Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

topi 

všechny recenze uživatele

Po posledních zkušenostech se štědrovečerními pohádkami jsem ke sledování přistupoval jednoznačně skepticky a očekával jsem totální slátaninu, už jen proto, že režíruje Karel Janák. Ale opakovala se stejná situace jako na vánoce 2014, kdy Janák natočil Princeznu a písaře a taktéž jsem byl vůdčí ní velmi opatrný a pohádka mě pak přitom překvapila. To samé platí i O vánoční hvězdě. Když to porovnám s minulými pěti lety a celkově nejen s pohádkami, které se točí k štědrovečerní večeři, ale i se všemi novými, tak tahle pohádka je na tom rozhodně mnohem lépe. Naštěstí ji nekazí žádné trapné počítačové efekty ani žádní moderní draci nebo jiné nestvůry. Překvapivě mě nevadil ani Vojtěch Kotek, na kterého jsem alergický, ani Tereza Ramba v roli Deničky, ta role mě docela bavila. Princeznu hrála německá herečka Leonie Brill, její předabování však působilo hodně rušivě, zato kukadla měla nádherný. Velkou práci udělala hudba Jana Březiny a celkově vzato se dohromady povedl solidní počin. Žádná zapamatováníhodná klasika z toho sice nikdy nebude, scénář by to chtělo více doladit a scény z nebe spíše ubrat, ale vzhledem k novodobé pohádkové tvorbě to není žádnej průser. Možná je to tím, že se na výrobě podílela i německá a slovenská televize. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

To zas byl propadak, Geislerová opět ve filmu, ale zase tam nehrála Vilhelmová. To je velký posun. :) Aňa Proletářka ani nic nemusela hrát, byla tam sama sebou. Trapně přehrávající Sokol ve směšný paruce, to byla naprostá šílenost, ten komik páté cenové skupiny, jaksi zapomněl že už ení v Partičce. Už chyběli jen ropuchy Mádl a Holubová a věčně hladovějící Hrušínský abychom měli ty politické aktivisty a věčné revolucionáře pěkně všecky pohromadě. Jinak naprostá hloupost bez myšlenky, s občasnými "komediálními" výstupy aktérů a k dokonalosti chybělo už jen angažmá černocha v některé z hlavních rolí, homosexuála a genderově nevyhraněné osoby aby měli soudruzi z EU radost. Ale abych jen nekritizoval, pouze hlavní mužská postava hrála jakžtakž dobře. Škoda shekelim, to raději mohli natočit pohádku ....jak ČR vystoupila z EU a NATO a uvést ji až na Silvestra jako večerníček pro dospělé. :) ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Načančaná a rozvleklá nuda. V rámci české tv tvorby se jedná o neotřelý námět o jedné hormonálně ovlivněné hvězdě, co spadla na Zemi. Holka z oblaků a spol. jsou mizerně napsané postavy, vrcholem špatného pojetí je kreace Ondřeje Sokola coby ženitby chtivého krasavce v dlouhovlasé blond paruce, který bojuje se svou trapností. Nutno přiznat, že chyba byla opětně ve scénáři, nikoliv v jeho hereckém projevu. Relativně totiž (téměř) sahal po zábavném až vtipném pojetí. Příběh v podstatě nedosáhl příliš dramatické konfliktnosti. Dlouho se nic neděje, dej v podstatě absentuje a nastupující nudu rozčeřila pouze Aňa Geislerová ve své záporné kreaci. Kotek nemá možnost být ani zábavný, sice by rád spočinul v klíně (úděsně nadabované) sličné princezny německého původu, jen jaksi prodlužuje bezvýznamně svůj pomyslný koitus. Provedení a vizualizace nebeských scenérií je potěšující, je znát, že koprodukce byla v rámci výpravnosti užitečná. Karel Janák si natočil další vánoční "čtyřiadvacítku", okázale plýtval prostředky a výsledkem je scenáristický flašinet, který je nastaven na jeden nudný a jednotvárný režijní způsob. A o pevném režijním vedení také nemůže být řeč. O trvalku mezi pohádkami to ani nezavadí. 5/10 ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Karlem Janákem, že pro každou svou pohádku dokáže vymyslet jinou výtvarnou a dobovou stylizaci, a i tentokrát si vyhrál s ladovskými kulisami i nebeským prostředím. Bohužel postavy a jejich schopnosti jsou představovány tak dlouho, že až po padesáti minutách se s příjezdem Proximy na Zemi teprve začne něco dít. Děj se pak uzavře už 15 minut před koncem a zbytek už je jen takový "dojezd". Je to škoda, protože obsazení je (až na nucené úlitby slovenské a německé koprodukci) sympatické a herci si příležitost účinkovat v pohádce viditelně užívají, především skvělá Tereza Ramba. Předchozí Princezna a půl království se mi ale líbila víc. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při psaní pohádky O vánoční hvězdě se nechal Janák bezpochyby inspirovat Hvězdným prachem a je pouze dobře, že se nejednalo o čisté obšlehnutí, nýbrž že se tvůrci snažili vytvořit i vlastní "hvězdný vesmír". Zaujalo mě ztvárnění hvězdného světa se všemi rozličnými postavičkami a kulisami, přičemž to vše bylo na naše poměry i dobře technicky zpracované. Co se herců týká, rád bych vyzdvihl civilního Kotka, půvabnou Grill (ani mi nevadilo, že tvůrci nesáhli po české herečce), bratry Hádky a podlou Geislerovou, zatímco Sokol a Ramba mi přišli místy otravní až lehce přehrávající. Scénář byl prošpikovaný "hvězdně-kosmickými narážkami", což se tvůrcům občas povedlo, jindy zase trochu méně. Ve výsledku pohodová a milá pohádka, u které by se našlo několik výtek, ale nijak neurazí a nenásilně pobaví, což je s ohledem na tuzemskou vánoční produkci minulých let velké plus. P.S. Tvůrci by si měli ujasnit, co měří světelné roky. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill nesnáší zimu. Též uvedla, že zima byla jedna z nejnáročnějších stránek tohoto projektu. (SONY_)
  • Na začátku filmu lze u jedné z ovcí zahlédnout žlutou ušní známku. Tímto způsobem se však hospodářská zvířata v té době neoznačovala. (rublik05)
  • V čase 57:29 lze ve scéně, kdy Proxima (Aňa Geislerová) s Vaškem (Vojtěch Kotek) odjíždějí na velkém voze z nádvoří, spatřit v pozadí za keřem modrý plastový odpadkový pytel produkce filmu. (DexMASTER094)

Reklama

Reklama