Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

salahadin 

všechny recenze uživatele

SPOILERY! Velká škoda promarněného potenciálu. Ze začátku vcelku slušná atmosféra, dobrá hudba, ucházející Halle Berry, ale velmi brzy se film zvrhne v průměrnou duchařinu, kdy hrdinka získá průsvitného průvodce po stopách zločinů svého manžela. Film sráží mnoho věcí - scénář a konvenční režie. Nedivím se, takovýto scénář se ukočírovat nedá. Stokrát ohrané téma ztrácí kontury a ani slibný režisér nedokázal zázrak. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Producenti z Dark Castle se konečně vykašlali na remaky a přišli s původním scénářem. Žánr se nezměnil, ale scénář se natolik drží známých klišé, že by to klidně mohl být zase remake. Alespoň režisér umí vybudovat slušnou atmosféru a přidat pár lekaček, takže spolu s dobrými herci zachraňuje, co se dá. ()

Reklama

cukorek 

všechny recenze uživatele

NOT ALONE - nie je sám - odhalenie tohto vodítka, ktoré celý čas majú všetci pod nosom, stálo za to. Z tmavých ciel, prinášajúcich strach "sa cez kľúčovú dierku derie svetlo pravdy", ktoré efektívne odhaľuje všetky potrebné skutočnosti, ktoré menia zlú situáciu doktorky a všetko dostáva reálnejší obraz. Veľmi dobre padlo chvíľkové opustenie tmavých ciel a prenesenie k zvratovému odhaleniu, priamo na miesto činu a nie len ako spomienky a halucinácie pacientky. Napätie naďalej ostalo tieňom v pätách bezradnej ženy, keď sa tesne vyhla havárií, či dôsledne nasnímané momenty pri vstupe do pivnice a následné chodenie po dome. Počas celého filmu vládla adekvátna a dobre stupňujúca hudba, ktorá dokázala nabudiť atmosféru do chválitebných rozmerov. Škoda nevyužitého potenciálu dvojice R. Downeya a P. Cruz ,keď sa takmer všetky "stávky" vsadili na H. Berry, ktorá sa stala hlavnou výhrou. Nie, že by to zvládla zle, ale lepšie zapojenie zvyšných spomenutých hercov si tam viem predstaviť. Ukončenie mi pripadalo dosť unáhlené a tak sa nečudujem, že niekomu sa môže zdať film slabší a nevýrazný, ale mne to vyhovovalo, presne tým, že čerpá a zahŕňa niečo z thrilleru niečo z mystérie a hlavne to, že to nebola psychopatická ducharina. 80% ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Předně: nelituji ani jedné minuty, kterou jsem strávil u tohoto thrilleru. GOTHIKA pobavila, zaujala, párkrát vylekala... prostě svůj účel splnila. Ale pokud měla ještě vyšší ambice, tak je (alespoň v mém případě) nenaplnila. Bylo zajímavé sledovat střet racionálna a iracionálna (takové filmy já rád). Ale způsob předložení tohoto tématu ve mně vcelku nic nezanechal. Nedostalo se na žádné závěrečné kulení očí a hlášky typu: "Ty vogo, to byla síla!" Stejně tak se mi jen těžko překousávaly některé (respective: 2) dějové zašmodrchance. Shrnuto a podtrženo: Thriller, který neurazí, vcelku i potěší, ale jehož potenciál ("Miranda [musí] zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě." - viz oficiální text distributora) nebyl využit naplno. Exaktněji řečeno tak na 70 %. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mysteriózní byl pro mě na tomto filmu jeho název. Ano, proč se Gothika jmenuje Gothika. Vím, zní to dobře, tajůplně, to slovo je zkrátka kúl. Ale pokud bylo u Russelova snímku Gothic z roku 1986 pojmenování zcela oprávněné, u této Gothiky jde pouze o vábničku použitou pro její libozvučnost. Psychiatrická léčebna by se snad i dala považovat za jakýsi žalář, ale jakákoliv evokace citů prostřednictvím tohoto prostředí, potažmo prostřednictvím tohoto filmu, skutečně v žádném případě nehrozí. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Tržby ze severoamerických kin činily 59,7 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových dosáhl 141,6 mil. (NIRO)
  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 67. priečke rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (Zdroj: ČSFD)
  • Doutník na stole doktora mění svou pozici. (KucC)

Reklama

Reklama