Reklama

Reklama

Křižáci

  • Polsko Krzyżacy (více)
Polsko, 1960, 166 min

Režie:

Aleksander Ford

Předloha:

Henryk Sienkiewicz (kniha)

Hrají:

Urszula Modrzyńska, Grażyna Staniszewska, Andrzej Szalawski, Henryk Borowski, Aleksander Fogiel, Mieczysław Kalenik, Emil Karewicz, Tadeusz Kosudarski (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 15. stol. Zachycuje obranné bitvy Polských rytířů proti křižákům. Sledujeme vlastně boj dvou odlišných kultur: proti polské společnost, která přísně dodržuje rytířské zákony i humánní zásady křesťanství, stojí křižáci, kteří užívají kříže jen k maskování svých válečnických výbojů… Původní záměr, totiž šíření křesťanství mezi pohanskými slovanskými kmeny na východě Evropy, je v době děje slavného románu a filmu jen zástěrkou surové dobyvačné politiky řádu německých rytířů. Film vrcholí slavnou bitvou u Grünwaldu v roce 1410, kdy spojená slovanská vojska přivodila křižákům zdrcující porážku. Bitvy se zúčastnily vedle polských, ukrajinských a litevských vojsk i české bojové houfy vedené Janem Žižkou z Trocnova. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Zeby polska odpoved na Vavrovu husitku trilogiu ? Pri pozerani filmu som nadobudal coar z silnejsi pocit, ze na tom nieco bude. Aleksander Ford je mne dost neznamy reziser, tuna natocil ale slusny film s  tematikou strdoveku, konkretne kriziakov. kriziacke vypravy sa dotkli Polska len minimalne, ani jeden polsky kral  sa neucastnil kriziackych vyprav. Taxi ich zas a znovu zopakujem, ked uz som videl ten film : Prva Kriziacka vyprava 1095 - 1099, Druha sa konala 1147 - 1149, tretia 1189 - 1192, Stvrta Kriziacka vyprava 1 202 - 1204, piata 1217 -21, siesta  1228 - 1229 a konecna siedma regulerna kriziacka vyprava 1248 -54. Popri tychto siedmych riadnych kriziackych vypravach sa konali este kadejake krestanske zajeby typu Ludova kriziacka vyprava 1096, Norka 1107- 110, benatska 1122 - 1124. Mnohe aj  s cernoprdelnikmi na cele. Tato cast historie ma este bavi, hoci ako celok uz historia nie  : 77 % ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Standardní historický film své doby nese všechny znaky romantického uchopení historické látky. V českém prostředí by mu nejvíce odpovídal JAN ROHÁČ Z DUBÉ. Hodnotím-li film z tohoto hlediska, vyniknou více v tomto rámci historické znaky konfliktu přes více či méně prezentní uchopení postavy krále Vladislava I. -Jagiella. Bitva u Grunwaldu znamenala fakticky zastavení středověkého Drang nach Osten a v případě polského státu dočasný mocenský, územní, ale i hospodářský rozmach. Za připomenutí stojí i ve filmu zmíněná účast českých žoldnéřských bojovníků na polské straně. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Sienkiewiczove knihy sú veľmi dlhé, majú mnoho postáv a dejových línií. Preto chápem, že je ťažké natočiť po ňom priamočiary film. A tiež že ten film musí byť i dosť dlhý. I napriek tomu som pri Križiakoch mal dojem, že sa dá kľudne odseknú i hodina. Mnoho dialógov je tu prepálených a nikam dej neposúvajú. Chýba tu razancia, nejaký ťah na bránku. Pre neznalcov poľskej histórie môže byť príbeh navyše veľkou neznámou, budú sa v ňom hľadať ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Díky tomuhle filmu se ve svém dětstvím zaznamenal své jediné dvě záškolácké absence :o) Za komoušů v našem kině dvakrát týdně běžela takzvaná „Dopolední promítání pro důchodce“ (fakt, nekecám), kde si za symbolickou pětikorunu člověk mohl zpestřit den. V jeho rámci tam promítali i tenhle dvoudílný historický velkofilm, takže škola zkrátka šla stranou, já jako milovník dějepisu jsem neměl na vybranou :o) Následné poznámky v Žakovské knížce mě opravdu nevzrušovaly, hlavně že křižáci v bitvě u Grünwaldu dostaly nehorázně na prdel :o). Opravdu, pro milovníky historického žánru je tohle vydatná potrava, epicky rozmáchlá, výpravná podívaná se silným příběhem a pěknou bitvou na konci.____Jenom musím varovat před zdejší DVD edicí, která se u nás prodává a jejíž OBRAZOVÝ PŘEPIS JE NAPROSTO OTŘESNÝ (!!!) a vypadá jak ze stokrát šmirglem omleté VHS-ky, navíc ještě s bočním ořezem! Opravdu hnus, velebnosti……. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Typický produkt svojej doby realizovaný bez väčšej invencie a nadšenia, ktorý by potreboval aspoň seriál, aby sa doťahoval na svoju predlohu. Kniha je napriek svojej tendenčnosti výborná. Film je nielen pochopiteľne extrémne zhustený a skratkovitý, ale hlavne v prvej polovici pôsobí strašne umelo - ako niekoľko skupín okostýmovaných štatistov, ktorí sa presúvajú medzi dvoma-troma kulisovými lokáciami a vôbec nedokáže postihnúť rozmáchlosť predlohy odohrávajúcej sa v priebehu desaťročia na obrovskom území dnešného Poľska a Pobaltia. Čo by mali byť citové alebo emocionálne vyhrotené scény, sa úplne míňa účinkom. Zaujímavé postavy sú ploché figúrky. Dojem sa zlepšuje v druhej polovici vďaka väčšej časovej, priestorovej aj dejovej zovretosti, ale zdá sa, že všetky sily si tvorcovia šetrili na skutočne megalomanské finále, ktoré prekonáva zvyšok filmu o pekných pár obrnených konských hláv. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (3)

  • Kniha i film zmiňují v bitvě u Grunwaldu Janu Žižku. V bitvě u Grunwaldu roku 1410 jej historické anály zaznamenaly vůbec poprvé. (Kulmon)
  • Premiéra filmu byla v den 550. výročí bitvy u Grunwaldu. (Kulmon)
  • Rozpočet filmu byl 33 milionů polských zlotých. (Kulmon)

Reklama

Reklama