Reklama

Reklama

Sirotek: První oběť

  • USA Orphan: First Kill (více)
Trailer 1

Příběh zlovolné dívky Esther z hororu Sirotek dostává novou kapitolu. Vyšinutá žena Leena Klammer je pro dobro světa zavřená v ústavu pro duševně choré kdesi v Estonsku. Vysoce inteligentní, promiskuitní Leena je zlo v lidské podobě, trpí řadou psychických poruch a ve svých třiceti letech vypadá jako dítě. Jednoho dne se jí brilantním způsobem povede z blázince utéct a rozhodne se naplnit svůj neméně perfektní plán. Vydává se do Ameriky, kde se vydává za ztracené dítě Esther ze zámožné rodiny. To se jí podaří, ale její zmanipulovaný a vysoce spokojený život obyčejného děvčete se nečekaně zvrtne. Esther je následně vhozena do nervy drásajícího souboje se svou novou matkou, která je připravená udělat cokoliv a svou rodinu před vražedným dítětem ochránit. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (204)

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Tvůrci pochopili že je naprosto zbytečný zkoušet v sequelu (tady v prequelu) po hromadě letech navodit tu stejnou atmosféru, či zkusit dát copy paste a jen to přenést na to co se stalo před jedničkou. Místo toho aby se vykrádali, tak nám tu dali vtipnější, více "self-aware", ale i tak dost atmosférický prequel. Kamera, hudba, nasvícení a celkově režie je tu zmáknutá skvěle a i jak si to občas hravě hraje s některými tropami duchařským horor klišé apod. Fakt ten film vypadá skvěle a herecké výkony jsou taky fajn, hlavně Isabelle Fuhrman, ta herecky vyzrála a předvádí tu ještě lepší výkon než v jedničce. Co je ale na celém tomhle filmu to best, je zvrat uprostřed filmu, který mi sedl prostě neskutečně. Takže jo, fakt super, jsem rád že si uvědomili že když už herečka z jedničky zestárla, tak že nemá cenu se brát moc vážně a upustili uzdu, díky tomu tu má Esther i docela pár vtipných hlodů! ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo lepšie nežby som od tohto pokračovania čakal, stále však rovnako zbytočné. No čo čakať od filmu, ktorý diváka klame už svojim názvom. Napriek tomu, že sa jedná o prequel, tak k samotnej prvej vražde (First Kill) Esther tu totiž vôbec nedôjde a stretávame ju už ako obávanú vrahyňu zatvorenú v cvokhause. Esther je však dostatočne zaujímavá postava a samotný úvod slušne atmosférický, nekompromisný aj správne brutálny. S pribudajúcimi minútami sa z tohto pokračovania stane síce dosť za vlasy pritiahnutý psycho thriller s až groteskne uletenou zápletkou (ale nič čoby sa na poli hororu nedalo neospravedlniť), ale vďaka slušnému tempu bez problémov sledovateľné. Bol som rozhodnutý udeliť tri hviezdičky, lenže potom príde samotný záver na streche domu a to je pravdepodobnejšie ten naj-anti-klimatickejší záver všetkých čias a ukážkový príklad ako poslednými desiatimi minútami zmariť celý film. Namiesto akéhokoľvek vygradovania tak First Kill vyústi do otravne sentimentálneho, nelogického a absolútne nenapínavého ničoho. Škoda. Ako jednohubka však neškodné, hlavne ak nie ste žiaden extrémny vyznávač kvalít prvého filmu. CELKOVO: 5/10 ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem spíše nepovedenou kopii původního filmu, ale zvrat mě příjemně překvapil. Estherka si vše dokonale naplánovala, jenže člověk míní a okolnosti mění. Samozřejmě jsem čekal větší masakr, ale pár scén nakonec nebylo vůbec špatných. Když pominu události na střeše, tak jedna z nejlepších se odehrála v kuchyni. Zajímavý byl i nápad v ateliéru s dvojí vrstvou na obrazech, to se mi líbilo. Fuhrmanová v roli dívenky dala filmu ještě větší rozměr bizáru, než tomu bylo před lety. A pak ubodání. Jasně, nešlo o šokující gore, ale krve dosti...takže tak. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

první Orphan se mi svého času hodně líbil. Měl výbornou pointu a skvělou Isabelle Fuhrman, která ve svých dvanácti letech - spoiler - zvládla výborně zahrát dospělou ženu hrající si na dítě. Teď tu máme dospělou Isabelle Fuhrman, o které víme že je dospělá a vidíme proč si začala hrát na dítě. Problémem je, že to nefunguje až tak dobře, protože prostě Isabelle už je velká holka a věřit jí "dvanáctku" je mnohem složitější než jí ve dvanácti věřit třicítku. Rozjezd je navíc dost vlažný a Estheřin únik z léčebny až moc jednoduchý. Naštěstí pak kolem poloviny přijde zvrat, který není úplně špatný a paradoxně donutí diváka fandit spíš Esther. Závěr plný digiplamenů už je pak zase spíš vlažný a na výš než plus mínus průměr to nestačí. Nejsem si navíc úplně jistý protože si jedničku moc nepamatuji, ale přišlo mi, že tenhle prequel jí v určitých věcech protiřečí (minimálně co se týká historie "Esther")...60% ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Už po prvních 20 minutách, kde „malá holka“ naprosto bezproblémově umlátí urostlého dozorce a kde otec nepozná svou zmizelou dceru a bez povšimnutí jakýchkoli rozdílů vezme do domu 30letou vražedkyni s jiným přízvukem i vzhledem a vráskama a pokládá ji za svou Esther, se mi chtělo film bez váhání vypnout - takový logický shitfest jsem totiž už dlouho nezažil. K mojí smůle jsem to neudělal a odvážně si film pustil až do konce. Na jednu stranu zvrat vysvětlí některé původní logické díry, na druhou stranu bohužel ne všechny a pořád je ve filmu kupa nesmyslů. Ruku na srdce, obsadit 25letou herečku do role 10letého dítěte je samo o sobě úlet, Esther přehrává, všichni se chovají jak dementi, logika jde v celém filmu úplně stranou a je vidět, že jde jen o nasílu tlačené pokračování snažící se těžit z nostalgie prvního dílu. Zvrat jsem přečetl 20 minut dopředu, je stejně nesmyslný jako zbytek filmu a ve výsledku je to vlastně úplně jiný film než původní Orphan. Zvláštní a zbytečný film bez nápadu i atmosféry a ačkoliv se dal nuceně přežít, asi bych ho úplně s klidným svědomím vynechal. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

Související novinky

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

Srpen se ponese v duchu velkých premiér

01.08.2022

Měli jste pocit, že letošní léto bylo, alespoň co se nabídky v kinech a na streamovacích službách týče, doposud poněkud chudé? Pak vás nejspíš potěší zpráva, že srpen v tomhle směru ledacos napraví.… (více)

Reklama

Reklama