Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí posezení u vína, tentokrát s počítačem. Film Mladé víno byl natočen v přímé závislosti na divácky úspěšné předchozí dva: Bouřlivé víno a Zralé víno. V komediálně laděném příběhu je důležitým aktérem počítač, kolem kterého se vlastně točí všechny události. Je spolehlivý, výkonný, ale nevyužitý. Jeho další budoucnost je tedy v rukou těch, kteří s ním zatím neumějí zacházet. Opět s hereckým koncertem Vladimíra Menšíka. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (108)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Trojka je najslabsim clankom trilogii, a rovnako je tomu aj v tejto trilogii Bourlive Vino- Zrale Vino - Mlade Vino. V tomto tretom dieli ide o kupu PC, a vsetko sa toci okolo tejto zalezitosti. Dialogy, herecke vykony, dej. Z celej trilogie je tu vsak asi najviac normalizacneho balastu : prikazy zhora sa nekritizuju, len sa bez akehokolvek odvravania preberaju a povazuju sa hned za genialne a dokonale. Len ich slepo vykonat. Ak sa predsa len objavila kritika, tak len u nizsie postavenych kadrov : v roku 1986 bola normalizacia stale v plnej sile a naplno uradovala. Reziser Vaclav Vorlicek si preto nechcel pohnevat normalizacnych sudruhov a KSC. Z hereckych vykonov vyzdvihujem opat pana Mensika, ktory ma vyraznu herecku oporu : Turzonovovu a Sovaka. K tomu ked sa pripocita fascinujuca atmosfera Juznej Moravy a rezia Vaclava Vorlicka, tak na svete je hned sympaticky film, rovnako ako aj sympaticka vinarska trilogia. Akurat vidno, ze poniektore dialogy boli prednasane s utrpenim a nie s radostou. A na hercoch bolo vidno, ze tie dialogy su nuteni si vytrpiet. No nic, normalizacnu tvorbu mam totiz stale rad, ale na prve dva diely to uz kvalitativne nema. 10 % ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Slabé a nevýrazné završení vinařské triologie. Nevrací se ani poezie moravských vinných polí z prvního filmu Bouřlivé víno, dost se vytratil i onen humor přítomný v dílu druhém. Žít v té době a vidět tohle v tom roce 1986, šel bych s hodnocením patrně ještě níž. Jistou zajímavost nebo atraktivitu dodávají filmu ani ne tak Menšík se Sovákem, jako především dokumentární hodnota kolem zavedení prvních počítačů do pracovního oddělení v polnohospodařské oblasti. U nás asi vždycky přítomný smysl pro různé žertíky se objevuje i v rámci prvních prác běžného českého lidu s počítačem. To sice když dva mladí lidi si prostě z legrace přidají do databáze s přehledem družstevního dobytka záznamy o svých holkách :o), což se zjistí shodou okolností během návštěvy zahraniční exkurze při vyfiltrování nejstarší "krávy" v databázi :-)). Zvyšek dějové linky kolem drobných podvodů v JZD a pokusů o rozkrádání socialistického majetku už v roce 1986 moc nového nepřináší. (50%) ()

Reklama

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl JZD trilogie přináší téma využití počítačů, stařecké demence a výměny předsedy JZD. I když se snad jedná o nejsušší příběh z trilogie, film má příjemnou nostalgickou atmosféru konce 80. let. Nenapadá mě, co na tomhle díle speciálně vypíchnout, sympatičtí Abrhám ani Andrlová nepřekvapí a Sovák hýřil replikama už v minulém díle a ve filmu snad kromě pár poznámek Menšíka není žádná komunistická propaganda, škoda... Je to ale solidní filmařina, jako vždy, ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Poněkud tristní podívaná. Bronislav Poloczek se po vzoru bratrů Mašínů snaží rafinovaně zevnitř rozložit družstvo, ovšem je odkázán do patřičných mezí vysoce uvědomělým Menšíkem, Abrhámem, Andrlovou a Sovákem, který má sice sklerózu jako trám, ale přesto nikdy nezapomene, která strana barikády je ta správná. Ach jo. ()

Dimo 

všechny recenze uživatele

Sódruzi, to by bylo, aby nebylo kvalitního socialistického člověka, co to s náma myslí tak dobře, na všecko dohlédne, sem tam prohodí nějaký ten politicky korektní vtípek, že, přidá konstruktivní kritiku a i na tu lásku, v onom zarputilém budování socialismu zbude. Sice k sobě muž a žena čuchnou až po výměně kopy levicových názorů a schovaní za kytkou šeříku, ale co, na to není čas, když vám pořád někdo hází klacky pod nohy a krade eN Dé na traktora ze skladu. To se pak těžko buduje sódružky! No ale my se nebojíme ničeho a šecko dobře dopadne. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Kalkulačka ve filmu je japonská Brother 725SR z roku 1976. Počítač je český – TESLA CM 1601. De facto se jedná o alfanumerický terminál sestavy minipočítačů řady SMEP 50. Ačkoliv je tato jednotka pouze monitorem s klávesnicí – centrální počítač a datová jednotka byli dalšími „kusy“ této sestavy – velký a velice těžký (cca 35 kg), v době sálových počítačů, které svým objemem dokázaly zaplnit celou místnost výpočetního střediska, v tomto případě se už jednalo o slušnou miniaturizaci. (sator)
  • Filmovanie prebiehalo v obci Velké Bílovice. (dyfur)

Reklama

Reklama