Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Nakonec slušná milá pohádka s parádním hereckým obsazením (né, že by některý z herců herecky exceloval, je to dost pasivní - nejlíp hraje asi Voříš..Ramba, na kterou se navíc krásně kouká a její postava má největší šmrnc, pohádkovost a je zábavná). Německá princezna, u které mě její lipsync přímo sral (Marika Šopovská má sice krásnej hlas, ale slyšet něco co absolutně neodpovídá pohybu rtů mi u české pohádky vážně pilo krev, zvlášť když těch detailních záběrů bylo až až). Chápu, že asi přitekla nějaká Eura a nějaká postava to teda odnést musela, ale že zrovna hezkou princeznu budeme hledat v Reichu a né u nás, to by mě nenapadlo. Tyhle eurodotace na druhou stranu zasponzorovaly obsazení Lucia Malfoye, který byl sice hrozně prkenný, ale dostat do české pohádky čistokrevného kouzelníka je úspěch a já si proto nemohu stěžovat. Nejvíce kvituji, že jde o vážně příjemnou pohádku. Není sice nijak extra originální nebo zvlášť vtipná (byť má ty a ty momenty), ale po delší době jsem si nechtěl vyškrábat oči a kupodivu jsem ani neohluchl, prostě vůbec neurazila! Takže vzhledem k novějším českým pohádkovým počinům posun k lepšímu. Navíc krásné kostýmy a okolí, které mi připomínají Josefa Ladu, se opravdu povedly a jsou milým plusem. Silný nadprůměr, který se sice asi nestane klasikou, ale hravě strčí do kapsy BraTři a podobné "pohádky nové generace". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Rok 2020 je obecně rokem, kterej stojí poměrně za hovno. Na druhou stranu je ale rokem, kde pohádka z České televize nezklamala. A to se zatraceně počítá! Česká televize tu vsadila na pohádkami ošlehaného Karla Janáka. Ten tu pro změnu po vzoru mega úspěšného Anděla Páně zvolil originální námět a navíc přidal i pár pěkných písniček. Navíc přidal i solidní nabídku herců a celé to zaobalil do krásně zasněženého prostředí, které se Vám nemůže nelíbit. Přišlo mi to celé poměrně pěkné, s tátou jsme se shodli, že je to v rámci všedních pohádek příjemná změna. Jen je hrozná škoda, že pohádka nenabízí více humoru. Přitom námět je fajn a herci jsou vysloveně super. Ti umí udělat půl úspěchu celému projektu. Nejvýraznější jednoznačně Terezka a Aňa. Terezka krásně naivní, Aňa mrcha kam se podíváš. Ondra Sokol tu byl s tím hárem jak česká kopie Luciuse Malfoye a bratři Hádkovi to tu taky příjemně doplňovali. No a samozřejmě bych byl pitomec, kdybych zapomněl na Vojtu. Ten vytvořil ten vzor obyčejného dělníka hrozně hezky. Leonie Brill z Bavor tu pak byla jaksi navíc, ale její krása a hlavně oči, stačily k tomu, abych byl nadšen. Všechno dobré, kdyby bylo více humoru a více hvězdných nápadů, šlo by to ještě vejš. I tak ale děkuji. Rozjasnili jste mi letos trošku smutnější Vánoce. A toho si hodně vážím. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Blýská se na lepší časy, nebo tuto opravdovou pohádku natočila ČT omylem? Skvěle obsazené, dokonce tak, že se zde sešly skoro všechny hezké české herečky různých generací, k tomu Kotek, z kterého vyrostl přitažlivý chlap, neotřepaný příběh, vizuál použitelný i pro kino produkci, takže co více si přát? Aňa Geislerová je nádherně svinutá svině a nejen na ní je poznat, že jí hraní v nehloupé pohádce baví. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

A teď tu o třech oříšcích pro Popelku, chce se říci nad aktuálním vánočním programem. Českým pohádkám, zvláště těm od Karla Janáka, se mimo asi tisíce dalších věcí vyčítá pasivita princezen. Jsem rád, že se tvůrce poučil, a proto v zájmu džendrové, ba přímo kosmické rovnosti, jsou v této pohádce pasivní úplně všichni. Vašek pasivně zbožňuje princeznu, královna pasivní rezistencí hodlá přimět dceru provdat se za prince, Bezejmenný pasivně zachraňuje Deničku, Měsíc má z oblohy kůlničku na dříví a nezdá se, že by mu vadila neúplná souhvězdí a tak dále a tak dále. Dokonce i ta hybatelka zla Proxima moc aktivity nevyvine, mimo nějakého toho magického odfouknutí. Prakticky každé hnutí stojatých vod se tu stane jen proto, že je napsané ve scénáři, a to včetně jakéhokoli romantického citu. Tak jak se v Limonádovém Joeovi pěje "krávy cituplně bučí", tady by mohl Kotek alias Vašek s dětmi nazpívat "princezny cituplně čučí" a říkají tomu láska. Celý děj by se dal odtočit za asi třicet minut a možná by to ani nebylo špatné. Ostatně než se začne tajtrlíkovat kolem princezny a falešné záchrany, je to místy i celkem vtipné, to jest tak těch prvních třicet minut. Pak už je to natahované jak převařená špageta. Dají se pochválit kostýmy, lokace a kamera, i to, že to není jako asi tak 95 % současných pohádek vyloženě trapné či vulgární, ale za více než dvě vánoční hvězdičky to není. První je za ten začátek, druhá za Gajslerku v černé díře alias prdeli, kam patří už dávno. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Český pokus o hvězdný prach? Nevyšlo to. Sokol, Žížala, Xindl - Bože proč?? Zbytek neurazil, nenadchl. I vášnivé vztahy neměly krev. Vztah princezny a učitylka byl hrozně odbyty, jednou na sebe kouknou a už by pro sebe zachraňovali hvězdy. Právě na té chemii ústředních postav má pohádka stavět a ne brát ho jako povinné klišé. Tentokrát vyzdvihnu Kryštofa Hádka, jehož postava měla jako jediná něco z mých oblíbených pohádek. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Leonie Brill nesnáší zimu. Též uvedla, že zima byla jedna z nejnáročnějších stránek tohoto projektu. (SONY_)
  • Leonie Brill o pohádce uvedla: „Jakmile jsem si přečetla ten příběh, hned jsem věděla, že do toho chci jít. Protože to není jen obyčejná pohádka. Je to příběh o pravé lásce a přátelství, který nám ukazuje, že v životě jsou důležitější věci než bohatství a společenské postavení. Každý by si ho měl pustit, protože má všechno, co dobrý film potřebuje: dobrodružství, lásku a spoustu kouzel!“ (SONY_)
  • Karel Janák v rozhovoru uvedl, že pohádka O vánoční hvězdě se oproti jeho předchozím pohádkám odlišuje tím, že zde nejsou klasické pohádkové bytosti jako čarodějnice, vodníci či čerti, ale že se vydali přímo do světa hvězd. (SONY_)

Reklama

Reklama