Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa. ()

joelly01 

všechny recenze uživatele

Jako dite jsem na podobne filmy poulila oci s velkou oblibou, ovsem nyni po sto letech me to nejak neuchvatilo. Na destive nedelni odpoledne k zehleni se to da, proste takovy sikovny prumer. Ty deti mi tam docela splyvali a Jan Hartl nikdy nebyl mym nejvetsim oblibencem. Ale neco malo z te detske poetiky me tak trochu chytlo, takze proc ne, ze? ()

Reklama

rigby 

všechny recenze uživatele

Povedený klukovský film. Příběh s velkou lehkostí a nadhledem. Není to nic křečovitého, jako bývá u podobných filmů obvyklé. Jen mohli zůstat u těch klukovských příběhů a dětských lásek. Každé zaběhnutí do světa dospělých totiž ruší jinak plynulý a souvislý příběh a nastává nudný okamžik. A těch je tam bohužel dost. 3+ ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Nebudeme se tady nalhávat, že máme tu čest s dalšími Pány kluky, ale já mám k Pětce z hvězdičkou, již od dětských let, specifický vztah. Téhle party jsem chtěl být členem, s touhle pětkou jsem chtěl trávit své školou nepovinné dva měsíce a ačkoliv jejich filmové dobrodružství je v pointě skromňoučké, tak v sobě kombinují prázdniny u Babičky na vsi, vůni Jižní Moravy, již zmiňované Pány kluky a svým způsobem i nesmrtelného Vikyho Cabadaje a jeho machry. Za mne určitě jeden z nejlepších, co se týče tuzemské "druhé ligy" propubescentních snímků. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Letní kino se natáčelo v obci Roštín. (M.B)
  • Natáčelo se na Hodonínsku v obci Čejkovice. Ve filmu je možné vidět cedulku Čejkovice národní výbor. (M.B)

Reklama

Reklama