Reklama

Reklama

Bouřlivé víno

  • Československo Búrlivé víno
Československo, 1976, 128 min

Předloha:

Jan Kozák (kniha)

Kamera:

Josef Illík

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Božidara Turzonovová, Jiří Vala, Čestmír Řanda st., Slávka Budínová, Eva Hudečková, Jaroslav Moučka, Zdeněk Kryzánek, Rudolf Jelínek (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Film Bouřlivé víno byl zasazen do roku 1968, kdy se předseda JZD Janák (Vladimír Menšík) ve fiktivní jihomoravské vísce Pálavice postaví plánům několika chamtivých vinařů, kteří v touze obchodovat s vínem na vlastní pěst naletí chytrému podvodníkovi. (Bohemia MP)

Recenze (163)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Bouřlivé víno, aneb jak nám v létě 1968 několik jasnozřivých vinařů na jihu Moravy zabránilo kapitalistické kontrarevoluci. Vždyť šlo přece jenom o peníze! Zajímavé je, jak všechny tyhle nařízené snímky byly neskutečně nudné. Měly totiž přesné zadání, od kterého se nešlo odchýlit, i přes tenata všudypřítomné cenzury si mohly jiné typy filmu dovolit o maličko víc. Vzpomněl jsem si při sledování na jakousi anketu, kde srovnávali někteří herci normalizačních zábav dnešní, odpadové počiny, například telenovely. Rudolf Jelínek se nechal slyšet, že tyhle naše výtvory byly vždy o hodně lepší. Jako kdyby doopravdy nevěděl, že je jedno, jestli je nepodarek z Venezuely nebo Československa, jestli obsahuje vypjaté dialogy o lásce nebo bagatelizuje významné historické události určitého státu. Sračka zůstane sračkou. Za civilního Vladmíra Menšíka a širokoúhlé záběry té naší Moravěnky (ha ha) dávám 10%. ()

Pavelpi 

všechny recenze uživatele

První díl trilogie o víně a vesnici Pálavice se odehrává v roce 1968.Ukazuje naivitu tehdejších „podnikatelů“ a tzv.rozumnou politiku strany.Film je směrován tak,aby zvítězili ti dobří – komunisté.Pokud pominu tyto excesy,je to velmi dobrý film,hlavně v hereckém obsazení (Menšík,Janžurová,Vala atd).Myslím si,že vystihuje tehdejší život a představy lidí. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Hezky politický a tendenčně dogmatický pohled na moravskou vísku v pražském jaru. Komunista Janák to vždy vyhraje. Paní Hudečková je pěkná kurva a komunista Vala krade rádia ve Vídni. A pak ten lumpík podvede nejen Pálavické jezedáky ale i Řandu a již zmíněnou kurvu Trejtnarovou tedy Hudečkovou. VB to ale odhalí. Najdou značky! Krásná a profesionálně natočená píčovina z rudých dob..Škoda, že se Janžurka vážně nevysvlíkla...tenkrát vypadala šik! ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Burčák mám, na rozdíl od tohoto filmu, rád. Ne že bych schvaloval podnikání po česku (i zde je útrpně i sebekritikcy podvodník stejně čech), tahle zemička je celá nakřivo a jediný rozdíl mezi námi a afrikou je v tom, že se tu nestřílí, ale okrádá a podplácí s úsměvem..Ten montérkovsko strukturovaný společenský systém zalezl i do filmového projevu, všude je to jen o kolektivním myšlení, kolektivním přístupu, kolektivní sebekritice, kurva to byla doba...i ty hajzly stavěli jako boxy bez dveří, abychom srali kolektivně. Takže dobří herci, zbytek ideologická příručka KSČ, lezlo mi to na nervy tehdy, teď se na to dívám s úsměvem a divím se, co jsem tu vlastně v té době pohledával. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jako politické školení mužstva už to nefunguje a to, co zůstalo, je překvapivě snesitelná pohodovka. Černobílé charaktery jsou až pohádkově jednoduché, ideologické žvásty se dají poměrně snadno odfiltrovat a ignorovat, těch pár trapných okamžiků přehlédnout a zbytek je taková nenáročná nostalgická dobová zábava o vínu, venkovské idylce, dobrých lidech, o malých neškodných podvodnících a šizuňcích. Místy je to ve své podstatě dokonce překvapivě aktuální, protože lidé se nemění. Jen rekvizity a slovník. Herecké výkony většinou příjemné, Menšík, který se i s takovou roli dokázal popasovat se ctí, je skvělý a jako poctivý vášnivý vinař nezapomenutelný. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (19)

  • Celá trilógia bola nakrútená na príkaz vtedajšieho riaditeľa Barrandova doktora Fáberyho. (Raccoon.city)
  • Filmový národní výbor v Pálavicích je ve skutečnosti kulturní dům a obecní úřad v obci Vrbice (okr.Břeclav). (hippyman)
  • Když si Kozákovou knihu přečetl scenárista Miloš Macourek, volal režisérovi Václavu Vorlíčkovi s tím, že se budou muset zastřelit, protože s tím se nic nedá dělat. Jan Kozák byl považován za jednoho z nejhorších dobových spisovatelů. (sator)

Reklama

Reklama