Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sourozenecká komedie o podnikavém „malém“ bráchovi s přezdívkou Prcek, který jako by měl v životě jediný úkol – napravovat chyby, přešlapy a omyly svého staršího bratra Honzy a vlastně i všech dospěláků okolo. Nyní se rozhodl smířit bratra s jeho dívkou a dostat je na radnici. A neváhá využít nejrůznějších metod a prostředků… (Magic Box)

(více)

Recenze (168)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Takového bráchu bych chtěl mít. 1) Neočekávejte mnoho - je to typická socialistická normalizační rodinná komedie se všemi atributy, které k tomu náleží._____ 2) Vše je ideální a funguje - mlékárna, oprava televizí, výtah ve věžáku na sídlišti Novodvorská v Praze (tam jsem bydlel a tak o tom vím své). Všichni jsou plni hřejivého lidského porozumění - pohádkový soudruh ministr bere stopaře, velitel posádky ihned vydá povolení i s dopravou, prostě všichni jsou happy a pokud ne, jde jen o nedorozumění vyplývající ze životní nezralosti. To je, panečku,svět._____ 3) Ani od scénáře moc nečekejte, poněkud nudný děj nezachrání ani výborní herci, kterým jednoznačně kraluje třináctiletý Roman Čada. Tehdy měl před sebou ještě pět let filmového života._____ 4) Jan Nedvěd v půlsekundovém záběru brnká na kytaru (co jiného) a žáci ve škole se učí dějepis tak, že nahlas předčítají z učebnice. To byly doby. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Film by se měl přejmenovat spíš na "Můj brácha má za bráchu strašnýho umrdance". Nicméně oni oba ty bráchové byli na přesdržku. Film zachránili spíš ty starší herci jako Bláha nebo Menšík. Jinak jsem asi úplně moc nepochopil, proč se tam vlastně Šafránková a Hrušínský pořád rozcházej, jsou na sebe uražený a najednou jsou zase spolu. Přišlo mi, že jsou oba tak trochu psychicky labilní. Nakonec si Šafránková pozve Hrušínskýho domů, sundá si před nim tričko, zhasne světlo a jemu se nějak povede udělat jí dítě. Trochu mě šokovalo, když jsem zpozoroval, že tato křehká Popelka má podpaží jak kromaňonec. Co s dítětem a následující svatbu potom řeší snad půl republiky. Dokonce se do toho přimotá jakýsi dobrácký ministr. Nejvíc ze všech se mi ovšem líbil Jiří Kodet v roli herce cizojazyčnýho filmu. Co k tomu dodat? Za normálních okolností bych se na to asi nedíval, ale v době koronovirního džihádu, kdy nám Babiš všechno zavřel a zakázal, člověk vezme za vděk i touto banální normalizační komedií. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už jsem to říkal několikrát a určitě to ještě mnohokrát zopakuji. Mám rád české filmy a staré komedie zvlášť. A tahle je povedená. Škoda, že film nemá kvalitnější hodnocení. Snad obhájím to své. Pro mě je to opravdu komedie. Navíc s kvalitním obsazením. Libuše Šafránková a Jan Hrušínský mistrně předvádí své nezkušenosti s láskou, Roman Čada jako talentovaný kluk se svým talentem hodně blížil Tomáši Holému. Ale Josef Bláha a Vladimír Menšík, ti tomu všemu dodávají punc nadstandartnosti. Jen si vzpomeňte, jak Bláha přijde za Menšíkem, který zrovna tapetuje a zničeho nic mu pomáhá a ten na něj nechápavě zírá. A vůbec, rozkoly mezi oběma rodinami a jejich smiřování, vše se točí ohledně vztahu Honzy a Zuzany, přináší vtipné dialogy a situace. Vladimír Menšík vykládá, jak je hrozné čekat na ženy, že mu stačí pět minut a je hotový a nakonec stojí před domem v bačkorách. A to jsou jen dvě z mnoha, na které jsem si vzpomněl. Nemůžu si pomoct, tenhle film patří k těm komediím, které mě prostě baví a nepřestanou bavit, ani kdybych je viděl stokrát. ()

JohnFarst 

všechny recenze uživatele

Brácha je silný socialistický film s kopou dnes až priblblých scén, nad ktorými len krútime hlavou, že ako tak mohli žiť. Lenže aj napriek týmto normalizačným prvkom je film skvelou ukážkou českej kreatívnosti vo filmovom priemysle a ďalšou z radu pekných spomienkových komédií naviac plná trefných vtípkov. Taktiež je vo filme pár nezabudnuteľných scén ako napríklad autostop ministra alebo prvé stretnutie Bláhu a Menšíka pri tapetovaní. Hlavne tá druhá spomenutá scéna je vážne kult v podaní Vladimíra Menšíka. Je to proste Pán Herec a každá scéna s ním nielen v tomto filme je hodná zlata. Šafránková a Čada sú roztomilí ale občasne lezú svojimi prejavmi nanervy. Hrušínský ani zďaleka nezdedil majstrovské herectvo po svojom otcovi ale aj pri svojich starších kolegoch pekne drží krok ale jeho ako vlaste všetky postavy sú proste zle napísané, plné socíkovského myslenia a to tento inak príjemný snímok kazí. ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Televizními stanice velice oblíbená a často vysílaná "komedie", na níž mi, bohužel, po celou dobu vysílacího času nepřipadne opravdu nic komediálního ani vtipného. Roman Čada v roli hlavního dětského hrdiny je dřevěný a nepřesvědčivý, dialogy mezi ním a jeho kamarádkou skřípou, až z nich trnou zuby. Už jako dítě jsem při sledování tohoto díla měla pocit, že je to celé vymyšlené, nereálné, strojené, že lidi, zvlášť děti, se mezi sebou takto nebaví a nechovají. Jednu hvězdičku dávám za Libušku Šafránkovou, která kdyby hrála v sebevětším nesmyslu, zahraje dobře, přesvědčivě a je u toho nádherná. O to víc vedle ní vynikne tuhý a ošklivý Jan Hrušinský a všechny nesmyslné scény, které se ve filmu, i jeho pokračování objevují. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (27)

  • Při taneční zábavě máme možnost vidět varhany Farfisa Professional Duo. Jedná se o zavedený nástroj italské výroby – mezi jeho uživatele patřil i Rick Wright ze skupiny Pink Floyd, zejména na prvních deskách skupiny. (Robbi)
  • Postavu doktora Navrátila mal pôvodne hrať Martin Růžek. Pár týždňov pred natáčaním, ale dostal angínu a nebolo isté, či sa stihne z choroby zotaviť. Režisér Stanislav Strnad tak nehodlal riskovať a povolal Zdeňka Rehoře, ktorého si všimol v seriáli Krkonošské rozprávky (1974). Nakoľko mal už dohodnutú inú prácu, mu režisér sľúbil iba jeden natáčací deň, čo nakoniec nedodržal. (Raccoon.city)
  • Roman Čada (Martin Pavelka) spomína na natáčanie takto: „Všetci sa ku mne správali veľmi korektne. Keď sa ale išlo na natáčanie taxíkom, tak sa v nich s obľubou fajčilo. A na dieťa sa nebral ohľad. Od tej doby som na fajčenie alergický." (Zdroj: ahaonline.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama