Reklama

Reklama

Král sokolů

  • Slovensko Sokoliar Tomáš (více)
TV spot

Obsahy(1)

Královský sokol, co hrdě létá v modrých výškách nad hřebeny divokých hor, učaroval hradnímu pánu Baladorovi. Kdo toho sokola chytí a vycvičí, ten dostane zámek na Dunaji… Nechme se společně zavést do středověku, do prostředí krásných, ale divokých hor, kde žije čtrnáctiletý Tomáš (B. Holiček) se statečným srdcem, v němž se právě probouzí doposud nepoznaný cit i touha po svobodě a volnosti. V lesích pod hradem mocného Baladora (J. Kukura) žije společně se svým otcem (V. Jedlovský), panským podkoním, dědečkem Metodějem a sestřičkou Agátou klidně až do chvíle, než otec tragicky zemře. Proto musí odejít prosit o práci na hrad, kde právě probíhají zásnuby Baladorovy dcery, půvabné Forminy (K. Jandová) a mladého šlechtice Ostrika (J. Žvásta). Nechtěně se zaplete do intriky, kterou připravil zlý Iver (J. Langmajer) svému odvěkému rivalovi, sokolníku Vaganovi (W. Kownacki). Ten je pomluven a musí prchnout. Má ale za spojence Tomáše, který rozumí řeči zvířat a ptáků a zná nejedno tajemství přírody… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (155)

Joker2811 

všechny recenze uživatele

Pro mě je Král Sokolů jedna z mála povedených pohádek od roku 2000. Ať už jde o herecké obsazení, příběh nebo prostředí, je pohádka propracovaná velmi působivě. I když je příběh poměrně jednoduchý, tím, že Tomáš rozumí řeči zvířat, získává nový rozměr, který se již mnohem více blíží pohádce. Určitá střídmost pokud jde o kostýmy doplňuje prostředí hor, kde lidé nežili v přepychu a drží linii typicky pohádkového - chudý chlapec a princezna (urozená dáma). Zároveň však nenechá příběh spadnout do klišé, kde by "chudák k bohatství přišel". Král Sokolů rozhodně stojí za to, a to i několikrát. 80% ()

Puerdraco 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že tato pohádka byla asi posledním dílem p. Vorlíčka, na které se dalo koukat a nutno podotknout, že z pohádkové tvorby uplynulých dvaceti let je to silný nadprůměr. Ve snímku jsou skutečně nádherné přírodní scenérie, zvířatka, idylické sekvence ... vše ostatní pokulhává. Navzdory tomu všemu hodnotím nadprůměrně, snad z nostalgie. :o) Mimochodem, představitel Tomáše (Braňo Holíček) měl našlápnuto na nadějnou kariéru, ale taky jaksi pokulhává. Povídka J. C. Hronského je rozhodně zajímavější, doporučuji přečíst. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na Štědrý den to s pohádkami na českých televizích bylo nějaké na štíru. Zkusil jsem tedy slovenskou Jednotku a ejhle, rozjela se tam tato výpravná pohádka Král sokolů. Škoda ale, že na onu výpravnost, vypadá neuvěřitelně televizně. Prostředí nádherné, o tom žádná. Příběh už trošku slabší, to si přiznejme. A herecky? Pořád přemýšlím, jestli ten oboustranný dabing filmu spíš neuškodil, než nepřidal. Koukal jsem na to ve slovenštině a Jirka Langmajer tu zněl děsně divně. ()

Nick321 

všechny recenze uživatele

Ó, tak tohle se povedlo. :-) Krásná dobrodružná pohádka, jejímž hlavním hrdinou není žádný tuctový chrabrý princ, avšak ještě relativně malý kluk, syn koňáka, kterého hned začátkem příběhu roztrhají vlci. Juraj Kukura se zde zhostil role poměrně drsného a obávaného feudála Baladora. Jiří Langmajer zde hraje prvotřídního antagonistu, role mu též sedla. Celý film je zasazený do nádherné přírody, divák se dozví například něco o sokolnictví nebo o tom, jaký asi přibližně byl život kmána ve středověku a že to rozhodně nebylo žádné peříčko, byli schopni za rozbitý džbán o vás na pranýři přerazit hůl. "Dědo? Bolí to když někoho bičují?" - "Bolí" - "A kdyby někdo něco udělal Perunovi, kolik ran by dostal?" - "Ani jednu. Toho Balador uškvaří zaživa". Děj je vesměs akční, nabitý útěky, ukrýváním se před dráby, lumpárnami, ačkoliv najdou se tam i romantické chvilky. Nechybí zde ani humorné scény jako například domino efekt, začínající peříčkem a končící zabláceným Tomášem, který na voze řízeném splašeným koněm doslova vtrhne na narozeniny dcery obávaného pána Baladora. Konec se mi moc líbil, tak to mělo dopadnout. ()

maoc 

všechny recenze uživatele

Fádní, nudné, křečovité, šablonovité, bez emocí, diletantské. Nenašel jsem snad žádnou věc, kterou bych označil kladně, včetně herců. S jedinou výjimkou, a tou je krásná slovenská příroda. Ovšem to není zrovna zásluha autorů, vybrat si hezké exteriéry umí snad kařdý křupan. Vrchol trapnosti byl, když v roli sokola vystupuje celou dobu raroh a jednou v letu jsem pro změnu viděl siluetu káněte. Další tupostí byl útok vlčí smečky na usedlost. V létě. Když už filmaři chtějí natáčet se zvířaty, měli by to udělat pořádně. Dokoukal jsem to někam do poloviny a přepnul. ... Po letech a mnoha pohádkových zklamáních bych k tomuto filmu mohl být shovívavější. Ale nebudu. Snad po dlasim shlédnutí... takže nebudu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (19)

  • Exteriéry sa natáčali na rôznych slovenských lokalitách ako Krásna Hôrka, Orava, Súľov, Turiec, Vysoké Tatry. (Smok)
  • Do filmu sa nakoniec nedostali všetky zvieratá, ktoré predpisoval scenár - napr. Tomášovým dôverníkom pôvodne mal byť plch, ale ukázal sa ako absolútne neudržateľné a nekontrolovateľné zviera. Nahradila ho kuna. (krasomama)
  • Rozpočet filmu 1 mil. SK. (Smok)

Reklama

Reklama