Reklama

Reklama

Tetsuo

(festivalový název)
  • Japonsko Tecuo (více)
Trailer
Japonsko, 1989, 67 min (Special Edition: 69 min, Director's Cut: 77 min)

Obsahy(1)

Čiernobiely príbeh dvoch mladých mužov, ktorých osudy spojila nešťastná náhoda. Japonský kultový režisér Shinya Tsukamoto vytvoril na základe celkom jednoduchej myšlienky pôsobivý, ale predovšetkým kontroverzný film, v ktorom sa muž začne meniť na kovové monštrum. (Furmi)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

Lima 

všechny recenze uživatele

Věřili byste tomu, že lze při erekci penisem provrtat stůl? TETSUO, příběh člověka, ze kterého se postupně stává ohavné železné monstrum, vás přesvědčí, že to možné je :o))) Film, který zhnusuje a fascinuje zároveň. Pozoruhodný obrazový experiment, který kdyby byl o polovinu kratší, byl by filmovou lahůdkou, ale při své stopáži celovečerního filmu se stává neztravitelnou podívanou. Zběsilý střih, nervní industriální soundtrack a exploze artistních záběrů bez hlubšího významu začne postupně unavovat. Ale švankmajerovsky laděné scény potěší. Rozhodně jde o film, který stojí za to vidět, ať už si o něm myslíte, co chcete. Dokonce jsem ztratil chuť na můj oblíbený špenát. Obsahuje totiž hodně železa........ ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Nejblíže tomu co mě napadá, jestli vůbec jde k této šílené artové noční můře, něco přirovnat, tak snad Andaluský Pes a Riget od Triera. Nejlepší komentář, Lima. Ovšem asi nejpřesnější přirovnání by byla fůze Videodromu s Mazací Hlavou. Pro mě nejlepší bylo posledních 20min. V každém př.to není film, který bych si chtěl pustit někdy v životě znovu. Shlédnuto, odškrtnouto, nikdy nezapomenuto. ()

Reklama

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Cyberpunkový kumšt nových vekov v zásade predstavuje príbeh fetišistu, ktorému abnormálnosť „kľúčového pokroku“ za napĺňaním cieľov technologizácie a industriálneho vývoja extrahuje v konečnom dôsledku s jeho princípmi slobody v neslobodu. Tá sa v ňom prejavuje akýmsi hormónovým účinkom, ktorý deštrukčne zatarasuje jeho potreby slepých pudov a nekoordinovanosti, škriepi jeho senzitívne nedostatky a prehnanú reakčnú citlivosť, ktorá ho konieckoncov zabíja a pre-orientováva v krátkozrakú robotickosť. Tú, s ktorou sa vedome či nevedome vizuálne identifikuje a je i jeho oporným bodom. Ocitá sa v medzipriestore spoločenského odcudzenia a vlastného fetišizmu, ale film práve skrz akéhosi snového psychoanalytického surrealizmu dotýkajúceho sa jeho živelných experimentov a zmyslovej deštrukcie participuje v tomto nervydrásajúcom boji duálne. O život a zachovaní si príčetného vedomia, poprípade dôstojných foriem existencie. Ide o mimoriadne pôsobivý experiment, ak by i samotná gradácia dokázala priniesť (podľa môjho názoru širšie pole "dystopickej transcendentálnosti") resp. vyobraziť dáky prelomový moment, ktorým by sa dej dal v opačnom garde interpretovať ako prerod jedinca zničeného v uvedomelého a široko rozhľadeného. Takýmto spôsobom a vo víre čiernobielej strihovej skladby sa orientujeme skôr už v onom svete lineárne a ťažšie sa nám číta rámec samotnej ideológie a druhov motivácií, ktorými sa popasováva. ()

giblma 

všechny recenze uživatele

Surrealismem prodchnutý snímek o proměně mladého muže v železné monstrum těží ze znepokojivosti, kterou působí na diváka. Té je dosaženo jednak za pomoci explicitních scén násilí a sexu, hlavně ale formálními prostředky: kontrastní a roztřesená černobílá kamera, často rámující ve velkých detailech, frenetický střih, industriální nediegetická hudba, hlasitý řev kovu, stroje nebo lidského hlasu, švankmajerovské animace – to vše jsou prvky, které jen prohlubují subjektivizaci s hlavním hrdinou a tím zesilují emoční rezonanci snímku. Vzhledem k prakticky neexistenci narativní linky a častému opakování některých prvků je však stopáž dlouhometrážního snímku příliš velkorysá a zbytečně unavuje... ()

rawen 

všechny recenze uživatele

_Hehe, takže co to vlastně bylo? 1. film, který vypadá jako by ho natočil Švankmajer spolu s H.R.Gigerem na černobílý film, který našli na skládce kamerou, kterou našli na skládce, na skládce 2. horečnatá noční můra člověka se šroubama v noze 3. nevkusná slátanina začínajícího umělce 4. bible industriálního cyberpunku 5. pokus o několikanásobné překonání Lynchovy Mazací hlavy 6. vymývárna mozků / vyháněč diváků z kin 7. umění pro umění ??? Každopádně Tetsuo není špatný film, jen by potřebovál o pár metrů drátu zkrátit a nechat během něj diváka chvíli i odpočinout. Nu ale originalita se cení, jsem rád, že jsem konečně viděl nějaký hardcore cyberpunk (tohle je možná ovšem trošku extrém), jsem rád, že jsem narazil na ještě úchylnější film (ne, nelibuju si v tom) než je Mazací hlava, jsem rád, že jsem Tetsuo neviděl v kině. Nejsem rád, že jsem tento výtvor téměř nepochopil, nejsem rád, že mě v polovině začal trochu nudit a nejsem rád, že nemám chuť se na něj v budoucnu podívat znova. PS: Tohle mohou natočit jedině v Japonsku. PPS: a vyndejte si ty kovové tyče ze stehen, nebo dopadnete špatně! 10.8.2006 po zralé úvaze zvyšuju hodnocení na **** - Tetsuo by mělo být bráno spíš jako umělecká výpověď než "klasický" film - 7/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení trvalo více než rok a půl, a přestože se během něj Cukamoto rozešel s většinou členů štábu ve zlém, výsledek jej katapultoval mezi nejvyhledávanější autorské tvůrce 90. let. (Zdroj: Letní filmová škola)
  • Významný spisovatel a filmový kritik Stephen Holden z New York Times popsal film jako snímek s hyperkinetickým tempem a divoce zkresleným herectvím, rovněž se zvráceným smyslem pro humor. Dospěl k závěru, že tento film je pouze pro milovníky podivných filmových žánrů a klasické obecenstvo může hodně pobouřit. (Emo-haunter)
  • Kyberpunkový horor natočil Cukamoto na 16mm černobílý materiál a původně putoval pouze na videotrh. Postupně se z něj ovšem stala kultovní záležitost a v roce 1992 pronikl dokonce na plátna amerických artových kin. (Zdroj: Letní filmová škola)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Reklama

Reklama