Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (426)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně vtipný film, i přes všechny morbidnosti, které se v něm objeví. Vynikající zápletka, kde musíte dávat dobrý pozor, kdo je kdo a kdo je telecí :-) Plejáda skvělých českých herců, kteří si vyloženě ve svých rolích libují. Vynikající Libíček, Janžurová, Růžičková, kteří se zde opravdu mohli vyřádit a ukázat, jak jim komedie padne. Zajímavost: když se postava Vladimíra Menšíka představuje, říká popravdě, že je z Ivančic. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale s humorem v tomto filmu jsem se nedokázal absolutně ztotožnit. Sice je stejně ztřeštěný a originální jako další nezapomenutelné komedie 70. let, ale zde ta ztřeštěnost hraničí s velkým kýčem. Na trio Sovák, Filipovský, Menšík jsem se těši jako vždy opravdu hodně, ovšem pod Vorlíčkovým vedením na mě celý příběh působil tak nějak mdle, nesmyslně a hlavně nezábavně. Zítra vstanu a opařím se čajem se mi líbilo mnohem, ale mnohem více.. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nevšedne originálny scenár nevyužíva naplno svoj potenciál. No aj tak to stačí, aby boli bránice divákov v neustálom namáhaní, zámena osôb je vygradovaná v nevídaných scénkach s komicky totálne premyslenými postavami, ktoré by zatienili aj podobné známe klasiky (Eddie Murphy - jasný príklad) spoza Veľkej mláky. Navyše nápady, nad ktorými by normálne stál rozum tu nadobúdajú úplne iný, nenormálne bláznivý nádych. 85%. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem tenhle film zbožňoval, dnes musím zdrženlivěji konstatovat, že přes všechny klady o absolutní špičku nejde. Pořádně smát jsem se začal až u neuvěřitelně absurdně komického finále, kdy se konečně vrátila na scénu paní Štubová (geniálně podaná jak na začátku Helenou Růžičkou tak na konci Ivou Janžurovou) a krásně aristokraticky povznesený král v brilantním podání Jiřího Sováka. Musím smeknout před tvůrci, kteří dokázali tak mistrně zauzlovat zápletku o tolika postavách a postavičkách a také před herci, kteří do jednoho odvádí strhující výkony, speciálně slovy nepopsatelná Iva Janžurová. Její paní Štubová, naše nejslavnější masová vražedkyně, by si zasloužila nejméně tolik filmů jako Jason Voorhees. Jiří Sovák, Miloš Kopecký a Vladimír Menšík dokonale oživují svoje vedlejší postavy, Jiří Hrzán, Eduard Cupák a Jan Libíček příjemně přihrávají a Olinka Bérová koupající se ve vaně a halící se po roztrhání svých modrých šatiček Janžurovou do gobelínu je sexy jako nikdy. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová je český herecký fenomén a v tomto filmu ukázala své jasné herecké kvality naplno. Zahrát muže, který se ocitl v ženském těle, je vskutku nevídaná role, kterou mohou vymyslet jen páni Vorlíček a Macourek. Vrchol absurdnosti situací a jedinečného humoru v doprovodu nejlepších českých herců. Prostě komediální sci-fi, originalita každým coulem. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • Ako priznal Václav Vorlíček v knihe spisovateľa Petra Macka "Pane, vy ste režisér!", pôvodne autori zvažovali obsadenie Jiřiny Bohdalovej. „Lenže keď sa začalo pripravovať natáčanie, práve mala problémy kvôli filmu Ucho a dostala zákaz,“ povedal. (Raccoon.city)
  • Po úspěchu filmu Kdo chce zabít Jessii? (1966) projevili o natočení jeho remaku zájem Američané. Na novém scénáři spolupracoval Stuart Hample – americký spisovatel, umělec, dramatik a karikaturista. Po několika týdnech přiletěl do Prahy o remaku vyjednávat americký producent Bill Snyder, z produkce však vinou politických okolností sešlo –⁠ psal se totiž srpen 1968. Jméno scenáristy Hampla použili Miloš Macourek s Václavem Vorlíčkem alespoň v tomto filmu, postavu si zahrál Jiří Hrzán. (Dr. Hawkeye)

Reklama

Reklama