Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (515)

Radko 

všechny recenze uživatele

Pri sledovaní som si spomenul a viackrát v hlave pospevoval obľúbený song Karla Plíhala: "Padaly hvězdy a jedna z nich slítla, mé milé přímo do klína. Jak byla žhavá, tak sukně ji chytla, a od sukně celá roklina. Teď už jen v očích jak tečka za snem, skomírá malý plamínek. Běžíme k hvězdě a oba žasnem: je to jen chladnoucí kamínek.". Takže to nemohlo, a nebolo vôbec katastrofálne. Práve naopak, zapadlo do vianočnej nálady. Okrem toho: Zobrazenie nebeskej dráhy ako vlhkého sna ilustrátorov jehovistických časopisov "Strážna veža" a "Prebuďte sa!", potešilo. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pokud přijmeme předpoklad, že je nutné točit na každý Štědrý den aspoň jednu novou televizní pohádku, tak takhle by to šlo. Neurazilo. Trochu zapracovat na vztazích mezi postavami a nebál bych se to označit dokonce za "dobré". Takhle mě bavili hlavně hvězdný Sirius a Denička, nebál bych se jejich chování ještě trošku víc přehnat. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Při psaní pohádky O vánoční hvězdě se nechal Janák bezpochyby inspirovat Hvězdným prachem a je pouze dobře, že se nejednalo o čisté obšlehnutí, nýbrž že se tvůrci snažili vytvořit i vlastní "hvězdný vesmír". Zaujalo mě ztvárnění hvězdného světa se všemi rozličnými postavičkami a kulisami, přičemž to vše bylo na naše poměry i dobře technicky zpracované. Co se herců týká, rád bych vyzdvihl civilního Kotka, půvabnou Grill (ani mi nevadilo, že tvůrci nesáhli po české herečce), bratry Hádky a podlou Geislerovou, zatímco Sokol a Ramba mi přišli místy otravní až lehce přehrávající. Scénář byl prošpikovaný "hvězdně-kosmickými narážkami", což se tvůrcům občas povedlo, jindy zase trochu méně. Ve výsledku pohodová a milá pohádka, u které by se našlo několik výtek, ale nijak neurazí a nenásilně pobaví, což je s ohledem na tuzemskou vánoční produkci minulých let velké plus. P.S. Tvůrci by si měli ujasnit, co měří světelné roky. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já si určitě cením faktu, že při sledování pohádky o Vánoční hvězdě jsem měl dojem, že koukám na českou pohádku a nikoli snahu o americký paskvil. Druhá věc, která mě vysloveně nadchla, že Vojta Kotek má na sobě bohemáckou šálu, za to palec nahoru. Pokud jde o herce, tak Aňa s Terezou převyšují zbytek o mnoho mil. Zvláštním ukázem je německá herečka Leonie Brill, beru to jako ulítbu německé koprodukci, ale nesedla mě, to už mohla být rovnou Marika Šoposká, když jí dabovala, sice 31 let, ale pořád mladá a nežně vypadající děvucha. Moc se líbily kostýmy. Jen v nebi jsem si připadal trošku jako u Thora a Ondra Sokol a jeho účes to byla zbytečnost, když už tak měl ty vlasy mít zářívý, aby to ladilo s pojmem nejzářivější hvězda, takhle jsem čekal kdy se zjeví Uma Thurman a bude po něm chtít aby jí naučil hmaty a chvaty, protože Kill Bill. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Klasický vánoční prefabrikát, u kterého negativně překvapí retardovanost většiny postav a pozitivně občasně fungující vtipy. Na českou tvorbu je relativně pozitivní i neurážející vizuální stránka. Herecké osazenstvo ale ve většině rolích předvádí svůj standard. Je až zarážející, že většina českých herců jako by stále hrála stále jen sama sebe. Předpokládal bych, že v dnešní době by mohla mít česká televize při natáčení svých filmů trochu větší ambice než jen do plytkého námětu nacpat postavy určené jedinou vlastností, která je založena na tom, do jaké pozice je tvůrci potřebují dostat. Nicméně ten nápad samotný rozhodně není úplně špatný a několik dílčích momentů se mi i v podstatě líbilo. Jako celek je to snesitelné, ale jen těžko zapamatovatelné. Lepší než o vtipnou hlášku by bylo usilovat o silnou scénu. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill o pohádce uvedla: „Jakmile jsem si přečetla ten příběh, hned jsem věděla, že do toho chci jít. Protože to není jen obyčejná pohádka. Je to příběh o pravé lásce a přátelství, který nám ukazuje, že v životě jsou důležitější věci než bohatství a společenské postavení. Každý by si ho měl pustit, protože má všechno, co dobrý film potřebuje: dobrodružství, lásku a spoustu kouzel!“ (SONY_)
  • Pohádka O vánoční hvězdě byla na Štědrý den roku 2020 nejsledovanějším pořadem. Na ČT1 ji vidělo 62 % všech, kteří měli v danou dobu zapnutou televizi, celkem tedy více než 2,68 milionu diváků (starších 15 let). (SONY_)

Reklama

Reklama