Reklama

Reklama

Mé soukromé Idaho

  • USA My Own Private Idaho (více)
Trailer 1

Scott (Keanu Reeves) se živí, na protest svého původu z vyšších vrstev, prostitucí. Jednoho dne potkává Mikea (River Phoenix), mladíka, kterého k prostituci přivedla naopak potřeba vůbec nějak přežít. Jeho život komplikuje narkolepsie, nervové onemocnění způsobující naprosto nečekané kolapsy v těch nejnemožnějších situacích. Spříznění pocitem vyděděnosti mezi nimi roste přátelství, které je trochu jinak vnímáno homosexuálně zaměřeným Mikem. Jejich vztah je to jediné, co jim pomáhá najít sílu k vyrovnání se se svou minulostí a odvahu postavit se tváří v tvář realitě... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (138)

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I'm a connoisseur of roads. I've been tasting roads my whole life. This road will never end. It probably goes all around the world."     Dráma zaradená v zozname 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorá podľa mňa silne dopláca na to, že je nasilu pozliepaná z dosť nesúrodých častí (tri nedokončené odlišné scenáre spojené dohromady). Najmä tá časť s novodobým Falstaffom je sem značne nasilu našroubovaná, tá shakespearovská štylizácia tu na mňa pôsobí vyslovene rušivo. Na druhej strane musím pochváliť tú "road movie" časť s cestou do Talianska, ktorá ma ako jediná z celého filmu naozaj bavila. Evidentne mám podstatne radšej Gusa Van Santa ako komerčného režiséra, než ako režiséra pokúšajúceho sa o akúsi umeleckú avantgardu (podobným filmom je aj jeho Drugstore Cowboy (1989), kde sa takisto vyžíva v špáraní sa v dosť odpudivom prostredí narkomanov, zlodejov a ďalších kriminálnych živlov, či kadejakých úchylov). Toto dielo by sa dalo označiť za filmovú báseň o priateľstve a rebelantstve mladých ľudí a všeobecne o hľadaní si svojho miesta v živote. Môj celkovo mdlý dojem z filmu výrazne vylepšujú výborné výkony dvoch talentovaných hercov, Keanu Reevesa (Scott) a Rivera Phoenixa (Mike), oboch veľmi štýlových vo svojich rolách. Pri Riverovi Phoenixovi potom veľmi zamrzí, že kvôli jeho tragickej smrti v mladom veku nemohol svoj obrovský talent ďalej rozvíjať. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Patrně to má nějaké hlubší sdělení, mě ale minulo obloukem. Děj v podstatě neexistuje, první polovině vévodí psychedelické a pro mě zcela nepochopitelné pobíhání a skřehotání divných bezďáků (to má být asi ten Shakespeare), druhá část se mění v tu nejpodivnější road movie, kde mi nic nedávalo smysl, nemělo to žádný děj a logiku. Alespoň že to má fakt pěknou kameru. Bolestivý zážitek. 2/10 ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z kľúčových amerických nezávislých filmov 90tych rokov od jedného z jeho najvýznamnejších predstaviteľov. Idaho prekvapí svojou tabu témou a celkovým depresívnym spracovaním, ktoré sa nikdy neuchýli k zjemňovaniu alebo idealizovaniu situácie. Mnohých možno prekvapia sugestívne kvalitné herecké výkony mladých začínajúcich hviezd, okrem Phoenixa hlavne dnes prevažne komerčného Reevesa. Film má povesť nezávislej "bomby". Páčil sa mi, ale za "bomby" považujem iné snímky. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázně vystavěné a stylizované vyprávění o pubertálním hledání lásky a místa v životě, kam se vešlo lpění na vlastních kořenech i vzpoura proti nim, obětavé přátelství i cynická zrada, americké velkoměsto i italský venkov, pouliční realismus i debata oživlých kluků z plakátů, legendární Udo Kier interpretující svůj vlastní starší pokus o synthpopový hit stylem Modrý samet i král vágusů zhusta citující Falstaffa. Drzé, ujeté, křehké, autenticky lidské. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To si takhle jedu sérii filmů s Keanu Reevesem a přemýšlím, kde by mě ještě mohl nějak výrazně sejmout. Tady by to třeba šlo. Gus Van Sant podle mě připravil poctivej příběh dvou kluků, co se na ulici prodávají. Pro dva herce rozhodně vyslovenej filharmonickej koncert. Jenže River Phoenix je tady až nechutně slizkej. V tom nejlepším pak odpadne, za což může nemoc jeho filmové role zvaná narkolepsie. Prostě upadne zničehonic do kómatu a spí. Keanu na něj pak mluví. Skoro mi přijde, jako kdyby si v tyhle momenty se svým filmovým bráchou nejlíp pokecal. Všechno mu to vysvětlí, pak ho odklidí někam do křoví a druhej den si pro bráchu přijde, v lepším případě se nějak domů dostane sám. Brácha jak poleno, fakt. Gus Van Sant má drsný příběhy, ale musím říct, že málokdy mi to od něj sedne. Tady jsem to prostě nedal. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (15)

  • Scéna s táborákem se natáčela ve studiu. (aluna)
  • Během natáčení se Keanu Reeves, River Phoenix, Flea a Michael Parker (mimochodem inspirace pro postavu Mikea ve filmu) spolu s dalšími členy štábu nastěhovali do vilky Guse Van Santa v Portlandu, kde pořádali večírky tak živé, že se nakonec sám režisér musel na chvíli uchýlit ke známému, aby se vůbec vyspal. (aluna)
  • Název filmu je odkazem na jednu z písní B-52. (ČSFD)

Reklama

Reklama