Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý kovář Mikeš se vydává do světa na zkušenou ve společnosti mlynářského pomocníka Matěje a pacholka Ondry. Na cestě za třemi zakletými princeznami se mladíci utkají s potměšilou babiznou, s kouzly a nástrahami Černého krále a především s vlastním pokušením. (Magic Box)

Recenze (346)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Jedna z rozhodně nejzajímavějších českých pohádek, kterou mohu hltat každé Vánoce a troufnu konstatovat, že mě ještě dlouhá léta neomrzí. Pavel Kříž ve své (pro mě prozatím nejlepší) roli po boku pěkně nechutných a zásluhou toho dokonalých nástrah při záchraně té své vysněné, jak už to v pohádkách bývá. V málo kterých mě to ale dokáže tak bavit, jako právě ve Statečném kováři. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři je z dalších pohádek z dětství, která mě spíš děsila. Tvůrcům se povedlo vytvořit temnou atmosféru, která rozhodně není pro nejmenší. Pohádku jsem si užil až jako starší, když už jsem se tolik nebál ošklivé ježibaby a tísnivé hudby. :-) Každopádně pohádka měla napínavý příběh, zmíněnou temnou atmosféru, dobré obsazení tři hlavních postav, slušnou výpravu a exteriéry a přinesla i nějaké to poučení. Pro nejmenší děti bych ji určitě nedoporučoval, ale těm starším by se líbit mohla, stejně jako dospělým, kteří mají duši dítěte a občas ještě věří na pohádky. :-) ()

Reklama

L@cy 

všechny recenze uživatele

Mladý kovář Mikeš s ohromnou silou (ač tak opravdu nevypadá) a obrovskou palicí... No... udělal na mě dojem, a zařadil tak tuto pohádku mezi mé oblíbené.... Teď něco k ději..... i když ten je celý v popisu... jedná se o klasickou českou pohádku, kde se mladý hoch vydává na zkušenou.... po cestě se k němu přidají dva další hoši (opět s megasilou) , ovšem už nemají Mikšovo dobré srdce.... naopak jde jim jen o peníze a kus žvance.... Tyto hoši se dozvědí o stracených princeznách, a hlavní zápletka pohádky je na světě.... No zkrátka .... KDO SE TÉTO POHÁDCE VYHÝBÁ..... VELKOU CHYBU DĚLÁ!!!!!! ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka určitě patří mezi tu výrazně lepší polovinu v dějinách naší tvorby pro děti a mládež. Snaha dodržet základní půdorys poetik této tvorby, jak se dotvořil a dozrál v první polovině sedmdesátých let, viditelně zvedá její hodnotu v kontextu pozdějšího vývoje, i když ani TŘI OŘÍŠKY PRO POPELKU nebo ŠÍLENĚ SMUTNÁ PRICEZNA to nejsou. Božena Němcová, naše pohádkářka všech pohádkařů, je z půdorysu díla k jeho výraznému prospěchu víc než vidět; roli siláka Pavel Kříž zvládá nad očekávání dobře právě proto, že svým pojetím koření v básnické pentalogii. Hrůza je opravdu hrůzou, dobro dobrem, vítězství vítězstvím v dobře zvládnutém klasickém pohádkovém černobílém pohledu; syžet i scénář a režie nenechají lhostejnou ani převážnou část "dětí starších generací". Herci bez výjimky hrají to, co mají a mohou; typy, stereotypy i vlastnosti, které tato pohádka přesně a věcně zrcadlí. Za úvahu a diskusi stojí autorský postoj k výkonu královské moci; na mne je pohádkový přespříliš. Naopak nezaměnitelný hudební doprovod JAVORů dává této verzi osvojení staré klasické látky nenapodobitelnou moravskou příchuť, bez níž by naše češství bylo viditelně chudokrevnější. Pohádka - soudě podle odezvy - je dnes zřejmě někde uprostřed mezi dobovým a klasickým nadčasovým rozměrem své další existence. Uvidíme, která z těchto srovnatelně nadějných možností posléze zvítězí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

O statečném kováři, filmová pohádka z dílny Boženy Němcové, je střídmou příjemností. Obejde se bez ozdobných fanfár a přeplácanosti. Sázka na neokoukané tváře a vybudování ponuřejší atmosféry se ve střízlivém pohledu ukázalo být tou správnou volbou. Bezelstná přirozenost hrdiny i propletenec nálady upoutají pozornost a s jemnou jízlivostí odhalují národní lidské charaktery. Hlavní postavou prosté a účinné pohádky je kovář Mikeš (dobrý Pavel Kříž, jako malý Jiří Guryča a jako nejmenší Martin Švéda), hrdina bez bázně a hany. Pokora, čest, vytrvalost a šlechetnost ho neopouští ani na nekonečné cestě úmorného pátrání. Bez překážek nemůže být zasloužená odměna, ani ráj na zemi pro spravedlivé! I rek potřebuje spojence, byť nejsou vždy spolehliví. Lamželezo a dřevorubec Ondřej (zajímavý Ján Kroner ml. s hlasem Svatopluka Skopala) i zneužívaný mlynářský pomocník Matěj (příjemný Jiří Knot) jsou až nechtěnou karikaturou všeobecné čecháčkovské nátury. Proč by tedy nemysleli v první řadě na svůj vlastní vzestup? Ústředním padouchem s nadpřirozenou silou je Černý král (dobrý Petr Čepek), neomezený vládce temnoty a strachu. Hlavní ženskou postavou je nejmladší princezna (půvabná Martina Gasparovičová-Bezoušková) smutného království, kde naděje umřela a tíživá skutečnost svazuje hrdla ve státním smutku a truchlení. Z dalších rolí: Mikešův otec a poctivý kovář (příjemný Vladimír Müller), kovářův dobrosrdečný pomocník Jakub (sympatický Viliam Polónyi s hlasem Václava Stýbla), princezniny nezvěstné starší sestry (pohledné Jana Tomšů a Taťána Čechovská), psychicky labilní panovník smutného království (zajímavý Lubor Tokoš), povlávající a přitakávající králův komoří (Ladislav Trojan), či přátelští provozovatelé hostince smutného království (sympatičtí Oldřich Velen a Míla Myslíková). Tato pohádka mě těší, nemám ji tolik ohranou, střídmost jí sluší a má dokonce i své výrazné a nezaměnitelné charisma. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (14)

  • Král (Lubor Tokoš) slibuje třem nálezcům princezen dvě věci – ruku třech princezen a půlku království k tomu. Jedno království by šlo ale těžko rozdělit na tři půlky. (salahadin)
  • Film se natáčel na jižní Moravě. Domov kováře Mikeše a některé další scény se natáčely ve strážnickém skanzenu. (Stocki)

Reklama

Reklama