Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Princ Afron s mladším bratrem Otmarem vezou na hrad krále Jorgena darem překrásného ptáka Ohniváka, který umí přivolávat lásku a zaplašit smrt. Po cestě se Afron zamiluje do neznámé krásky. Ukáže se, že je to princezna Elena, kterou si jako svou vyvolenou vybral i zlý černokněžník Skeleton. Princ Afron se vydává na nebezpečnou cestu, aby svou lásku vysvobodil z jeho temných kouzel… Výpravnou filmovou pohádku na motivy bratří Grimmů natočil v roce 1997 osvědčený „pohádkový“ režisér Václav Vorlíček. Jeho stálý spolupracovník Miloš Macourek příběh obohatil o vtipné dialogy. Princeznu stejně jako v Kouzelném měšci hraje německá herečka Tina Rulandová, jejího otce, krále Jorgena, Horst Buchholz. V záporné roli černého vládce Skeletona exceluje Karel Roden a v roli babky Jadwigy Jiřina Bohdalová. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Podle mě je mnohem víc případů, které naznačovaly ohnívání českého pohádkové arciptáčka Orlíčka, než tenhle kus. Nechá zabít všechny 3 hlavní prince, na momentky "Marylin Manson" Skeletona propašuje do pohádky elektro hudbu, do hlavní role dá velmi koukatelnou Němku a do vedlejší role dostane darem kdysi cucáka Chica. Asi při tom všem zapomněli na ptáka Ohníváka, ale naštěstí ten červenej hadr hozenej přes vycpanýho indickýho běžce, alias kachnu, měl ještě menší roli než zatoulaná doga. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Je to takové padesát na padesát.Záporná postava Karla Rodena vynikající,jméno jeho postavy je zoufalé,bez invence.Němci mi nevadili,holt kdo platí hraje,Jiřina Bohdalová mi vadila velice,může hrát jako hvězda nejzářivější,ale já si myslím,že by se bez ní občas nějaký film obešel,už se doma bojím zvednout víko od záchodu,aby na mě nezaskřehotala.Pohádka měla místy příjemně mrazivou atmosféru,ale na druhou stranu jsem měl někdy pocit,že se dívám na americký horor-samá tma,občas zvuk.Zkrátka průměr. ()

Reklama

Linzi 

všechny recenze uživatele

Pták Ohnivák je možná o trošku "slabší" pohádka, než jsou (mé oblíbené) pohádky Jezerní Královna a Kouzelný měšec, které byly (všechny tři natočeny) v koprodukci s Německem a režírovány panem Vorlíčkem. Tudíž bych dal 3 hvězdičky, ale vzhledem ke zdejšímu nízkému hodnocení uživatelů a opět jejich dost kritickým komentářům, dávám 4 hvězdičky! Takže tu jednu hvězdičku navíc dávám "na truc", díky zdejšímu hodnocení + za opět velice krásnou hudbu Ondřeje Soukupa a zpěv sopránu (čili Ptáka Ohniváka). To je fakt úžasná zpěvačka. Vyzpívat takové výšky!!! A Vokál Lucky Bílé, taky ujde! Prostě úžasná hudba, jako v Jezerní královně i Kouzelném měšci! Pánové Soukup a Hapka umí! A co se týče obsazení a hereckých výkonů - opět ta půvabná princezna (Tina Ruland) z Kouzelného měšce a další velikáni jako Roden, Labuda, Langmajer, Bohdalka, dejme tomu Bočanová. Já jsem spokojený. Já jsem pohádkovej! ... :-) ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Ale fuj. Kdyby mě přišel vysvobodit takový ošklivý princ, radši bych skočila Skeletonovi rovnou do náruče. Kór když ho tak bezvadně zahrál Karel Roden - jen měl velmi krátký čas na umírání a nemohl to pořádně zahrát. A taky Bohdalka byla skvělá. Ale jinak? Nuda, nuda, nuda. Pohádka byla trochu jinak, ale to se dá v rámci originality scénářů odpustit. Co se odpustit v žádném případě nedá, je Pták Ohnivák, který doopravdy vypadal jako ohnívák, protože byl při natáčení minimálně už deset let po smrti a taky to podle toho vypadalo. Div na něm nevybujel nějakej mech. A smrt prince v pohádce? Pohřební až děsivá písnička v závěrečných titulkách? Nic proti pěveckému nadání Lucie Bílé, ale sem se dramatický žánr prostě nějak nehodí, nemyslíte? ()

Opsha 

všechny recenze uživatele

Nechápu tak nízké hodnocení, ale to je asi tím, že tohle opravdu není typická "hezká česká" pohádka. Tohle má často blíž k lehčímu fantasy. Atmosféra je poměrně temná jak to mám rád, kamera malebná a triky vcelku snesitelné (rouzmbradové mi jistě poradí jak udělat čaroděje, kouzlícího blesky, aby to vypadalo realisticky). Na celém filmu je ovšem nejlepší Soukupova atmosferická hudba.(která asi drží prvenství v použití synťáků jakožto hlavního hudebního téma pro pohádkového padoucha) Celkově sympatická pohádka pro starší děti a jejich rodiče. P.S. Ano, Manou Lubowski se na prince nehodí, ale to je jen malá vada na kráse. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Postava Skeletona (Karel Roden) je narážkou na Kostěje, postavu slovanského folklóru, který měl stejně jako filmový Skeleton životní sílu skrytou v předmětu mimo své tělo. (Nick321)
  • Zajímavé je, že když se Skeleton (Karel Roden) dozví, že jeden z jeho hlídacích psů uprchl, usilovně ho hledá kouzelným zrcadlem, ovšem když se dozví, že po obloze na létajícím Zlatohřívákovi letí zachránit princeznu Afron (Manou Lubowski) a Otmar (Ondřej Brousek), nevěnuje tomu téměř žádnou pozornost. (Nick321)

Reklama

Reklama