Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

rigby 

všechny recenze uživatele

Povedený klukovský film. Příběh s velkou lehkostí a nadhledem. Není to nic křečovitého, jako bývá u podobných filmů obvyklé. Jen mohli zůstat u těch klukovských příběhů a dětských lásek. Každé zaběhnutí do světa dospělých totiž ruší jinak plynulý a souvislý příběh a nastává nudný okamžik. A těch je tam bohužel dost. 3+ ()

kingik 

všechny recenze uživatele

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali, a to ani Eli Roth nevymyslí, jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40% ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-) ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy jsou vždycky tak nějak kouzelné. O tomhle snímku to platí beze všeho dvojnásob. Sama osobně miluju dětské filmy z 80. let, všichni byli přirození... hráli tak, že vlastně nehráli a jen byli. Děti v tomhle snímku toho byly příkladem. Běhání po venku, společná parta, která spolu chodí do třídy. Mají rádi svého učitele a chtějí s ním trávit čas. Člověka to zahřeje u srdce. Jan Hartl mi do role mladého a téměř začínajícího učitele seděl přesně, ačkoliv ho moc nemusím, tady mi nevadil a zahrál svoji roli geniálně. Upřímně mě překvapil. Všichni mě dokázali tak nějak strhnout a já díky nim film zhlédla jedním dechem. Některé momenty byly slabší, druhé to zase vykompenzovaly. Je to velmi milý snímek, na který se určitě podívám znovu už je díky jeho atmosféře dětských let. Můžu rozhodně doporučit těm, kteří mají kinematografii 80. let rádi minimálně tak, jako já. ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Moc hezké zavzpomínání na staré dobré časy. I když jsem o něco málo mladší a tak se mě popisovaná doba a příběhy ne zcela mohly dotknout, ale kdo by neměl podobné zážitky z klukovského věku? Vylomeniny, vylomeniny a vylomeniny. Jenže..dost z nich bylo dobře míněno a ne zrovna stejným způsobem pochopeno. Bohužel. Dospělí holt nedokáží myslet jako děti. Bohužel. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Ve filmu si zahrála Iva Hüttnerová coby učitelka hudební výchovy se svým synem Matoušem Rajmontem, který ztvárnil Fera Ondráčka. Slavná je např. jejich scéna při hodině hudební výchovy, kdy Ondráček neustále odmlouvá a učitelka jej pokaždé napomene, až to nakonec nevydrží a hystericky velmi hlasitě zakřičí jeho jméno. (farinelli77)

Reklama

Reklama