Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Tothle je snad nejbláznivější komedie ze všech, kde se nikdo nevyzná kdo je kdo. Výborný herecký koncert Ivy Janžurové v roli herečky Evelyn Kelettiové a umělé ženy nejdříve s mozkem astrologa Hampla a později vražedkyně Štubové. Co vše se rozjede, když se král Rosebud IV. (krásně sarkastický Jiří Sovák) rozhodne zrušit armádu. To se samozřejmě nelíbí armádním špičkám a tak úkolu na odstranění krále je pověřen plukovník Steiner (výborný Eduard Cupák). Děj filmu je neustále v pohybu, nikdy se nezastaví, ale přímo kvete radostí ze života, bublá a klokotá, gejzíry vtipných nápadů přímo tryskají ven. I když je někdo mrtev, neznamená, že nemůže oživnout v někom jiném a tak se nemůžeme divit, že si astrolog Stuart Hampl (koktající Jiří Hrzán) vezme za manželku nejen půvabnou herečku Molly (Olga Schoberová), ale také jejího snoubence, plukovníka Steinera, když se předtím z něj stává dvojnásobná vdova. Další vynikající role: bratranec Rosebuda, král Oscar XV. (František Filipovský), generál Omar Otis a zároveň premiér (Čestmír Řanda), bývalý voják, nešťastník a kuchař Bobo (Jan Libíček), továrník Keletti (Otto Šimánek), jeho prohnaný sekretář (Lubomír Kostelka), kriminálník Koko Bluhm (Vladimír Menšík), profesor Sommer (Miloš Kopecký), vražednike Štubová (Helena Růžičková) a herec Gugenheim (JIří Lír). Nádherně zurčivá bláznivá komedie, která se se svým vtipem nikdy nezastaví. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Václav Vorlíček sa u mňa spája s filmami Kdo chce zabít Jesie?, Dívka na koštěti a predovšetkým Pane, vy jste vdova, na ktorej sa dobre zabávam už 40 rokov. Jeho o triedu slabšie filmy o agentovi W4C, špenáte a vodníkoch ma už príliš neoslovili a filmy dokumentujúce úpadok jeho tvorivej invencie som už pre istotu ani nepozeral. Tento film spája moje dve záľuby (humor a sci-fi), s chuťou si v ňom zahrali výborní herci a na rozdiel od väčšiny českých komédií nestojí a nepadá na hláškach. Pri dnešnej projekcii som si už iba všimol, že pekelným strojom v Olinkinej topánke bol minibudík, ktorý som si pred mnohými rokmi doviezol z Kijeva. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé crazy komedie Václav Vorlíček se začal věnovat tomuto ,,svému" žánru už dávno před normalizací, nedá se tedy říci, že by k němu po roce 1969 utíkal od vážných projektů, které neprošly schvalovací mašinérií. A právě to je možná důvod, proč jsou jeho crazy komedie tak dobré, divácky vděčné a v pravdě nadčasové. Pane, vy jste vdova! je situována do nejmenovaného západního království a stylizace je dokonalá (trhlinu dostává snad pouze jednou, když před vilu přijíždí sanitní vůz, kterým je naše, tak typicky česká, ,,dvanácettrojka"), scénář opravdu skvostný, plný dokonalých gagů a skutečně originálních peripetií. Dalším nesporným kladem snímku je obsazení, mohl bych dlouho jmenovat a vyjmenoval bych prakticky celý casting, herecká generace těch let byla skutečně silná. Snad tedy především Iva Janžurová v několikaroli si zaslouží jmenovitě vypíchnout, její komický talent je obdivuhodný. Není divu, že se tahle ztřeštěná komedie objevuje na televizních obrazovkách pravidelně, dokonce v exkluzivních vysílacích časech. Dílo Václava Vorlíčka si to právem zaslouží... ,,Jenom čtyři vraždy...ale sadistický!" ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Moja asi najmilovanejšia česká komédia. Dokážem sa na ňu dívať znova a znova. Skvelý humor, sci-fi základ (na ktorom česká kinematografia dokázala stavať nevídané komédie), vtipné repliky smiešnych postavičiek, prekladané bláznivým situačným humorom, výborné výkony všetkých hercov, neprekonateľný Jiří Hrzán, sexi Olga Schoberová (a vôbec - všetci totálne hviezdia) ...no proste špica! Do klenotnice hlášok pridám aj jednu z mojich obľúbených: "Somnambule! ...Abych z vás neudělal nezaměstnaného..." ()

Maq 

všechny recenze uživatele

"Hlasivky. Člověk jich má patnáct, veverka jen dvě. Tím se vysvětluje, proč je v lese takové ticho." Ve které komedii se takové fóry trousí jen tak mimochodem?! Člověk se ani nestačí nadechnout k zasmání a vzápětí je fór zabit dalším - pacient na operačním stole je zabit upadlým reflektorem. "Člověče, vy jste ho dorazil. Abych z vás neudělal nezaměstnaného." ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • V jednu chvíli zastavuje na chodbě divadla major Steiner (Eduard Cupák) recidivistu Blooma (Vladimír Menšík). Ten se měl dle scénáře ohlásit příslušností k vojenskému útvaru slovy: "Osmá dělostřelecká rota", ve filmu však zazní replika "Šestý pěší z Ivančic", jež vzešla z Menšíkovy improvizace - herec se totiž právě v jihomoravských Ivančicích narodil. (Dr. Hawkeye)
  • Modrá krv, ktorá vyteká z odseknutej ruky kráľa Oskara XV. (František Filipovský), bola obyčajná modrá tekutina, ktorú pumpovali zamaskovanou hadičkou. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama