Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický akční snímek „Stopař" byl natočen podle sámské legendy z 12. století. Vypráví příběh mladíka, který se stal svědkem toho, jakjeho rodiče spolu s mladší sestrou zavraždila skupina Čudů - nejobávanější kmen v oblasti dnešního severního Ruska. Mladík je zajat a přinucen stát se stopařem ve službách nájezdníků, kteří chtějí zničit jeho kmen. „Stopař" je významným snímkem ve filmové historii, v neposlední řadě i proto, že se jedná o první film, který byl natočen v sámském jazyce. (Severská filmová zima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (55)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Výrazově neobyčejně úsporný a skromný film, který sámskou legendu líčí s mrazivou věcností a tlumenou emotivitou. Díky tomu je Gaupova verze mýtu srozumitelná, plná přirozeného života a zajímavých momentů spíše národopisného než filmového charakteru. Čistý a nenápadný severský epos o pomstě a rituální jednotě člověka a světa. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Vybavilo se mi, že už jsem kdysi viděl. Nemohu říci, že jsem odvázán z kmene Čudů jako někteří zde v komentářích. Jednání onoho kluka mi připadlo značně riskantní a na hraně. Ano, laponština je zajímavý jazyk, ano, prostředí pravděpodobně za polárním kruhem, je více než zajímavé. Ale připadne mi, že se filmařina od té doby posunula o kousek dál. Proto jen 3*. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Žiadny človek sa nemôže odtrhnúť od celku." Legendicko-dobrodružný film zo zasnežených nórskych exteriérov, ktorý je okrem iného aj ukážkou stredovekého života a ľudových tradicií "stopárov" v severských krajinách. Malé pochybnosti, či malo zmysel dívať sa na takýto drsný film plný krvavých mrtvôl a surových bitiek, úspešne vyvážilo silné vyvrcholenie so záverečným posolstvom hrdinskej obetavosti. Mrazivá atmosféra, pravidelné stupňovanie napätia a doslova autentické stvárnenie hrôzostrašného kmeňa Čudov, ktorí sa divákom určite tak skoro z pamäte nevytratia. 90% (Challenge Tour 2018: 30 dní so svetovou kinematografiou) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný film s uhrančivým hlavním hrdinou i s uhrančivým hlavním zabijákem. Prostředí malebné laponské přírody, všude sníh, led, medvědi a černí ptáci. Mladému Laponci Aiginovi vyvraždí skupina Čudů celou rodinu. On sám uteče k jiné skupině Laponců, tím ale ukáže stopu vražedným Čudům. Ti ho zajmou a přinutí, aby je skalnatou krajinou k vesničanům dovedl. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kdybych neviděla Stopaře, nevím ani náhodou nic o nějakém kmenu Čudů a už vůbec ne o žádné legendě, či mýtech, které se k nim vážou. Tady se jednalo podle toho, co jsem si přečetla na Wiki o finské, karelské nebo ruské lupiče. Byl to příběh tak trochu ojedinělý svým mysteriózním nádechem. Bude vám zima z toho obrovského množství sněhu a mrazu, kde byl slyšet zcela zřetelně ten skřípot nohou lidí, kteří po něm chodili. Budete se bát při pohledu na jakéhokoliv Čuda, který se tam objeví a budete s úžasem v očích vzdychat nad nádhernou norskou krajinou, ovšem v teple svého domova. A závěrečné finále vás nerozběsní, protože je to přece legenda a v nich je možné téměř cokoliv. Nechtěla bych v té době a na tomhle místě žít ani náhodou, ale jsem ráda, že jsem se alespoň na chvíli mohla ponořit do minulosti a života takových lidí, jako byli třeba hezoučká Sahve a odvážný Aiigin. Přemýšlím do čeho všeho bych musela být zabalená já při natáčení takového filmu, muselo to být docela náročné. Klobouk dolů před celým filmovým štábem a všemi herci, kteří na takové klima přece jen nejsou zvyklí. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Většina scén byla natáčena na norské náhorní planině Finnmarksvidda v extrémě mrazivých podmínkách. (/Pablo)
  • Film je prvním celovečerním filmem natočeným v sámském jazyce. (Marek#33)
  • Podle Čudů, kmene nájezdníků z tohoto filmu, se pojmenovala norská blackmetalová kapela Tsjuder. (Šakalík)

Související novinky

Severská filmová zima

Severská filmová zima

29.01.2011

Na měsíc únor připravil Severský filmový klub další festivalovou přehlídku zaměřenou na filmy skandinávských tvůrců: SEVERSKOU FILMOVOU ZIMU. Cílem akce je nabídnout českým divákům filmy z produkce… (více)

Reklama

Reklama