Reklama

Reklama

Vietnamka Le Li je znásilněna vojáky Vietkongu, kteří ji podezírají ze špionáže. Dívka prchá do Saigonu, kde se seznamuje se seržantem Dantem Butlerem. Zamilují se. Jejich manželství je krátké, plné nedorozumění a traumat z minulosti. Le Li se stále cítí bytostně spjatá se svou rodnou zemí... (Warner Bros. CZ)

Videa (1)

Trailer

Recenze (167)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tento film Olivera Stonea považujem za menej vydarený pokus o pohľad na vojnu vo Vietname očami dedinského dievčaťa. Ten pohľad je v snahe o nejakú komplexnosť príliš zdĺhavý, umelý a ako konštatoval aj Mikino00 aj nesúrodý. Vysypanie porcelánových čriepkov na zem nevytvorí mozaiku. Rovnako tak drobné životné epizódky pospájané za sebou ešte nevytvoria zaujímavý a príťažlivý film. A neprospelo mu ani tradične ľavicové videnie sveta jeho režisérom. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Balada o životě a válce. 1) Při sledování filmu si uvědomíme, že vietnamská válka byla především válkou občanskou a ne válkou Američanů proti Vietnamcům, jak nám bylo dříve propagandou podsouváno. 2) Propagandě se ovšem ani Stone nedokázal vyhnout. Každé slovo, každý záběr kamery prozrazuje, že nejde o vietnamský film, ale že se to jenom Amíci pokoušejí stylizovat do role vietnamských rolníků...chvílemi lépe, chvílemi hůře. 3) Příběhu neprospívá ani snaha vyjádřit všechno během jednoho filmu. Dochází k mnohým zjednodušením a poněkud plakátovému zobrazení skutečnosti. 4) Přemýšlivým divákům doporučuji studium vietnamských dějin. Zjistíte fakta, která pozoruhodně změní váš pohled na Vietnamce jako utlačované objekty imperialistického násilí. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

Stone se chtěl ještě jednou vyjádřit k Vietnamu, tentokrát však nikoli dramatizací vlastní zkušenosti. Namísto toho si vybral memoáry jedné Vietnamky. Docela věřím, že mu připadaly zajímavé, ale v úkolu převést je do formy hraného filmu podle mého soudu selhal. --- Holka toho zažila dost na několik dobrých, zfilmovatelných příběhů. Jenže tento film tím vším jenom jaksi prosviští a skutečné drama k divákovi nepronikne. --- Neuspěje to ani jako "Filmový průvodce problematikou vietnamského konfliktu", protože informuje z naivní a nekonzistentní pozice. I začátečníkovi línému si o té době něco přečíst to zřejmě poskytne jen zmatenou a matoucí představu... zmatku. Tedy, zmatek to ovšem byl, a že to nejvíc odskákali ti nejmenší, to je fakt. Ale ze shlédnutí "velkého" filmu bychom si měli přece jen odnést představu poněkud určitější. --- Není to kravina, je to neúspěch, umělecký i osvětový. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z polozapomenutých filmů Olivera Stonea, který ovšem své nesporné kvality má...především pro své silné protiválečné vyznění... I když jde jednoznačně o nejslabší kus ze Stoneovy vietnamské trilogie (přemíra patosu, melodramatičnost atd.), stále je to v kontextu žánru válečných filmů velice nadstandarní snímek... Podobné filmy: Četa, Lovec jelenů, Apokalypsa, Olověná vesta, Oběti války, Tábor tygrů, Narozen 4. července ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Pokud budu srovnávat s Četou a Narozen 4.července, tak bych Nebe a země umístil na druhé místo za Četu. Chápu, že mnozí lidé považují tenhle film z celé trilogie za nejhorší, ale je to jen proto, že Stone nabízí jiný pohled než ten americký, který je tak trochu i náš. Jde o příběh jedné z mnoha dívek, které se musely protloukat zemí zbídačenou válkou a taky se jako jedna z mnoha dostala prostřednictvím manželství do Ameriky. Pokud se jednalo o vietnamskou část celého filmu, tak jsem neměl co vytknout. Život na vesnici i následné utrpení, kdy byli rolníci válcováni z obou stran, to vše bylo natočeno věrně. Americká část, která díky Bohu zabírala menší část stopáže, už mě tolik nechytla, stejně jako jsem příliš nevěřil psýchám Jonesovy postavy. Přesto soudím, že Nebe a země je oproti svým slavnějším bratrům neprávem opomíjený film. 80% ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Hlavní hrdiny dělil značný výškový rozdíl, který lze v mnoha scénách filmu zpozorovat. Tommy Lee Jones měří 1,83 m a drobounká Hiep Thi Le 1,52 m. (Posheidon)
  • Vietnamská vláda nepovolila Oliveru Stoneovi natáčení v místech, která pro film zvolil, kvůli nespokojenosti s vyobrazením Viet Congu ve scénáři. (D3VIL)
  • Film věnoval Oliver Stone své matce. Svému otci pak věnoval film Wall Street (1987). (Monco)

Reklama

Reklama