolkerovu Baladu z nemocnice... A co si tedy počít s tímto torzem? Kdo může, ať se s ním nějak vyrovná! Film je to dobrý (dobrá je trojka). ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Atmosféra a dianie hampejzov z filmu dnes už, žiaľ neexistuje. Kde asi by sa dnes stretol v jednom obslužnom pánskom stredisku generál s prostým murárom? Perverzné párty plné prasačín fungujú ďalej. No formy sa zmenili. Dnes ide o firemné párty pre zazobaných členov manažmentu a ctihodných klientov. Alebo privátne kluby na pozvánky pre overených hostí. Je tam, podobne ako vo filme, k dispozícii živá hudba, spev, úctyhodné jednanie obsluhy, kvalitný catering a sex služby. Výlučná atmosféra uzavretej spoločnosti dodáva však swingers párty nobilít veľmi odlišný charakter. S minimálnym rizikom sociálneho konfliktu. Pobúrení môžu byť prizvaní umelci, ale tým zalepí ústa honorár s povinnosťou mlčať. Skvelý príbeh s atmosférou. Jasne ukazuje na nadradenosť mocných, často spupných lakomcov. Na nespravodlivosť oficiálnej moci, vydieranie prostitútiek. Všetko zaštítené políciou, ktorá má bordely v správe. Ostáva svojpomocné vyjednanie poriadku, bez súdu, no s o to hrozivejšími dôsledkami. Zdanlivý happy end ním nemusí byť. Spoiler: Hoci na konci Márynka drží v hrsti pár desiatok zlatých, čím sa asi bude živiť počas rokov, čakajúc na väzneného milého záchrancu? ()

Galerie (2)

Zajímavosti (2)

  • Filmový debut Radoslava Brzobohatého. (M.B)
  • Film Mstitel je podle románové předlohy Kašpar Lén mstitel, spisovatele - naturalisty Karla Matěje Čapka-Choda (1860-1927). Dále byla zfilmována tato díla Čapka-Choda: novela Humoreska (1939) - režie Otakar Vávra, román Turbína (1941) - režie Otakar Vávra, romaneto Experiment (1943) - režie Martin Frič, podle románu Jírovec a jeho patron byl natočen film Florián (1961) - režie Josef Mach a podle jedné povídky K. Matěje Čapka-Choda byl natočen TV film Chvojka (1970) - režie Jaroslav Mach. (Kulihrášek)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno