Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (617)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si sebe, coby malé dítko, které se hledalo v koníčcích a tak ho rodiče poslali do školy na šachové hodiny s tím, že z dítěte třeba něco bude. Po dvou týdnech a všech prohraných hrách snad i s nejmladším (nutno podotknout, že tento příběh potvrzuje, že Vám může být i čtyři roky, abyste vyklepli čtyřicetiletého matadora) tamním mistrem, jsem to vzdal a šel radši kopat fotbal o pár bloků vedle. Což nebylo o moc lepší, ale nemusel jsem nad tím tolik přemýšlet. Nicméně šachy hluboce uznávám a pokaždé, když je někde vidím (v jakékoliv podobě) mám chuť si je zahrát, leč samozřejmě předem vím, kdo vyhraje. Tady jsem ale předem netušil, do čeho půjdu. Netflix vsadil hodně. Jednak hru, která může cokoliv, jen ne filmově nadchnout a především příběh, který není podle pravdy, na což plno diváků také často dost hraje. Takže jednoduše řečeno - hru, která se nedá jen tak zfilmovat a příběh, který není podle pravdy. V obou případech pro běžného diváka něco, co ho dvakrát nenaláká. Tyto dvě devízy (jak se to vezme), ale spojili s asi nejzajímavější hereckou Aničkou, tím klukem z Lásky Nebeský a Dudleyem z Harryho, přimíchali prášky, chlast, nějaký ty démony a navíc autoři přišli i na to, jak natočit šachový souboj tak, abych třeba deset minut zapomněl dýchat a rázem si rozšířil kapacitu plic na úroveň vrcholového etiopského běžce. Prostě se jim to povedlo a já nemohu jinak, než-li tleskat. Sice by to mohlo být o dva díly kratší, abych tomu přidal pátou hvězdu, ale pořád uznávám, aktuálních devadesát procent je dobrá vizitka Netflixu, který opět rozčeřil vody amerického filmového průmyslu, když dokázal, že se dá natočit jakékoliv téma a nemusí se neustále hledat již tisíckrát omleté. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Zavri oči.“ Scotta Franka bolo nutné začať si všímať najneskôr od roku 2017, kedy dal von westernovú pecku Godless. V skutočnosti ale v Hollywoode operuje už dlho a je podpísaný pod zaujímavými scenármi typu Minority Report, Zakázané ovocie, Marley a ja, Logan: Wolverine alebo Medzi náhrobnými kameňmi. Tieto jeho scenáre nie sú dokonalé. Vyznačujú sa však geniálnymi postavami. Shćhvále, všimnite si to. Scott má obrovský talent tvoriť sympatických hrdinov, ktorým držíte palce. Inak tomu nie je ani v Dámskom gambite alias v jednom z najlepších seriálov roka. Tichá, slušne vychovaná, pripravená bojovať Beth Harmon je výborná postava, ale ja osobne by som tento skvelý seriál možno proti väčšine vnímal nie ani tak ako one man show, ale skôr ako tímovku. Pretože všetky postavy okolo Beth sú famózne a významným spôsobom zasahujú do deja. Nápad so stropnými šachmi je absolútna topka. ()

Reklama

Jinny 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů, který půvabně zachycuje zeitgeist. Okouzlující je, jak se vizuální estetika změní i s právě probíhajícím obdobím. K ději samotnému - nečekejte žádné vypjaté drama, spíše sérii menších dramat z života mladé talentované ženy s traumatem, která je docela často na hranici nesympatičnosti a její zacházení s ostatními by se jí vrátilo v daleko tvrdší formě, kdyby zároveň nebyla taky pohledná. Neptejte se po druhé sérii. On by to asi už nebyl zrovna povzbudivý pohled. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Nová miniséria z Netflixu "The Queen's Gambit" rýchlo spadla do môjho radaru. Mám rád šachy, mám rád Anyu Taylor-Joy a pôsobilo to ako niečo zaujímavé. Takže akonáhle to vyšlo, čekli sme to spolu s manželkou a môžem povedať, že sklamaní sme neostali. Na druhú stranu sa ale nemôžem ubrániť pocitu, že to mohlo dopadnúť predsa len o niečo lepšie a silnejšie. Ale k tomu prídeme. Čo funguje? V prvom rade Taylor-Joy. Bola excelentne zvolená a veril som jej asi úplne všetky momentky. Mám pocit, že dievča si buduje celkom silnú kariéru a som zvedavý, kde ju uvidím nabudúce. No rovnako je aj obklopená skvelými ľuďmi. Harry Melling je výborný, Thomas Brodie-Sangster je tiež skvelý. Plus obaja zohrajú v Bethinom živote celkom dobrú a zaujímavú rolu. A potom sú tu postavy, ktoré som asi chcel vidieť viac. Bill Camp ako pán Shaibel, ktorý naučí Beth hrať šachy si zaslúžil trošku väčšiu rolu. Minimálne som mal pocit, že na neho Beth nemala tak rýchlo zabudnúť. Neviem či by to síce spravilo záverečnú momentku tak silnú, no myslím si, že áno. Marielle Heller je takisto úžasná a trošku som dúfal, že sa o jej postave dozvieme trošku viac. Myslím si, že Alma si to zaslúžila. A potom je tu aj Moses Ingram. Dúfam, že to nie je jej posledná rola, lebo to priateľstvo tu veľmi dobre zachytila. Príbeh je podľa mňa zaujímavý a tým, že sa sústredíme len na Beth, robí to trošku ten seriál osobnejší a v tomto asi aj zaujímavejší, než keby sme sa venovali všetkým naokolo. A potom musím povedať, že efekty hrania šachov na strope ma vždy veľmi bavil. Tie efekty sú skvelé. Seriál však narazí v pár bodoch. V prvom rade to postupne začne byť viac a viac predvídateľné. Kým na začiatku neviete kam to celé pôjde, tak postupne to už bude veľmi jednoduché a budete vedieť, ako budú scénky pokračovať. Seriál si nechá pár prekvapení, no nie je ich tak veľa, aby som nevedel odhadnúť väčšinu toho čo sa bude diať. A jednotlivé epizódy to potom vie spomaliť. Je tu pár epizód, kde sa toho veľa zaujímavého neudeje, no ako celok sa stále venujeme skvelej protagonistke. Ako som už povedal, chcel som, aby mali niektoré postavy väčšiu rolu a možno sme mohli mať časti v sirotinci trošku dlhšie. Lebo boli veľmi zaujímavé. Veľmi však rating posúvajú vyššie aj niektoré malé momentky, ktoré si však veľmi dobre zapamätám. Takže ako celok som s touto minisériou spokojný. Hodnotenie: A- ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Neskutečný rozjezd s naprostým ponorem do jádra duše malého děvčátka opuštěného v sirotčinci, kde se shodou náhod naučí hrát šachy. Nicméně není zde tolik rozpracována závislost na alkoholu a prášcích na uklidnění. Postupem času film jako by oddaluje kameru a diváka připravuje o hlavní postavu, která prožívá souboj sama se sebou. Každopádně děj má i tak náboj. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • Seriál měl původně 10 epizod, avšak Netflix stanovil, že seriál má mít epizod 6. Tvůrci se shodli, že nejsou schopni seriál do 6 epizod zkrátit a požádali Netflix, aby jim ustoupil na epizod 7. Netflix souhlasil a nakonec je seriál sedmidílný. (Azurose)
  • Americká spoločnosť Netflix čelí žalobe. Svetová šampiónka v šachu, gruzínska veľmajsterka Nona Gaprindašviliová od nej žiada odškodnenie vo výške viac ako päť miliónov dolárov. Netflix, ktorý okrem streamovacej služby na internete nakrúca i vlastnú tvorbu, podľa nej totiž šíril "zdrvujúcu lož, čo podkopáva a degraduje jej úspechy pred mnohými miliónmi divákov." V jeho poslednej časti sa hlavná hrdinka Beth Harmonová (Anya Taylor-Joy), mladá šachistka, ktorá vyrastala v sirotinci, dostane na šachový turnaj v Moskve. Počas partie s ruským veľmajstrom komentátor hovorí, ako ju šachista podcenil, keďže je žena: „Jedinou nezvyčajnou vecou na nej je naozaj iba jej pohlavie, a ani to nie je v Rusku ojedinelé. Je tu Nona Gaprindašviliová, ale tá je majsterkou sveta, čo nikdy nehrala proti mužom.“ Tvrdenie je falošné. Naopak, práve táto legendárna šachistka v roku 1977 ako prvá získala „univerzálny“ veľmajsterský titul. Postavenie najlepšej šachistky na svete si udržala 16 rokov (1962 – 1978), pričom často hrala i s mužmi vrátane troch majstrov sveta. Do roku 1968, keď sa epizóda odohráva, sa v šachu stretla najmenej s 59 mužmi (s 28 v simultánnej hre) a napríklad len na jednom turnaji v roku 1968 sedem mužov porazila. Slávna 80-ročná Gruzínka, ktorá sa i dnes zúčastňuje na seniorských majstrovstvách, tvrdí, že ju seriál sklamal. Postava, ktorá mala raziť cestu pre iné ženy, zatiaľ čo Gaprindašviliová to skutočne robila a inšpirovala celé generácie šachistiek. „Bol to ponižujúci zážitok. Je to celý môj život, ktorý prečiarkli, akoby ani nebol dôležitý,“ posťažovala sa. Netflix podľa nej pritom poznal pravdu, lebo vychádzal z rovnomennej románovej predlohy Waltera Tevisa z roku 1983. A tam sa správne uvádzalo, že Gaprindašviliová už viackrát hrala so všetkými ruskými veľmajstrami. Tvorcom seriálu navyše radili dvaja slávni šachisti (Garri Kasparov a Bruce Pandolfini), ktorí vedeli, ako to bolo. (Raccoon.city)
  • Seriál oživil celosvetový záujem o šach. Americké firmy informovali o tisícpercentnom náraste predaja šachových súprav a internetoví prevádzkovatelia zaregistrovali milióny nových používateľov s neporovnateľne vyšším zastúpením žien než v minulosti. (krasomama)

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama