Reklama

Reklama

Dámský gambit

(seriál)
  • USA The Queen's Gambit
Trailer 2
USA, 2020, 6 h 35 min (Minutáž: 46–68 min)

Režie:

Scott Frank

Předloha:

Walter Tevis (kniha)

Scénář:

Scott Frank

Kamera:

Steven Meizler

Hrají:

Anya Taylor-Joy, Marielle Heller, Harry Melling, Bill Camp, Thomas Brodie-Sangster, Moses Ingram, Marcin Dorociński, Isla Johnston, Chloe Pirrie (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(7)

Obsahy(1)

V 50. letech v sobě mladá dívka ze sirotčince objeví mimořádný šachový talent. Její překvapivou cestu ke slávě ale komplikuje boj se závislostí. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (616)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si sebe, coby malé dítko, které se hledalo v koníčcích a tak ho rodiče poslali do školy na šachové hodiny s tím, že z dítěte třeba něco bude. Po dvou týdnech a všech prohraných hrách snad i s nejmladším (nutno podotknout, že tento příběh potvrzuje, že Vám může být i čtyři roky, abyste vyklepli čtyřicetiletého matadora) tamním mistrem, jsem to vzdal a šel radši kopat fotbal o pár bloků vedle. Což nebylo o moc lepší, ale nemusel jsem nad tím tolik přemýšlet. Nicméně šachy hluboce uznávám a pokaždé, když je někde vidím (v jakékoliv podobě) mám chuť si je zahrát, leč samozřejmě předem vím, kdo vyhraje. Tady jsem ale předem netušil, do čeho půjdu. Netflix vsadil hodně. Jednak hru, která může cokoliv, jen ne filmově nadchnout a především příběh, který není podle pravdy, na což plno diváků také často dost hraje. Takže jednoduše řečeno - hru, která se nedá jen tak zfilmovat a příběh, který není podle pravdy. V obou případech pro běžného diváka něco, co ho dvakrát nenaláká. Tyto dvě devízy (jak se to vezme), ale spojili s asi nejzajímavější hereckou Aničkou, tím klukem z Lásky Nebeský a Dudleyem z Harryho, přimíchali prášky, chlast, nějaký ty démony a navíc autoři přišli i na to, jak natočit šachový souboj tak, abych třeba deset minut zapomněl dýchat a rázem si rozšířil kapacitu plic na úroveň vrcholového etiopského běžce. Prostě se jim to povedlo a já nemohu jinak, než-li tleskat. Sice by to mohlo být o dva díly kratší, abych tomu přidal pátou hvězdu, ale pořád uznávám, aktuálních devadesát procent je dobrá vizitka Netflixu, který opět rozčeřil vody amerického filmového průmyslu, když dokázal, že se dá natočit jakékoliv téma a nemusí se neustále hledat již tisíckrát omleté. ()

HellFire 

všechny recenze uživatele

Veskrze nadprůměrný seriál z 60. let 20. století o jednom šachovém talentu. Velmi se mi líbilo zasazení seriálu do tohoto období, přímo sem se kochal set designem. Vůbec by neuškodilo věnovat více času mladší verzi hlavní hrdinky. Obtížně uvěřitelný byl také její souboj s prášky a alkoholem, protože pořád vypadala dokonale, ať už toho vypila sebevíc. Dva slabší díly se mezi těmi ostatními ztratí. Potěšila mě zejména koncovka, kdy do sebe všechno krásně zapadlo a naštěstí jsme se nedočkali finále, které by pouze lákalo na potenciální druhou sezónu. Co se samotných šachových zápasů týče, tak jsem prakticky nikdy nevěděl, co se děje, protože znám jen úplné základy a způsob, jakým byly zápasy natočeny, nebyl příliš vzrušující. Holt na režisérské židli neseděl Michael Bay. Jako jednohubka zcela přijatelné, avšak nikterak výjimečné. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že mě chytne zrovna seriál o šachách, ale ohlasy byly víc než pozitivní a bylo mi to doporučováno ze všech stran. Tempo je fakt rychlé a člověka to hned chytne i díky nízkému počtu dílů. Výkon Anyi Taylor-Joy je vážně strhující a zaslouží si všechna ocenění. Svou postavu zde ztvárnila opravdu skvěle. Vypráví to příběh mladé šachistky, která se ze sirotčince propracuje až ve světovou špičku. Nic ale není zadarmo a každý úspěch střídá strmý pád. Má své osobní problémy a ty jí to zrovna neulehčují. Není pro ni ani jednoduché se prosadit v 60. letech v takto mužské disciplíně. Podaří se jí porazit světového šampiona a dát si život zase dohromady? Sám jsem na to zvědavý. :) "Nechtěla bys zkusit hrát bridž?" ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dámy vládnou světu. Doslova. Další příběh ženské hrdinky, která za sebou ve výhradně mužském světě nechává právě všechny ty mužské pěšáky. Seriálová adaptace knihy Waltera Tevisa z roku 1983 má sedm dílů v názvech využívajících šachovou terminologii, a hlavně má zajímavou hrdinku Beth s typickými atributy outsiderky. Ve sklepě sirotčince, ve kterém se ocitnula po dobrovolném odchodu matky, v sobě díky správci budovy najde mimořádné nadání pro šachy i silnou závislost na utlumujících lécích. A niterné herectví dráždivé Anyy Taylor-Joy záhy startuje v plné polní. Oslavila patnáctiny (pro nové rodiče vlastně třináctiny), jde jí aritmetika a přírodní vědy, pomáhá v místní kapli. A brzy ve finále svého prvního šachového turnaje rozdrtí rozmazleného bratrance Harryho Pottera. Ano, šachové partie mají spád, všechno je to atmosféricky nasvícené, kamera poletuje kolem postav, výprava a kostýmy jsou skvělé, ale rád bych dostal i něco navíc. Protože zápolit mohli hrdinové v podstatě jakémkoliv sportu či hře. Hlavní hrdinka se chová strojově, divák moc neví, co si myslet. Nemá žádné sociální cítění a postavy okolo ní jen tak procházejí, každý ji možná nějak ovlivní, ale divák vlastně netuší, zda a jak přesně. Proč má s většinou z nich těžce uchopitelný vztah, není jasné. Ano, vyrůstala jen s matkou (a pak s další matkou), ale podrobnosti neznáme, nevíme ani, co se dělo za zdmi sirotčince. Namísto boje hlavní hrdinky s vnitřními démony se spíš klouže po povrchu. Problém zvaný alkohol se ozývá, ale pak lusknutím prstu mizí – před závěrečnou velkou ruskou výzvou. Nějaké emoce projevuje až v druhé části série. A finále je předvídatelné hadr. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Seriál o šachách, kde šachy hrají druhé housle. Ani v nejmenším by mě nenapadlo, že toto mě totálně odrovná a posadí na zadek. Kurva, jak je možné, že seriál o šachách má napínavější finále, než kdejaký velkofilmový akčňí drama. Anya podává naprosto vybroušený krystalicky precizní výkon a v každé scéně mě naprosto okouzlí. Je to úžasně dobové, pohodové, plné emocí, které fungují, je to tak ryze přirozené, krásně natočené a zcela odlehčené a místy hodně dojemné. Já nemám slov, kdyby šlo dát více hvězd, tak je dám. Nejlepší seriál roku a to jednoznačně. ()

Galerie (180)

Zajímavosti (27)

  • V knižní předloze není nikde zmíněno, že Beth Harmon je zrzka. Její představitelka Anya Taylor-Joy i režisér Scott Frank si ji ale při čtení nezávisle na sobě jako zrzku představovali. Proto se okamžitě shodli na tom, jak by měla vypadat. (Anife)
  • Seriál se v prosinci 2020 stal nejsledovanější minisérií na Netflixu. Za prvních 28 dní od uveřejnění jej zhlédlo 62 milionů domácností. Dostal se také do Top 10 titulů na Netflixu v 92 zemí světa a v 63 z nich dokonce na první místo. (hansel97)
  • V prípade viacerých uvedených šachových legiend (t.j. Wilhelm Steinitz, Emanuel Lasker, José Raúl Capablanca, Alexander Alechin, či Michail Botvinnik) sa jednalo o oficiálnych šachových majstrov sveta. (marlon)

Související novinky

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

Soudní spor šachistky s Netflixem pokračuje

30.01.2022

Minisérie Dámský gambit se stala jedním z největších hitů Netflixu, zvedla zájem o šachy a představila světu inspirativní postavu geniální mladé šachistky. Příběh s jasným feministickým laděním se… (více)

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

Netflix ovládl seriálové Emmy 2021

20.09.2021

Netflix všude, kam se jen rozhlédneš. Tak zhruba tak nějak to letos vypadalo na předávání slavnostních cen Emmy 2021. Oproti loňskému komornímu přenosu bez živé účasti publika se letošní ročník… (více)

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

Nadějná mladá žena vyhrála ceny AACTA

06.03.2021

Včera proběhl 10. ročník předávání Mezinárodních cen AACTA, které uděluje Australská akademie filmových a televizních umění. Snaží se tak ocenit význačné tvůrce a jejich díla z uplynulého roku, bez… (více)

Byly uděleny Zlaté glóby

Byly uděleny Zlaté glóby

01.03.2021

V noci z neděle na pondělí proběhl 78. ročník udílení cen Zlatý glóbus a celý ceremoniál se z důvodu pandemie odehrával ve velmi úsporném duchu s minimem přítomných diváků a ze dvou lokací najednou.… (více)

Reklama

Reklama