Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentárně dramatická koláž natočená na motivy skutečného příběhu Harveyho Pekara ukazuje obyčejného muže, který celý život vykonával nudnou práci - byl úředníkem v nemocnici. Díky svému autobiografickému komiksu se však stal legendou. Drama z produkce HBO Můj svět odhaluje život a názory Harveyho Pekara, nemocničního úředníka, intelektuála z nižší třídy, posedlého sběratele a tvůrce autobiografického komiksu American Splendor. Toto jeho dílo zobrazuje dvě desetiletí a dokumentuje Harveyho všední trápení, náhodné zkušenosti a kulturní radosti, jež ho provázely každým dnem jeho existence v rodném Clevelandu. Můj svět je pravdivá sága o obyčejném muži, který prostřednictvím svých komiksů našel lásku, rodinu i svůj tvůrčí talent. (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (74)

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Skutočne prazvláštny film o inej strane "amerického sna". Film robí výborným hlavne formálna originalita, skvelý scenár a v neposlednom rade výkon Paula Giamattiho - ten chlap je neskutočný a neviem, či ho mám obdivovať alebo skôr poľutovať, tých svojich životom zdeptaných looserov hrá totiž tak presvedčivo, až mi pripadá, že aj on je v skutočnosti taký :-)... Plný počet ale nedám, a to z jediného dôvodu - k ľuďom ako Harvey Pekar alebo jeho manželka jednoducho nemôžem cítiť sympatie. Niektorí viac a niektorí menej, ale v zásade všetci ľudia sú sami strojcami vlastného šťastia alebo nešťastia. Ak niekto celý život nadáva na to, že chudáčik je len tuctový úradník a má ťažký život, ale nemá guráž sa proti tomu postaviť a urobiť s tým niečo, je to len a len jeho chyba a ja nemám dôvod ho za to nejak ľutovať alebo súcítiť s ním... 8/10 ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Udělat komiks podle svého reálného života, je rozhodně dost originální nápad, který oceňuji o to víc, že se to skutečně stalo, takže ve filmu kromě postavy Harveyho Pekara můžeme vidět i jeho skutečný předobraz z poměrně častých návštěv talk show Davida Lettermana. Harvey vypadal jako docela nevšední, trochu kontroverzní osobnost a nevím do jaké míry se jeho skutečnou podstatu povedlo vystihnout Paulovi Giamattimu, ale právě jeho pojetí zahořklého úředníčka, hledajícího něco, co by mu pomohlo zaplnit ubíjející prázdnotu jeho života pro mně bylo největším kladem snímku. Ale jen dobrý námět a herecké výkony někdy nestačí, pokud pokulhává zpracování, může to být z větší části také pořádná nuda, jako bohužel i v tomto případě. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Perfektní polo-hraný dokument o komiksovém scenáristovi Harvey Pekarovi, který v Americe proslul svými komiksy American Splendor. Je jen logické, že film nese stejné jméno, protože je to prostě další dílo popisující Pekarův život. Film je dost zábavný, hlavní hrdina je morous, který si diváky snadno získá. Paul Giamatti v hlavní roli je dokonalý. Dokonce Pekara lehce připomíná, ale zase ne moc:) To naštěstí nevadí. Film má dost zvláštní a ojedinělou formu, která k tomu ale skvěle sedne. Používá různé originální prvky, komiksovou stylizaci, jako například že nejrůznější časové údaje (Potom; Druhý den...) vkládá do roku filmového obrazu jako nápisy v komiksu, atd... Mimochodem o prvním ilustrátorovi Pekarových scénářů, Robertu Crumbovi, byl natočen dokument Crumb (1994), ke kterému ale neseženete titulky. Ohedně komiksové předlohy: Stačí podívat se na tento film a máte jasno. První čísla vycházela od roku 1976 v Pekarově vlastním nákladu jednou za rok. V roce 1993 začal komiks vydávat Dark Horse a v letech 2006-2008 vydávalo tyto komiksy nakladatelství DC měsíčně. ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Nečekaně povedený snímek. V záplavě dle komiksů natočených filmů se jedná tak trochu o něco uplně odlišného. Tentokrát se nejedná o nějakého nepřemožitelného hrdinu, celý film popisuje obyčejný život jednoho neobyčejného člověka, který si jeden den řekl, že začne psát komiks podle svého života. Největším překvapením tohoto filmu je skvělý Paul Giamatti, který pro mě zatím byl takovým druhým Robem Schneiderem a co se hraní týká jsem ho moc vážně nebral. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

On je to velmi dobrý film, aspoň v tom, čím se celou dobu snaží být. Životní příběh Harveyho Pekara podává zajímavě a svérázně, dokonce se jeho i lidi okolo něj snaží podávat co nejrealističteji a hodně se mi líbil nápad se vstupy skutečného Harveyho Pekara a jeho přátel a rodiny. Hlavně tenhle nápad pěkně vygradoval, když filmoví herci jich samotných jdou do divadla podle jejich životů a sledují jejich divadelní verze. A popravdě ani ta komiksová stylizace mi nevadila a přišla mi docela funkční a vhodná. Na vyšší hodnocení to ale rozhodně nevidím a to už jen kvůli tomu, že i přes všechny klady mě to celou dobu nechávalo docela chladným, k žádné z postav jsem si nedokázal vybudovat vztah a zhlédnutí sice nepovažuji za ztrátu času a dokonce věřím, že si to budu ještě dlouho pamatovat, ale celkově to okolo mě jen prošumělo a nic silnějšího nezanechalo. A to i přes to, že Giamatti je tradičně skvělý, "nezávisle charismatický" a do role Harveyho Pekara se doslova vžil. Bylo to fajn a rychle mi to utíkalo, ale to je největší pochvala, jakou jsem tomu schopný dát. Silné 3* ()

Galerie (36)

Reklama

Reklama