Reklama

Reklama

O vánoční hvězdě

(TV film)
  • Slovensko Vianočná hviezda (více)
TV spot

Obsahy(1)

Učitel Václav (V. Kotek) se chodí každý večer dívat na princeznu (L. Brill), jak bruslí na zamrzlém jezeře, ale ani sám sobě nepřizná, že je do ní zamilovaný. Jednoho dne se u něj doma objeví hvězda Denička (T. Ramba Voříšková), snoubenka zářivého Siria (O. Sokol), kterou na zem srazila žárlivá Proxima (A. Geislerová). Každá hvězda na zemi vyhasíná, síly jí ale může dodat čistá, nesobecká láska. Když Denička zjistí, že Václav miluje princeznu, rozhodne se pomoci jejich lásce a tím zachránit i sebe. Jenže Proxima se rozhodně nevzdává a je odhodlaná udělat cokoli, aby zazářila vedle Siria místo Deničky. Výpravnou zimní pohádku natočil režisér Karel Janák v překrásných kulisách zasněžených Tater, na zámcích Žleby a Kačina. Spoluautorem scénáře je společně s režisérem Michal Čunderle. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (516)

argenson 

všechny recenze uživatele

Po několika letech velmi dobrá štědrovečerní pohádka s prima hvězdným nápadem. Ale jestli to platili Němci, mohli kromě docela pěkný princezny přidat taky něco na efektech. Výborná, správně praštěná a zábavná Tereza Ramba. Nezklamávající Geislerová, lehce nevýrazný Kotek. A Zlata Adamovská by v tomhle outfitu z fleku mohla dělat Marii Terezii. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Klobouk dolů před Karlem Janákem, že pro každou svou pohádku dokáže vymyslet jinou výtvarnou a dobovou stylizaci, a i tentokrát si vyhrál s ladovskými kulisami i nebeským prostředím. Bohužel postavy a jejich schopnosti jsou představovány tak dlouho, že až po padesáti minutách se s příjezdem Proximy na Zemi teprve začne něco dít. Děj se pak uzavře už 15 minut před koncem a zbytek už je jen takový "dojezd". Je to škoda, protože obsazení je (až na nucené úlitby slovenské a německé koprodukci) sympatické a herci si příležitost účinkovat v pohádce viditelně užívají, především skvělá Tereza Ramba. Předchozí Princezna a půl království se mi ale líbila víc. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dnes již ostřílený matador "žánru" vánočních pohádek Karel Janák vyrazil do vod zahraniční koprodukce, a přivedl na scénu německou vrchnost (Leonie Brill, česky hovořící hlasem Mariky Šoposké), nádherné kostýmy, v rámci pohádkového žánru velice hezky hrající hereckou sestavu (aby ne, Tereza Ramba, bratři Hádkové i Vojtěch Kotek umí i složitější než jednorozměrné role, a Ondřej Sokol je komik přímo excelentní), a pak bohužel i děj stojící na jedné jediné mechanice, která tradičně "po česku" funguje tak nějak na náhodu. Hvězdy tak někdy září, někdy se v blízkosti lásky dobíjejí, a někdy holt zase ne, a odolnější bílí trpaslíci skomírají dříve než hvězdy, které mají hasnout rychleji (přitom nebýt jedné věty, která s tou myšlenkou větší odolnosti přichází, byla by ta podivnost výrazně menší). Ale nejvtipnější je zrození lásky mezi hvězdami v samotném závěru, které je takové blik blik otočka, protože přece tak to v životě funguje:D Vznikly u nás mnohem příšernější pohádky (třeba z doby před víc jak dekádou pár dní před Vánocemi Českou televizí opět na světlo vytažená Kouzla Králů nebo pár let starý Kouzelník Žito, OMG) a Karel Janák zatím vždy vytvořil velmi slušné kousky. Ale pořád je to spíš ten jednooký, který je mezi slepými králem. Našlápnuto je slušně, tak snad to příště vyjde se vším všudy. Červenou tomu dám, ale přirovnáním ke Stardustu s jeho krásně spletitým dějem se jen směju. 70% ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Princezna je moc hezká, učitel sympatický, nebe propracované a dialogy hvězd astronomicky vtipné. Děj je spíš milý než strhující, dobrodružství nečekejte. Ani to nebezpečí v podobě pádu či zavření do vězení nepůsobí hrozivě, o hrdiny se prostě nemůžete bát. Učitel si lásku získá, protože je hodný, nikoliv tím, že by kvůli ní musel podnikat nějaké větší akce. Dobrá výprava, jen ty kostýmy (jak je v českých pohádkách zvykem) vypadají přesně tak, jak jsou - totiž, že je právě ušili. Trochu ošumělosti by jim přidalo na autenticitě. Škoda též Měsíce v podání Martina Huby, který měl spíš jen výplňovou než nosnou roli. SHRNUTÍ: Víc příjemné než zábavné. Nevyvolá smích, ale úsměv jistě. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Po posledních zkušenostech se štědrovečerními pohádkami jsem ke sledování přistupoval jednoznačně skepticky a očekával jsem totální slátaninu, už jen proto, že režíruje Karel Janák. Ale opakovala se stejná situace jako na vánoce 2014, kdy Janák natočil Princeznu a písaře a taktéž jsem byl vůdčí ní velmi opatrný a pohádka mě pak přitom překvapila. To samé platí i O vánoční hvězdě. Když to porovnám s minulými pěti lety a celkově nejen s pohádkami, které se točí k štědrovečerní večeři, ale i se všemi novými, tak tahle pohádka je na tom rozhodně mnohem lépe. Naštěstí ji nekazí žádné trapné počítačové efekty ani žádní moderní draci nebo jiné nestvůry. Překvapivě mě nevadil ani Vojtěch Kotek, na kterého jsem alergický, ani Tereza Ramba v roli Deničky, ta role mě docela bavila. Princeznu hrála německá herečka Leonie Brill, její předabování však působilo hodně rušivě, zato kukadla měla nádherný. Velkou práci udělala hudba Jana Březiny a celkově vzato se dohromady povedl solidní počin. Žádná zapamatováníhodná klasika z toho sice nikdy nebude, scénář by to chtělo více doladit a scény z nebe spíše ubrat, ale vzhledem k novodobé pohádkové tvorbě to není žádnej průser. Možná je to tím, že se na výrobě podílela i německá a slovenská televize. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Film se natáčel v Západních Tatrách, konkrétně v Zuberci (skanzen). Dále se natáčelo na zámcích Karlova Koruna, Kačina a Žleby. (SONY_)
  • Na začátku filmu lze u jedné z ovcí zahlédnout žlutou ušní známku. Tímto způsobem se však hospodářská zvířata v té době neoznačovala. (rublik05)
  • Leonie Brill nesnáší zimu. Též uvedla, že zima byla jedna z nejnáročnějších stránek tohoto projektu. (SONY_)

Reklama

Reklama