Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

atmen 

všechny recenze uživatele

Ač jsem šel spát v půl třetí ráno, tak jsem si dal budíček na nedělní osmou hodinu. Chtěl jsem si u tohoto snímku zavzpomínat na své dětství, kdy mě tyhle filmy neskutečně bavily. Jsem rád, že vše zůstalo při starém. I nyní jsem se usmíval při příhodách party školáků. Zkrátka pohlazení po duši. To bude asi nostalgie či co... Jsem zvědav na které filmy budou vzpomínat dnešní děti. Na ty české určitě ne. Zřejmě Harry Potter :-( ()

Saesulkun 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl pro mě takovým malým zjevením. Představte si, že jsou osmdesátá léta a se školou chodíte do kina bez výjimky pouze na samé válečné filmy, nejčastěji sovětské provenience. A najednou přijdete se třídou pěkně organizovaně do kina, znuděně si posedáte a na plátně se objeví parta vašich pěti vrstevníků, kteří chodí do kina na úplně jiné filmy, školu berou s patřičným nadhledem a vy nestačíte zírat. Upřímně řečeno jsem do té doby snad ani nevěděl, že se takové filmy vůbec točí, natož abych je sledoval při školním promítání. Moc jsem nechápal, co se to vlastně děje a tenkrát jsem možná začal pomalu odhalovat, že všechno je jinak. Ani po letech si tenhle film nenechám ujít a musím říct, že s hodnocením nemám ani teď žádný problém, a to nejenom díky návodnému názvu, který jakoby byl vytvořen právě pro budoucí čsfd. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pětice nerozlučných kamarádů zažívá během školní docházky spoustu (ne)všedních příhod, které jsou jak humorného tak i vážnějšího rázu. Člověku se při sledování tohoto filmu vrací vlastní vzpomínky do minulosti. Občas jsem si říkal, že moje základka či gympl byly ve srovnání s těmito příhodami vcelku nudné. Zkrátka mile natočená oddychovka se sympatickým hereckým obsazením, která díky svému námětu nestárne. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Tohle jest takový stroj času. Jejda, to je vzpomínek.;-) Ale jinak jde o squellou věc, která v podstatě nemá chybu. Dokonce to není ani moc normalizační či jinak poplatné době. Velké plus. Mám moc rád cs filmy z 80tek, které jsou zvláště ve školním prostředí. Když jste to totiž zažili, nejde jinak.;-) ()

Endyis 

všechny recenze uživatele

Takovéto filmy pro mládež se dnes netočí... Žádná přiblbá agitační výchovná tendeční fraška, nýbrž normalní vcelku slušně udělaný dětský film, který má své kouzlo... Když to porovnám např. s takovým gymplem (kde člověka hlavní postavy neuvěřitelým způsobem serou), tak by snad pětka mohla vystačit i na pět, ale zas abych to nepřepískl, nechám to na těch čtyřech... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (13)

  • Ve filmu zazní také úvodní skladba ze seriálu Dobrá voda (od r. 1982). (M.B)
  • Film je natočen dle stejnojmené knihy Jiřího Jilíka, který popsal své zkušenosti během působení na základní škole ve Vlčnově. Postavy vycházejí z reálných osob. (Ganka)

Reklama

Reklama