Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jeff Bailey je nenápadný majitel pumpy v malém městečku v Kalifornii, kde se nějakou dobu pokouší vést nový život. Jednoho dne se k němu přihlásí hazardní hráč Whit Sterling. V tu chvíli Jeff cítí, že najednou má příliš horkou půdu pod nohama. Ještě před rokem byl soukromým detektivem, jehož si právě hazardní hráč Whit Sterling najal na sledování své milenky Kathie Moffatové. Ta zmizela někde v Acapulcu s jeho 40 000 dolary. Jeff brzy věděl, kde ji má hledat. Jeho život se ale zkomplikoval v okamžiku, kdy Kathie poznal... Kriminální příběh, který patří k nejlepší snímkům série žánru noir, natočil Jacques Tourneur (který je také znám jako tvůrce hororů Kočičí lidé, Komedie plná hrůz). Úlohu Jeffa Baileyho ztvárnil Robert Mitchum, postavu Whita Sterlinga představuje Kirk Douglas. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (100)

honajz 

všechny recenze uživatele

Nakonec dám tři hvězdy, ale jen za dialogy (asi tak do poloviny filmu, pak už to šustilo papírem, ne břitkostí), některé herce včetně Mitchuma, a za kameru a kouzlo hor. Jinak mi to přišlo až moc zmatené, včetně toho retrospektivního vyprávění, kdy to vlastně celé nedrží pohromadě a netáhne na jeden cíl. Místo, aby to od začátku do konce bylo celé soustředěné na vztah Jeffa a Kathie, je zde naprosto zbytečná dívka navíc, která vlastně nemá vůbec žádný větší účel, je jen jakýmsi drobným, avšak v celkovém vyznění nedůležitým střípkem možných, naznačených Jeffových tužeb do budoucna. Protože vskutku netušíme, zda nechtěl potom opět prásknout někam do bot a zda by skutečně v takovém nudném vztahu byl šťastný, když je zvyklý na akci a adrenalin a řešení zapeklitých problémů - vlastně o těch postavách až moc nevíme, kromě toho, že splňují steretypy chladné mrchy, nadřazeného mafiána, uhlazeného mafiánova poskoka... Osobně mne to hodně zklamalo - postavám jsem nevěřil, nezaujalo mne to, přišlo mi to jako stokrát viděné, jen trošičku jinak poskládané, a u marlowovek i ta kadence vtipných a břitkých dialogů je častější. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Miluješ mě? Poco?“ - „Co to znamená?“ - „Trochu.“ - „Mucho.“ Když Robert Mitchum takhle propadne osudové Jane Greer, nelze se pak vůbec divit, že požaduje stavbu vysoké šibenice (knižní předloha Daniel Mainwaring: Build my gallows high). Likvidace mafiánského gunmana rybářskou udicí, stará známá filmová drobnůstka s plýtváním energie (postavy přicházejí do bytu, kde nikdo není, ale přitom je rozsvíceno) a v neposlední řadě opravdu precizně vybroušené dialogy, poznávací to znamení kvalitního filmu noir. „Oh, Jeff, I don't want to die!“ - „Neither do I, baby, but if I have to I'm gonna die last.“ ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Stará dobrá noir kriminálka, která mi místy připomněla některé slavné bogartovky. Mitchum na Humphreyho sice nemá, ale i tak exceluje a je opravdu pravý chlapák! Na druhém břehu si proti němu s chutí zahrál záporáka Kirk Douglas a tak trochu mezi nimi mě okouzlila překrásná múza jménem Jane Greer. Příjemně strávená hodina a půl. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Asi už jsem těch filmů noir v poslední době viděl tolik, že si od nich potřebuji dát pauzu. Tenhle žánr mě vždycky strašně lákal a rád bych v něm něco jednou napsal, ale "Pryč od minulosti" není tak skvělé, jak jsem si myslel. Od Tourneura jsem asi čekal něco trochu jiného, protože jeho předchozí filmy mě ohromily. Je to dobrý noir film, ale není až tak skvělý, jak jsem si myslel. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

I DON'T WANT TO DIE! NEITHER DO I, BABY, BUT IF I HAVE TO, I'M GOING TO DIE LAST!! Co k tomu říct? Film měl silné momenty, jako to kolem Eelse v San Francisku nebo drsné věty FOR A MAN WHO APPEARS TO BE CLEVER, YOU CAN ACT LIKE AN IDIOT. THAT'S ONE WAY TO BE CLEVER: LOOK LIKE AN IDIOT!! tak i gesta (spousta kouření, vykrytí druhé facky, závěr..etc), ale bohužel se film nevyhnul spousty hluchých míst. Acapulco kde Jeff hledá Kathie a různé prostoje v ději. Z herců jak jinak vynikal Kirk a hodně se mi líbila Kathie, která byla zmije nejjedovatější. Mno a Robert? Není můj neoblíbenější herec, ale tady si to celkem dával. Trochu mi u něj chybí takové to charisma, které ovšem doháněl tunami kouření a vypadalo to jako by chtěl do konce natáčení chytnout raka. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (24)

  • Hoci sa produkčná spoločnosť RKO Pictures začiatkom štyridsiatych rokov zamerala na tvorbu béčkových filmov, po druhej svetovej vojne sa už preorientovala skôr na áčkové filmy. Film Out of the Past dostal pomerne bohatý rozpočet. (westerns)
  • Hoci v neskorších rokoch bol film často vnímaný ako tím dvoch veľkých hviezd (R. Mitchuma a K. Douglasa), v tom čase bol Kirk Douglas prakticky neznámy. (westerns)

Související novinky

Zemřela herečka Rhonda Fleming

Zemřela herečka Rhonda Fleming

17.10.2020

Ve věku 97 let zemřela v kalifornské Santa Monice herečka Rhonda Fleming. Zprávu médiím předala její asistentka Carla Sapon. Hvězda Hollywoodu 40. a 50. let, později filantropka a výrazná tvář boje… (více)

Reklama

Reklama