Reklama

Reklama

Pád letu A800

  • Česko Černá skříňka (více)
Trailer 1

Mathieu Vasseur je pracovníkem Úřadu pro vyšetřování leteckých nehod, označovaný jako (BEA). Jeho manželka Noémie také pracuje v letectví, v komisi pro udělování centrifikací novým strojům. Jednoho dne dojde k letecké katastrofě, kdy spadne letadlo European Airlines Atrian-800 a zahyne všech 300 cestujících a 16 členů posádky. Šlo o let z Dubaje do Paříže a stroj se zřítil za krásného denního počasí v Savojských Alpách. Příčiny katastrofy nejsou známy a BEA pečlivě analyzuje černé skříňky letounu ve svých prostorách na letišti Le Bourget. Mathieu je nejprve z vyšetřování odstaven svým přímým nadřízeným Victorem Pollockem, který si nepřeje, aby se toho účastnil, ale když se Pollock ztratí a je dokonce hledán policií, je osloven přímo šéfem celé BEA Reniérem, aby se do vyšetřování pustil. Poslech hlasového záznamníku z kokpitu (CVR) - který zaznamenává rádiovou komunikaci, hlasy a okolní hluk v kokpitu  - ho nejprve vede k závěru, že do kabiny vstoupil islámský terorista a ten způsobit pád letadla. Tento závěr ho ale neuspokojuje, má pochyby a určité zvukové detaily ho vedou k podrobnému hledání jiné příčiny nehody. Jeho žena Noémie zatím opouští státní instituci a nastupuje přímo k výrobci letadel do Atrianu. Je to pro ní významný kariérní postup. Mathieu začíná s hypotézou o technickém selhání automatického pilota MND. Také se sám vydává do Pollockova domu na venkově, aby zjistil, zda jeho šéf na něco nepřišel. Také se snaží kontaktovat pilota, který měl s MND nedobré zkušenosti. Ten mu sice naznačí, že projekt stroje A800 byl uspěchán a jeho schválení nebylo zrovna čisté, ale pak se s ním odmítá setkat a vůbec komunikovat. Dostává se do slepé uličky. Před vyšetřováním ho varuje i jeho přítel ze studií, nyní majitel firmy Pegas Security, která zabezpečuje software pro letecké stroje, Xavier Renaud. Mathieu se však nenechá odradit, zvláště poté, co zjistí, že je sledován černým Mercedesem. Potřebuje zkontrolovat MND, jenže aby tuto operaci šéf posvětil, chce pádné důkazy... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (103)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Až neočekávaně povedený thriller. Pokud rádi sledujete seriál, který ukazuje jak se vyšetřují letecká neštěstí a jejich příčiny - Letecké katastrofy, tak tohle se vám bude rozhodně líbit. Hlavně první půlka filmu je svělá. Konec mi přišel už poněkud překombinovaný, ale zase to mělo správné napětí. Docela mne bavily ty rozporuplné myšlenky hlavního hrdiny. Na kolik je to všechno skutečnost a co už si sugeruji? Pokud pracujete se záznamem z černé skříňky, filtrujete různé jeho části a ruchy, můžete nalézt v záznamu lecos. Ale lze se o to jisto jistě opřít? Opřít natolik aby mohl padnout verdikt proč se zřítilo letadlo s 300 cestujícími na palubě? Neočekávaně povedená záležitost. Dávám za 4 zvukové záznamy z černé skříňky a opravdu důsledně až zase někam poletím na dovču přepnu hodinky i mobil na režim - letadlo .-) . Mimochodem, komu praktiky ve filmu přijdou přitažené za vlasy, dovolím si připomenou kauzu Boeingu 737 MAX-8... Tím ovšem nechci nikoho děsit a všem přeji nádhernou letní leteckou dovolenou někde u moře!  * * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Mám síce napozeraných mnoho častí Leteckých katastrof, ale toto bolo predsa len niečo úplne iné. Veľmi dobre pozerateľný thriller s neznámymi a predsa zaujímavými hercami, veľmi dobrou hudbou a predovšetkým napínavým, gradujúcim dejom. Tak som zasa po čase spokojný  s užitočne strávenými dvomi hodinami pred obrazovkou. ()

Reklama

Danikaa 

všechny recenze uživatele

Veľké prekvapenie tento film. Očakávala som niečo okolo 60%, no dostala som 100%. Však ako by už len mohol byť film o vyšetrovaní pádu lietadla zaujímavý a ešte aj dramatický. Dokumenty na túto tému totiž pravidelne  sledujem. Všetko je tu výborne spracované, úžasná hudba, perfektný casting, napätie od začiatku do konca, prekvapivý záver. Najradšej by som sem dala poriadny spoiler, ale budem ohľaduplná. Naozaj vydarený thriller. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Hned na úvod musím říct, že pro mě je tohle prozatím no.1 v tomto roce. Sice vidíme, že by se mělo jednat o drama, čož částečně i ano, ale za mě je to prostě skvělej mysteriozní thriller a na těch já prostě ujíždím. Frantíci si dali záležet a vsadili na né příliš obvyklé téma. Zvukový analytik pracující pro leteckou společnost dostane za úkol zjistit na základě nahrávky z černé skříňky příčinu letecké havárie. Ač se z prvopočátku zdá, že je vše jasné, vsadí na svůj instinkt a postupně začne rozplétat klubko lží a záhad, které dosáhnou nevídaných rozměrů. Je to nepříjemné, záhadné a napínavé. Děj má několik zajímavých zvratů a scéna na jezeře s celkovým koncem filmu je vynikající. Tlak 200 na 200 a jen čekáte jak to celé dopadne. ()

Cruchot 

všechny recenze uživatele

Přes všechny ty moderní serepetičky a postupy (když už nic jiného, ve filmu se dozvíte spoustu zajímavých věcí o vyšetřování leteckých nehod) to na mě působilo jako takový oldschoolový konspirační thriller ve stylu Romana Polanskiho nebo Sydneyho Pollacka. K tísnivé atmosféře přispívá především vynikající hudba. Zpětně vzato se ve většinu filmu zas až tolik superdramatického neděje, ale z nějakého důvodu jsem stejně byl napjatý jak struna a zvědavý, jak se to celé vyvrbí. Dějově tedy možná slabší, ale minimálně za závěr a Noémie, shlížející ve skleněné kukani jako bohyně pomsty, čtvrtou **** ještě přihodím. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (6)

  • Natáčalo sa na viacerých miestach vo Francúzsku, predovšetkým v Paríži a okolí počas jesene 2017. (MikaelSVK)
  • Aby sa Pierre Niney lepšie pripravil na svoju rolu, niekoľko týždňov sa pohyboval medzi agentmi leteckého vyšetrovania (BEA): "Našiel som tam nakoniec vyšetrovateľa s podobným profilom ako Mathieu. Robil som tam istý druh novinárskej práce: Sledoval som ho, rozprával som sa s ním a žiadal som ho o povolenie nakrúcať ho, aby som sa mohol inšpirovať jeho gestami, jeho spôsobom práce, rýchlosťou práce. Práca s akustikou je veľmi technická, bolo dôležité vedieť túto činnosť celkom presne reprodukovať.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama