Reklama

Reklama

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr na velmi ulítlé cestě pomalovaným autobusem s hosty a hlavně a parádními písněmi. Jedou odnikud nikam, ale rozhodující je tady pěkná hudba.
Po filmech Perný den (1964) a Help! (1965)z iniciativy Paula McCartneye, který se po smrti manažera Briana Epsteina v srpnu 1967 stal vedoucím souboru, Beatles natočili televizní film Magical Mystery Tour s mimořádně úspěšnými písněmi Hello Goodbye a All You Need is Love, ale zazní zde i Penny Lane a Strawberry Fields Forever. Pozoruhodné je obsazení hostů této podmanivé hymnické písně: All You Need Is Love: George Martin – piano, Mick Jagger, Keith Richards, Marianne Faithfull a další – vokály. Píseň Fool on the Hill vysoce oceňoval Leonard Bernstein ve svém pětadvacetidílném TV cyklu Koncerty pro mladé publikum (v ČT bylo uvedeno jako „Leonard Bernstein o hudbě"). Premiéra filmu o vánocích sklidila plno záporné kritiky, která „muzikál“ zákonitě proslavila.
Stejnojmenné gramofonové album vyšlo 27. listopadu 1967 ve Spojených státech a 8. prosince 1967 jako dvojité EP, obsahující šest písní, i ve Spojeném království. První strana alba je soundtrackem ke stejnojmennému filmu. Druhá strana pak obsahuje písně ze tří singlů, vydaných v roce 1967 (skladba I Am the Walrus se objevila jak ve filmu, tak jako B-strana singlu Hello Goodbye). Na prvním místě žebříčku v USA se album drželo osm týdnů a v roce 1968 Magical Mystery Tour bylo nominováno na Grammy za nejlepší album. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (86)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Nejzajímavější je pozorovat Harrisonův laxní přístup k tomuto bizardnímu televiznímu filmu. Faktem je, že Lennon měl jisté výhrady také, ale Harrison s McCartnym vedl několik sáhodlouhých diskuzí ohledně kvalit a smyslu celého projektu. Magical Mystery Tour je naprosto zbytečná věc a nemůže fungovat jinak, než jako fetiš pro zaryté fandy Beatles. Trapné, nesmyslné a bez konceptu – prostě úlet. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Bizardně teatrální autobusová linka strýčku Johna, Paula, George a Ringa jedoucí na trase LSD halucinace - situační satirická sofistika a zpět. Pro mne osobně, co se týče muziky, jedno z nejoblíbenějších období legendární kapely. The fool on the hill, I am the walrus, Hello goodbye, Strawberry fields forever………..pokud se budeme bavit o hudební stránce, tak pět hvězdiček by bylo málo. Co se týče dojmu z Magical mystery tour jako z filmu, tak……………….no asi jsme měl k večeři málo houbiček :D ()

Reklama

Robbi 

všechny recenze uživatele

U tohoto snímku si je potřeba uvědomit několik faktů: Především že Lennon a McCartney si začali uvědomovat, že Beatles už pro ně nejsou spoluprací, ale soupeřením. Dalším mínusem byl fakt, že Beatles chtěli být u všeho a nic pořádně neuměli, myšleno z filmařského hlediska. Natáčení provázely nedostatky, zamýšlená velkolepá květinová party či výlet vzal také rychle zasvé. Paul se až příliš začal cítit jako otec filmu, což dokazuje i jeho příhoda, že si zaletěl do Francie natočit scénu k The Fool on The Hill a "zapomněl" si s sebou vzít pas, peníze, ale i objektivy a filtry. To neúmerně prodražovalo výrobu a víc a víc otravovalo všechny přítomné. Moc se zachránit nedalo a myslím, že kdyby tenhle film neměl ve svém středu Beatles, byl by hodnocen jedním odpadem za druhým. Bohužel to byl experiment, který se nevyvedl, ale jak to tak bývá, písničky z něj přežily a staly se klasikou. Osobně bych viděl MMT jako školní ukázku toho, že vejce chtělo být chytřejší než slepice a nějak se to nepovedlo. ()

BrianStorker 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanoušek The Beatles, ale nemohu jen kvůli tomu dát plný počet bodů. The Beatles miluji a vyrůstal jsem na nich. Porovnám-li tento snímek s A Hard Day´s night, nebo s Help!, nemohu jinak, než hodnotit pouze písničky. Děj vlastně neexistuje, scénář také ne. Je to slátanina, kterou snad nikdo, kromě autorů, nepochopí. Písně plný počet, scénář a děj absolutní nula. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Psychedelický trip (berme trip v obou výrazech), který by ani Noe nebo Lynch nenatočil. Absolutně žádný děj, maximálně se tu jede busem z bodu 0 do bodu 0 a nějací kouzelníci ovládají tu atmosféru v tom autobuse. Je to i celkem experimentální a absurdní, ale mě to jednoduše nebavilo, naopak, hrozně mi to lezlo na nervy. Kdyby to mělo aspoň nějaký jednoduchý děj a šlo to z bodu A do bodu B, tak by to bylo snesitelnější, ale tohle pro mě bylo jenom úmorné šílené otravné nic. Jako jo, nějaký písně tam jsou hezký a jediná povedená "hláška" je, když tam tu průvodkyni asi čtyřikrát za sebou pozdraví a taky tam furt vystupují v polích a dělají závody s policií a nějakým knězem či kdo to byl, ale mě to prostě nebavilo ani náhodou a to mám experimentální šílenosti rád. Ale to se musí prostě umět a Beatles to nezvládli. Zlatá Žlutá ponorka... 2* ()

Galerie (14)

Zajímavosti (17)

  • Skladba „The Fool on the Hill“, která se ve snímku také objevila, vznikla v Paulově hlavě na základě skutečného příbehu společne s prvky fantazie. Po jednom bujarém večírku a požití lehkých drog se šel Paul s kamarádem brzy ráno projít na nedaleký kopec. Kromě jich dvou nebyl nikdo v okolí, až se najednou podle Paulových slov zjevil tajemný pán v černém kabátě. Řekl jim jen pár slov o počasí a než se nadáli, byl zase pryč. Do kopce ho neviděli přicházet a za pár vteřin by údajně nedokázal jen tak zmizet bez povšimnutí, protože z místa, kde se setkali, byl dokonalý výhled na všechny strany. Paul byl přesvedčen, že nešlo o sen, ale že se stali svědky zázraku. (kosticka7)
  • George Harrison i John Lennon byli od počátku proti natáčení filmu Magical Mystery Tour, ale podle vlastních slov měli pocit, že jej divákům tak nějak dluží. (ryccoly)
  • Scéna, kdy John Lennon tlusté dámě nakládá lopatou špagety, se zakládala na Johnově skutečném snu. (Morien)

Reklama

Reklama