Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saturnin je sluha, který se stane pánem svého pána. Mladý muž dobrého společenského postavení a vychování, trochu konzervativní, získá, ne vlastní vinou, sluhu Saturnina. Ten se de facto stane pánem svého zaměstnavatele a způsobí v jeho dosud poklidném životě řadu překvapivých zvratů a situací. Ty by se bez Saturnina daly těžko zvládnout. Už proto ne, že by bez něj pravděpodobně nikdy nenastaly. Saturnin je v Čechách pojmem již několik generací. V roce 1942 napsal spisovatel a novinář Zdeněk Jirotka (1911 až 2003) knížku s tímto názvem a od té doby byla vydána dvanáctkrát. Čtenáři ji milují pro její suchý humor, ne nepodobný "anglickému", množství parodií a nadsázky a zejména pro absurdní situace, do kterých uvádí svérázný sluha Saturnin celé své okolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (426)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Milé, pohodové a vtipné. Těžko uvěřit, že je film český, když se celou dobu tváří tolik anglicky. Většinu stopáže ovládá jemný homor, ale několikrát jsem i explodoval. Knihou jsem nepolíbený, ale hodlám vám uvěřit, že se adaptace vydařila. Jediné co bych vytknul je to, že jsem nesympatizoval s většinou herců a po technické stránce taky není o co stát, ale je vidět, že tvůrci věnovali veškerou pozornost pouze dialogům, které jsou vybroušeny, jako diamanty. Kde jinde zazní tolik českých přísloví v tak nečekaný okamžik. Já se prostě velmi solidně bavil a rozhodně nepamatuji kvanta českých komedií, u kterých bych se bavil podobnou měrou. Dávám zde horní hranici 3*. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Konzervativní společnost 30. let se podařila díky dobrému scénáři plnému trefných a distingovaně uhlazených dialogů, společně s přímočarým režijním tahem na bránu a skvělému hereckému obsazení navodit bezchybně. Škoda toho, že režisér Věrčák svým sedmadevadesátiminutovým přešlapováním na hraně minimalistického celovečerního filmu a sucharské televizní inscenace nedělního večera na ČT, dělá nehezký škraloup na formálním zpracování. Kdyby alespoň trochu přitlačil na výpravě, byl by jeho počin geniální směsicí starosvětského humoru vyšší společnosti, který tak v případě tohoto filmu zachraňují pouze herci, k nimž není námitek, zvláště u Oldřicha Víznera se jedná o mistrovský tah číslo jedna, jehož všeznalé glosování pobaví i cynického milovníka televizních estrád. Zde může chyby hledat jedině škarohlídský znalec Jirotkovy předlohy, ke kterým sice nepatřím, ale rozhodně se k nim v brzké době zařadím. ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Keď si predstavím podaktoré filmy z českej tvorby, ktoré dosahujú hodnotenie okolo úrovne 80%, pričom ich právom sledovatelia zaradili do kategórie "kultových", a potom si človek pustí niečo takéto, neostáva mu nič iné, ako položiť si otázku, či je chyba na strane vysielača (filmu), alebo prijímača (diváka). Ja si chybu odmietam priznať. Nič v zlom, ale ako ma má baviť snímok, kde sú postavy tak extrémne nezáživné, z osobnostnej stránky pôsobiace absolútne bez charizmy, kedy navyše forma spracovania pôsobí tak "lacno". Na čom sa mám smiať, keď jeden nevýrazný geg strieda druhý, kedy intelektuálny humor pôsobia viac trápne než vtipne. No a potom nech ťa baví námet. No hovno zlatá rybka .. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Zástupy fanoušků Saturnina se musely rekrutovat ze čtenářů předlohy. Jiné vysvětlení pro oslavné chorály u průměrného televizního snímku nemám. Humor prokládaný příslovími je až moc prkenný. S odstupem času se však obsazení ortodoxního fanouška první republiky Havelky jeví jako geniální tah. Hodně pomáhá i účast jedné z prvních porevolučních štěrbin, jejíž kvality ocenili nejen všichni členové skupiny Lucie. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Četl jsem knihu, viděl jsem seriál i film. Nemá cenu zde rozpitvávat detaily, kdo to nečetl nebo dokonce neviděl, je už teď mrtvý.___ Film je ze všeho nejhorší, protože je to v podstatě jen sestřih seriálu. Knížka úžasná, seriál taky. Pro mě asi nejlepší komediální filmové dílo všech dob. Edit: A ještě jsem také navštívil divadelní představení brněnského studia V - doporučuji. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Ondřej Havelka (Jiří Oulický) pojetí své role a její kontakt/kontrast s jeho vlastní povahou komentoval: "Dohodli jsme se s panem režisérem, že budu hrát co nejcivilněji. Jsem s dobou, v níž se film odehrává, spojován díky muzice, kterou zpívám a skutečně jsem do ní velmi ponořen. Řekl bych, že jsem ve vztahu k meziválečné kulutře jako 'zamilovaný badatel'. V okamžiku, kdy obléknu kostým, jse má vnitřní představa o vnějším chování tak jasná, že bych dalším hraním nějaké stylizace takzvaně zdvojoval informaci, a to je vždycky zbytečné a hloupé. V roli Jiřího Oulického jsem v podstatě Ondřejem Havelkou. Já jsem i v civilu plachý a tichý člověk. Máte-li pocit, že jsem na jevišti energický, je to tím, že sám jazz je vitální a energický. Proměním se až ve chvíli, kdy si obléknu frak a popřípadě i stepařské boty. V ten moment do mě vstoupí zvláštní exhibicionismus, který v civilním životě neznám a nemám." (NIRO)
  • Když sleduje při cestě k hausbótu Saturnin (Oldřich Vízner) Jiřího Oulického (Ondřej Havelka) dalekohledem, nese Oulický v ruce talíř s koblihami, které jsou poskládány do tří pater. Když však v dalším záběru přijde Oulický k Saturninovi, koblih jsou na talíři jen dvě patra. (David7)
  • Ve filmu Ondřej Havelka zmíní své civilní jméno. V lese na houbách pronese následující větu: „Například kolega Patočka od nás z banky jednou našel v listnatém lese Čirůvku havelku. (consuela1)

Související novinky

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Reklama

Reklama