Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dlouho tady nebyl film, jehož existence na tomto světě by byla zbytečnější. Kouzlo originálu je samozřejmě absolutně pryč, protože První oběť nemá naprosto nic, čím by mohla překvapit. Isabelle Fuhrman je sice opět excelentní a Esther si užívá, ale na deset let prostě už většinu času opravdu nevypadá a to, jak se to tvůrci snažili zakrývat, působilo občas směšně. Její výkon jsem si ovšem od začátku do konce užíval, protože na své démoničnosti a psychopatickém módu prostě Isabelle neztratila naprosto nic. Docela se mi líbila i první polovina filmu - atmosféra byla více než sympatická a Esther jela bomby. Jenomže poslední půlhodina už byla docela mimo. To, co se dařilo do té doby budovat, se poměrně rychle rozpadlo, psychologie nefungovala, atmosféra byla ta tam a protože jste viděli jedničku, je vám stejně jasné, jak to dopadne, takže tutam je v tu ránu pryč i veškeré napětí, jen Esther pořád jede bomby. Jednička je pořád luxusní film, rád si ji kdykoliv zopakuju, ale tohle znovu vidět nemusím. Ale Isabelle je prostě boží. 55 %. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Věřím, že po Orphan (2009) klesl počet adopcí. Od pokračování jsem si toho ale už moc nesliboval. Jelikož moment překvapení (alespoň pro diváka) je už nenávratně v prdeli. Čekal jsem ale přinejmenším průměrnou nervydrásající podívanou která pojede v x krát viděných kolejích. K mému překvapení ale po necelé hodině přichází zvrat, kterej se mi zdál být ale hodně přitaženej za vlasy. Tahle dějová klička je hodně nešťastná a sráží (v mých očích)film do kolen. Co se dělo dál už mi tak bylo úplně fu(c)k. Za mě naprosto zbytečný  pokračování/prequel. Případné další trampoty téhle 31leté siroty už raději vynechám. Hodně slabý 2 hvězdy. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Esther is Back! Prequel samozřejmě nedosahuje kvalit kultovního originálu a byl to předem prohraný boj, ale i tak musím uznat, že jako psychothriller to funguje relativně solidně. William Brent Bell po The Boy natočil svůj druhý nejlepší film a snaha se mu upřít rozhodně nedá. Sledujeme Leenu Klammer, která uteče z ústavu ( docela slušný masakr hned na úvod), která se chytře infiltruje do jiné rodiny a vydává se za jejich ztracenou dceru. Vizuálně to působí béčkově, ale až tak mi to nevadilo. Herecké výkony jsou ucházející a celá ta rodina je poměrně dost zvrácená, což se mi zamlouvalo ( některé dialogy jsou nečekaně dost ostré). Hlavní zvrat, který příjde v první polovině je šikovně vymyšlený a celý film okamžitě nabere jiný podtón a psycho atmosféra se hezky stupňuje. Filmu trochu kazí fakt, že jde o prequel, takže víme, že Esther se nic nemůže stát. Gore mohlo být výživnější, ale o to tu až tak nešlo. Já se bavil, byly tu prvky, které se mi hodně líbily, některé věci mohly být naopak lepší, ale ve výsledku převládá spokojenost. Lehký nadprůměr. 65% ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

První Orphan je pro mě jeden z nejlepších hororů vůbec, takže jsem se těšil. Tedy jen do doby, než jsem zjistil, že to má být prequel. A co k tomu teď říct. Jako samostatný film by to bylo docela dobré. Ale je tu velké ALE: ten film měl být natočen maximálně rok po prvním filmu. Teď už je to tak pozdě, že to mírou opožděnosti překonává i Saxanu a lexikon kouzel. I když je Isabelle Fuhrman moc pěkná, vypadá na svých 25 (nebo i víc), ale rozhodně ne na 12. Konkurs na film "V síti" by určitě nevyhrála. No a teď s takovou herečkou natočíte film, kde ji vydáváte za 12letou holčičku, a všechny postavy ve filmu jí to bez mrknutí oka věří (dokonce i rodiče té opravdové ztracené holčičky, za kterou se vydává - to nepoznají vlastní dítě?). Uděláte jí culíky, oblečete dětské šatičky a optickými triky (ve stylu scén s hobity v LOTR) ji uděláte o polovinu menší. Výsledek je fakt creepy._______ Twist v polovině filmu je sice originální, ale už tak hloupá zápletka se stane ještě hloupější._______ Viděno v Sintře (do 46. minuty) a v Lisabonu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Druhý díl Orphana časově předchází dílu prvnímu a já si neuměl představit, že to bude fungovat. Protože z dítěte Isabelly je už dávno dospělá Isabella. A zatímco v jedničce malá holka hrála dospělou ženskou, která předstírá malou holku, tak teď měla ta samá herečka, už dospělá, hrát ještě mladší dospělou ženskou než v jedničce (před třinácti lety!), která předstírá ještě mladší malou holku... sakra nějak se do toho zamotávám...  No jak může sakra dospělá ženská přesvědčivě hrát malou holku? Ale ono to kupodivu fungovalo. Díky sexy diblíkovité Isabelle, díky šikovnému rejžovi, střihači a taky samozřejmě díky tomu, že se divák dobrovolně nechá balamutit, i když ví že je balamucen, protože chce být balamucen. Jenom si říkáte, že je fakt málo pravděpodobné, aby vlastní rodiče po pouhých čtyřech letech nepoznali svoje dítě. No a když už tedy na tuhle hru režiséra s divákem přistoupíte, tak někdy po polovině pak přijde tak nečekaný "WTF" zvrat, že vám povisne čelist a do konce filmu už žádný dílčí nesmyslnosti řešit nebudete, protože odevzdaně přijmete fakt, že scénář je nesmyslný zgruntu celý. Samozřejmě snad nemusím podotýkat, že tohle byl přesně můj šálek thrilleru a jelikož mě bavil ještě o chlup víc než jednička, nezbývá mi než zaokrouhlit nahoru. +90%. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Aby se Isabelle Fuhrman co nejvíce podobala Esther z předchozího Sirotka (2009), pokusili se jí tvůrci „omladit“ kombinací make-upu, souborem triků a prací s hloubkovou kamerou. Navíc měl štáb k dispozici dvě malé dublérky. (Robbi)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama