Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

castor 

všechny recenze uživatele

Jak vidno, filmy Olivera Stonea nejsou příslibem zábavy pro nejširší divácké masy. Pozornost tentokráte soustředí na skutečný příběh mladé Vietnamky, jejíž život nepříjemně poznamenala vietnamská válka. Bezhlavé zabíjení, znásilňování i trýznění; prodej vlastního těla, aby bylo co do krku. Protiválečné drama se řadí do Stoneovi volné vietnamské trilogie. Poprvé do nechvalně známého konfliktu vrtal z pohledu amerického pěšáka přímo ve válečné vřavě, následně skrze traumatické odezvy mimo bitevní pole, nyní dává lekce z pohledu místních vesničanů. Heaven & Earth se vyznačuje citlivou režií, „obtížný film obtížného autora“ zprvu vůbec neregistrujeme – poetickou kamerou (kameraman celé trilogie Robert Richardson) sledujeme filmařsky vděčné lokality a fakt, že válka nekončí posledním padlým vojákem. Tommy Lee Jones tu představuje právě druhý pohled, coby psychicky zlomený veterán, který si nedokáže najít místo v životě. Stoneovo moralizování v druhé „San Diego“ polovině se tak stává zbytečně roztříštěné a surové, příběh ustupuje. Heaven & Earth utržila v amerických kinech pouhých 6 milionů dolarů (vedle takřka 140 milionů dolarů za Četu – ta paradoxně stála 6 milionů dolarů) a krom jiného strhne i hudební složkou (Kitaro). Důstojné rozloučení s letitými bolístkami, ale pro třikrát to stačilo!! 75%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Ve stínu slavnější Čety vznikl přes svou tragičnost opět úchvatný film, který, pokud jde o můj prožitek z něj, za Četou rozhodně nepokulhává. Stone se tady podíval na válku z trochu jiné strany: za prvé od těch nejslabších, kteří by se museli, pokud by se chtěli vyhnout přiklánění se k jedné či k druhé straně, zavrtat pod svá rýžová pole a protože to nejde, padá na ně hněv ze všech stran, a za druhé, že válka nekončí posledním výstřelem, možná pro někoho tím posledním výstřelem naopak začíná. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $33miliónovTržby USA $5,864,949Tržby Celosvetovo $-║ Vietnamská vojna z pohľadu osadníkov, prináša iný pohľad než ten kde sa najviac prelievala krv, niežeby v malej osade mali zrovna pokoj od bojov a od tyranie Amerických vojakov či Vietcongu, práve naopak film prináša pohľad na ťažký život zúboženého obyvateľstva pod mocenskou vládou vojakov a je jedno ktorých, vždy nám je poukázané, že nič tu nie je sväté a vojna tu je ukázaná ako to najhoršie čo môže kohokoľvek stretnúť. Film ma aj svoju psychologickú rovinu, takže okrem vypätej vojnovej drámy tu zažijeme až hustú thrillerovú atmosféru po tom čo sa príbeh prenesie z územia Vietnamu do USA, kde peklo s trochu inou tvárou pokračuje. "Oliver Stone prináša týmto filmom veľmi silnú vojnovú drámu, spestrenú pekným vizuálnym poňatím nádhernej krajiny kde sa odohrávajú nepokoje, rovnako tak prináša aj skutočný obraz tej najzákernejšie tyranie odohrávajúcej sa cez vojnu." /85%/ ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Líbí se, že co Stoneův film o vietnamské válce, to naprosto odlišný pohled a Heaven & Earth je pohled dost možná nejzajímavější a to proto, že je nejoriginálnější. Je to pohled na válku očima vietnamských vesničanů, konkrétně očima vietnamské dívky, která vskutku prožije příběh, který stojí za to vyprávět. Je to nádherný film. Ošklivý, surový, místy nepříjemný a přesto nádherný a to nejen překrásným audiovizuálem, ale i svým mírumilovným vyzněním. Krásná Hiep Thi Le je naprosto skvělá a přesvědčivá a překvapil i Tommy Lee Jones v pro něj dost atypické, ale dost možná nejsilnější roli. Oproti zbylým filmům Olivera Stonea pojednávajícím o vietnamské válce je Heaven & Earth rozhodně nejkýčovitější a nejmelodramatičtější, ale k tomu příběhu to i docela sedí. ()

Tyckin 

všechny recenze uživatele

Drsný film o hrůzách války z pohledu všech stran, nejvýrazněji té nejpostiženější. Bohužel, jak se v ději objeví Steve, kvalita jde kamsi do nehezkého místa a sledovatelnost padá hodně nízko. Čemu se ale musí vyseknout poklona, je hudba - že Kitaro umí krásné kousky už vím dávno, ale tady se opravdu vytáhl. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Tomy Lee Jones a Oliver Stone mají naprosto totožné datum narození - 15. září 1946. (D3VIL)
  • Hlavní postavu Hayslip Ly Le ztvárnila studentka Hiep Thi Le navzdory tomu, že neměla žádné herecké zkušenosti. Hiep se zúčastnila castingu stejně jako několik jejích přátel čistě jen pro zábavu a bez velkých ambicí. Během castingu byla pouze jedním z 16 000 vietnamských-američanů, kteří se účastnili castingu. (Posheidon)

Reklama

Reklama